Testul de 10 minute care detecteaza daca un copil are autism
Testul de 10 minute care spune daca un copil are autism
Psihologul olandez Tineke Baker a dezvoltat un test care poate demonstra in termen de 10 minute daca un copil prezinta simptome de autism.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce presupune acest test?
Cei cu autism ofera mult mai rar randul celeilalte personae
Diagnosticul autismului se face adesea relativ tarziu
Autismul: semne precoce de alarma
Testul de 10 minute care spune daca un copil are autism
Psihologul olandez Tineke Baker a pus la punct pentru teza sa de doctorat la Universitatea din Amsterdam - un test foarte rapid si eficient care poate da un raspuns pe care orice parinte ingrijorat il poate avea in 10 minute. Testul iti poate spune daca al tau copil are sau nu simptome de autism.
Ce presupune acest test?
In timpul testului dezvoltat de ea, destinat copiilor sau adolescentilor, cercetatorul face impreuna cu participantul un desen, insa nu ofera acestuia nici un fel de instructiune asupra a ce trebuie sa deseneze.
Cercetatorul se axeaza in principal pe interactiunea sociala. Caracteristicile autistice ale unei persoane sunt aduse rapid la lumina, de exemplu, de tendinta acesteia de a se concentra pe ea insasi, si de necesitatea de a controla situatia.
"Se ajunge la studiul comportamentului reciproc", explica Backer. "Cat de des este cineva inclinat sa ofere celeilalte persoane randul, sau sa-l ajute? Este un test scurt, dar care releva foarte mult. Si cazurile mai usoare de autism ies la lumina, in cazul persoanelor care functioneaza destul de bine in viata de zi cu zi si in care caracteristicile autismului ar fi, altfel, dificil de masurat.
Oamenii se simt deseori mai liberi sa deseneze cu cineva decat sa vorbeasca despre sentimente.
Cei cu autism ofera mult mai rar randul celeilalte persone
Ea a efectuat cercetari asupra unui grup de aproape sase sute de copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani.
Studiul a aratat ca participantii cu autism ofera mult mai rar randul celeilalte persoane, si sunt mult mai putin inclinati sa ajute la desenelor altor oameni. De asemenea, ei deseneaza de obicei propriile obiecte, in comparatie cu participantii fara autism. De asemenea, acestia accepta mai putin contributia celeilalte persoane in propriile lor obiecte desenate, ignorand pur si simplu contributia altora.
Backer a lucrat ani de zile in sistemul de sanatate olandez de specialitate, impreuna cu cunoscutul psiholog olandez Dr. Leo Kannerhuis si a castigat multa experienta cu copiii cu autism. Ea a observat ca este adesea mai usor sa intre in contact cu pacientii sai cand incepea sa deseneze cu acestia. Copiii se simt deseori mai liberi sa deseneze cu cineva, decat sa vorbeasca despre sentimentele lor. Aceasta este ideea testului.
Ad-Extra3:
Diagnosticul autismului se face adesea relativ tarziu
Prin urmare, ingrijirea si sprijinul de multe ori raman de dorit. Un diagnostic de autism se face pe baza dezvoltarii si functionarii actuale a unei persoane.
Una dintre cele mai importante caracteristici ale autismului este ca persoana nu poate raspunde bine altor persoane. Dar aceasta limitare a comportamentului interactiv social intre doua persoane este dificil de masurat in mod obiectiv. Ca urmare, a existat o nevoie de un instrument de masurare mai sensibil de ceva timp. Testarea interactiva a lui Tineke Backer este deja utilizata pentru cercetari de catre oamenii de stiinta din Anglia, Germania, Spania, Australia, Filipine si Taiwan..
Semne ale autismului - puse intr-un infografic.
Suportul cumunitatii Desprecopii pentru parinti cu copii cu autism
In cazul in care copilul nu manifesta astfel de simptome, dar dumneavoastra sunteti inca ingrijorata de perspectiva autismului, incercati sa va linistiti. Fiti atenta la aceste modele de comportament (si amintiti-va ca chiar cei mai sanatosi copii pot fi uneori timizi si lenti in reactii uneori), puneti intrebari pediatrului si comunitatii Desprecopii.com si incercati sa nu va lasati temerile sa stea in calea bucuriei de a va petrece timpul cu fiica sau fiul dumneavoastra! Este posibil ca totul sa fie in regula!
Autismul: semne precoce de alarma
Semnele precoce ale autismului pot fi detectate inca de la varsta bebelusiei. Intarzierile de vorbire si lipsa interesului de a se juca cu alti copilasi de varsta lui .... si mai apoi comportamentul repetitiv pot fi primele semne de autism ale copilului ... mai departe
Pe Desprecopii veti gasi cele mai multe si documentate informatii despre autism precum si o baza solida de discutie si pareri. Pe forumul specializat AUTISM - veti gasi cel mai activ forum de suport al parintilor cu copii autisti din Romania.
Mesaje si grupuri de suport pentru parintii cu un copil autist:
De ce atatia copii cu autism in Romania?
Integrarea copiilor cu autism in gradinita normala
Sa vorbim despre autism
Autism la 7 ani?
Mi-e teama sa nu aiba autism
Autismul si oxigenarea hiperbara
ABA - cine mai are copii care fac terapia ?
Grup de suport pentru parinti cu copii autistic
referinte: researchgate.net, oudersonline.net
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII