Amigdalita (Tonsilita) la copil: cauze și tratament
Amigdalita sau tonsilita este o infectie a amigdalelor cauzata de virusuri sau de anumite tipuri de bacterii. Amigdalele sunt bucati de tesut pe ambele parti ale spatelui gatului, care ajuta sistemul imunitar sa protejeze organismul de infectii.
Amigdalele infectate devin inflamate și rosii, și au un inveliș galben sau alb. Un copil cu tonsilită poate avea dureri in gât, febra, amigdale inflamate și probleme cu inghițirea. Iată cum se trateaza amigdalita la copil.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum este diagnosticata tonsilita (amigdalita)?
Cum este tratata tonsilita (amigdalita)?
Cum imi pot ajuta copilul sa se simta mai bine?
Este posibil sa prevenim tonsilita (amigdalita)?
Despre durerile in gat ale copiilor
Durerea in gât ...
Inca din vremea propriei nostre copilarii stim de aceasta durere in gat ... amigdalita cum ii spuneau parintii nostri sau tonsilita cum ii spun medicii. Asa ca, suntem constienti ca si copiii nostri vor trece prin episoade de amigdalita, in special primavara si iarna. Un copil cu tonsilita poate avea dureri in gat, febra, amigdale inflamate si probleme cu inghitirea.
Cum este diagnosticata tonsilita (amigdalita)?
Daca micutul este bolnavior si il doare in gat, medicul va intreba ce simptome are copilul, ii va examina gatul si va folosi un tampon de bumbac moale pentru a colecta cu usurinta o mostra de pe amigdale si din spatele gatului pentru a prescrie corect un tratament (de obicei antibiotic pentru amigdalita bacteriana).
Daca rezultatele testelor streptococice sunt negative, este probabil un virus care provoaca amigdalita si antibioticele nu vor ajuta. De obicei, boala se vindeca de la sine, iar copilul poate lua paracetamol sau ibuprofen pentru a reduce simptomele.
Cum este tratata tonsilita (amigdalita)?
Tratamentul pentru tonsilita depinde daca aceasta este cauzata de bacterii sau de un virus, dupa cum am precizat si mai sus.
Daca amigdalita este cauzata de un virus, organismul va lupta impotriva infectiei pe cont propriu.
Daca este cauzata de bacterii streptococice, medicul va prescrie un antibiotic. Penicilina luata sub forma de capsule timp de 10 zile este cel mai frecvent tratament cu antibiotice prescris pentru amigdalita provocata de un streptococ din grupul A. In cazul in care copilul este alergic la penicilina, medicul va prescrie un alt antibiotic. In cazul in care nu ia tot ciclul de antibiotice, infectia se poate agrava sau se poate raspandi spre alte zone ale corpului. De asemenea, un ciclu incomplete de antibiotice poate creste riscul de febra reumatica sau de inflamatie renala severa. Cere sfatul medicului despre ce ai de facut daca ai uitat sa-i administrezi copilului o repriza.
Asigurati-va ca, copilul ia antibioticele exact asa cum sunt prescrise, la ora fixa, alaturi de un probiotic, pana ce tratamentul este gata - chiar daca se simte mai bine in cateva zile, continuati tratamentul sau infectia se poate intoarce.
Uneori, medicii pot recomanda o amigdalectomie (interventia chirurgicala pentru a indeparta amigdalele) daca amigdalele unui copil se infecteaza mult prea des sau sunt atat de mari incat ii impiedica respiratia pe timpul noptii.
Ad-Extra3:
Cum imi pot ajuta copilul sa se simta mai bine?
- Asigurati-va ca copilul bea multe lichide si se odihneste foarte mult. Daca inghite foarte greu din cauza durerii, oferiti-i lichide si alimente moi, cum ar fi supe, ciorbite creme, milkshakes sau smoothies.
- Pregateste-i o gargara cu apa sarata. Daca copilul poate face gargara, o cana cu apa calda (250 ml apa) in care ai pus 1 lingurita de sare poate sa amelioreze durerea in gat. Copilul va face gargara, apoi o va scuipa.
- Evita iritantii. Nu fuma in casa si nu folosi produse de curatare care emit vapori iritanti pentru gat.
- Trateaza-i durerea si febra. Cere sfatul medicului in legatura cu folosirea ibuprofenului sau acetaminofenului. Febra moderata fara durere nu necesita tratament. Cu exceptia anumitor boli, copiii si adolescentii nu ar trebui sa ia aspirina, aceasta fiind asociata cu aparitia sindromului Reye, o boala rara, dar potential fatala. Citeste si Febra copilului: cand este momentul sa te ingrijorezi si cand nu
Este posibil sa prevenim tonsilita (amigdalita)?
Tonsilita este contagioasa. Stranutul si tusea pot transmite virusul sau bacteriile de la o persoana la alta. Deci, incercati sa va tineti copiii departe de persoanele ce sufera de amigdalita sau durere in gat si asigurati-va ca toata lumea din familia dvs. isi spala bine mainile bine.
Despre durerile in gat ale copiilor, mai puteti citi:
Cresterea in greutate a copiilor dupa indepartarea amigdalelor
Mami, ma doare in gat: cum trecem peste provocarile iernii cu remedii naturale si eficiente
Infectiile streptococice respiratorii si durerea in gat: cum ajutam copilul
Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video
Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.
La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com
Toate bolile copilului aici >>
Comunitatea parintilor informati: forum medical
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
Autor: Desprecopii.com
Articol revizuit si aprobat de:
dr. Maria Bodea, medic pediatru si
dr. Cristian Popescu, medic general in exclusivitate pentru Desprecopii.com
- Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII