Cate NU-uri aude copilul tau in fiecare zi?

Cate NU-uri aude copilul tau in fiecare zi?

Cate NU-uri aude copilul tau in fiecare zi?

NU NU NU NU si iar NU aude copilul … mereu acelasi refuz...

7:15 “Nu, nu ai voie sa mananci ciocolata dimineata
7:20 “Nu, nu poti sa iei pisica la gradinita
7:22 “Nu, nici catelul
7:30 “Nu, nu mergem in parc astazi
7:45 “Nu, nu ai voie sa stai pe scaunul din fata

Oare cate “NU”-uri aude copilul tau in fiecare zi, atat de la tine, de la partenerul tau, de la bunici, de la educatoare? Expertii spun ca un copil de pana in 6 ani aude de peste 400 de ori pe zi cuvantul NU.

in acest articol veti citi mai multe despre:
De ce spunem NU copilului?
Si ce se intampla daca spunem DA?
Cand spunem NU, taiem din aripile copilului
Cum sa NU spui NU? Sau cum sa spui DA

Copiii urasc sa auda cuvantul NU! Refuzul ii frustreaza, ii inhiba, iar pe termen lung le afecteaza increderea in sine si autonomia.

De ce spunem NU copilului?

Probabil ca de cele mai multe ori spunem NU pentru ca nu avem rabdarea sau timpul necesar sa-l facem sa inteleaga de ce trebuie sa-l refuzam. Alteori spunem NU pentru ca nu dorim sa vedem copilul gresind, accindentandu-se, sau pur si simplu spunem NU pentru ca ne este noua teama de ce zic cei din jur. “Nu manca cu mana ca nu este frumos”, “Nu te murdarii”, “Nu-i frumos sa vorbesti asa”, si asa mai departe.

Nu este o greseala sa refuzam copilul si este datoria noastra ca parinte sa il educam aratandu-i riscurile si limitele, dar o putem face intr-un mod pozitiv, care sa nu-l afecteze emotional. Putem spune NU, spunand de fapt DA!

Si ce se intampla daca spunem DA?

Si ce daca se murdareste? Avem masina de spalat si degergentii moderni fac minuni! Si ce daca “indrazneste” sa-i spuna invatatoarei ca nu este de acord cu o idee sau o activitate? Inseamna ca are personalitate si nu se poate spune ca nu este respectos. Este o drama ca o data nu si-a facut tema? Este o drama ca nu si-a strans jucariile? Este o drama ca baga mana in mancare in fata musafirilor? Este o drama ca s-a apucat sa-ti spele hainele si a umplut baia de apa sau ti-a stricat bluza preferata? Priveste partea pozitiva: inseamna ca este pregatit sa aibe responsabilitati casnice!

Cand spunem NU, taiem din aripile copilului

Un cercetator britanic a intrebat 1500 de copii de 4-6 ani ce pot sa faca cu o agrafa de hartie. A primit sute de raspunsuri si idei. “O sa o folosesc ca sa fac o racheta care sa ma duca pe luna”. A repetat experimentul cu aceiasi copii dupa 5 ani si numarul ideilor a scazut la jumatate. Apoi a facut experimentul cu liceeni si apoi cu studenti si adulti, iar numarul ideilor a scazut sub 20!

Copiii au o imaginatie extraordinara, o putere extraordinara de a gandi divergent. Din pacate NU-urile pe care le aud in fiecare zi, de la noi parintii, la scoala, in societate, ii determina sa nu isi mai foloseasca la maxim aceasta capacitate, sa-si reprime ideile, sa-si cenzureze abordarile, sa le fie teama sa incerce, sa-si piarda increderea in sine si in reusita. De ce? Pentru ca au auzit de prea multe ori ca NU au voie, ca NU se face, ca NU este bine, ca NU este civilizat, s.a.m.d.

Studiile arata ca exista o legatura clara intre modul autoritar cu care sunt crescuti copiii si sansa lor de a avea o cariera de succes cand devin adulti.

Ad-Extra3:

Cum sa NU spui NU? Sau cum sa spui DA

Este nevoie de tact si rabdare pentru a gasi metoda cea mai buna de a-ti calma copilul atunci cand are o criza de nervi sau de personalitate. Nu trebuie sa accepti orice absurditate numai din dorinta de a-l linisti, dar poti sa gasesti variante pozitive pentru un refuz.

Iata cateva aborari pozitive ale unei situatii in care in mod normal ai spune NU:

• Dupa ce termini X ai voie sa faci Y …
• Hai sa discutam sa vedem care este cea mai buna solutie. De ce doresti sa…
• Poti sa refuzi fara sa spui NU prin tonalitatea vocii (un ton ferm)
• Cauta alternative pozitive de exprimare: in loc de “NU lua farfuria ca o scapi” spui “Daca doresti sa iei farfuria, foloseste doua maini ca sa nu o scapi”.
• Foloseste formulari indirecte: in loc de “NU sta la geam ca racesti” poti sa spui “Vino langa mine, ca la geam este frig si racesti”
• Spune DA cand copilul doreste sa-si asume o responsabilitate, cand are initiativa, cand doreste sa incerce ceva nou, chiar daca stii ca nu o sa reuseasca. Nu-l proteja, lasa-l sa descopere lumea cu bune si cu rele, iar daca nu are succes, discuta cu el despre ce putea sa faca mai bine ca sa aiba succes data viitoare.
• Cred ca ai ajuns la varsta la care sa te las sa decizi in acest caz. Eventual cu o parte manipulanta “Eu as alege asa, pentru ca…”

Concluzie: Spune-i DA pentru o copilarie fericita

Tine minte: prea multe "nu"-uri, fara explicatii sau asocieri pozitive, pot avea efecte majore in viata sa de adult. Starile de frustrare, de confuzie, ii induc copilului o perspectiva negativa asupra lumii inconjuratoare si de aceea este bine sa evitam aceste stari ajustandu-ne doza de NU-uri pe care o oferim copilului zilnic. Ofera-i copilului tau autonomie si incredere de sine, spunandu-i mai des DA!

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate citeste totul mai departe aici.

 Citeste si: Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau  

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII