Ce temperatură trebuie să fie in camera bebelușului iarna? Atenție la supraîncălzire și pericolul de SIDS - sfatul medicului

Ce temperatura trebuie sa fie in camera bebelusului iarna? Atentie la supraincalzire si pericolul de SIDS - sfatul medicului

Ce temperatură trebuie să fie in camera bebelușului iarna? Atenție la supraîncălzire și pericolul de SIDS - sfatul medicului

Mămicile de bebeluși au intotdeauna neclarităti și indoieli referitoare la temperatura camerei in care doarme bebelușul.

• Haideți să lămurim ce temperatură ar trebui să fie un camera bebelușului tău iarna. Avem sfatul doamnei medic pediatru Stefana Zamfir.

veti citi
Ce temperatură ar trebui să fie camera bebelușului iarna?
Orice patură este riscantă pentru bebeluși
Menține temperatura în camera lui bebe la un nivel confortabil
Ce temperatură trebuie să fie in camera lui bebe?
Sfaturi pentru vremea rece
Semne că bebelușului tău îi este prea cald sau prea rece
 

Ce temperatură ar trebui să fie camera bebelușului iarna?

In general mamicile de bebelusi au intotdeauna neclaritati si indoieli referitoare la temperatura camerei in care doarme bebelusului. Haideti sa lamurim la ce temperatură ar trebui să fie camera bebelușului tău iarna. Avem sfatul doamnei medic pediatru Stefana Zamfir.

 

Da. acesta este o neclaritate constanta a mamicilor de bebelusi – toate își fac griji ca lui bebe i-ar putea fi frig cand doarme. Si este adevarat ca si eu - ca medic pediatru - m-am ingrijorat uneori de acest lucru  - desi intotdeauna am crezut că voi fi mai relaxata în privința asta. Dar de cate ori am simtit picioarele reci ale bebelusei mele dimineața  - m-am grabit sa ii pun niște șosete.

În dormitorul in care dormea fetita mea bebe am mentinut o temperatura de maxim 21.5 de grade. Am fost mereu foarte atenta si stresata chiar ca isi va la o parte păturica și o sa ii fie frig dar in acelasi timp m-am asigurat de fiecare data ca fetita nu e supraincalzita sau se simte incomod.

In timpul lunilor reci ale anului este normal sa te întrebi ce temperatură ar trebui să fie în camera bebelușului tău iarna. Trebuie să facem unele modificări in ceea ce priveste termostatul sau sistemul de incalzire, mai punem o pătură suplimentară sau niște pijamale cu labuta vor face treaba?

Orice patură este riscantă pentru bebeluși

În funcție de vârsta bebelușului, in noptile de iarna, te gandesti poate sa ii pui o patura. Ei bine, nu este ceva recomandat.  Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, lenjeria de pat moale -  precum păturile, poate crește riscul de moarte subita a sugarului (SIDS).

Optiunile recomandate sunt: îmbrăcarea micuțului în pijamale calduroase sau folosirea unui sac de dormit - cu manute libere - pentru a-l menține pe bebe cald.

sac de dormit bebelusi

Iata o colectie foarte larga de saci de dormit pentru bebelusi - la cele mai bune preturi gasesti aici. 

Menține temperatura în camera lui bebe la un nivel confortabil

Dar, puteți menține și temperatura în camera lui bebe la un nivel confortabil. Pentru ca bebe sa se simta confortabil - in camera ar trebui să fie suficient de cald pentru un adult imbracat în îmbrăcăminte ușoară. Asadar, asta inseamna ca ai putea să ridici termostatul un pic mai sus decât de obicei, dar vei putea să-ți ții copilul cald și confortabil pe tot parcursul nopții, fără a folosi pături.

Dacă totusi simti ca in camera este o temperatura in care bebe ar putea răci, ia în considerare inbrăcaminte in straturi. Dar atentie - tot conform Academiei Americane de Pediatrie, supraîncălzirea bebelușului poate fi foarte periculoasă, deoarece crește și riscul de moarte subită.

Ad-Extra3:

Ce temperatură trebuie să fie in camera lui bebe?

In camera lui bebe, este recomandata o temperatura in intervalul 20-22 grade Celsius dar temperatura variaza de la familie la familie. Dacă ești îngrijorata că este prea cald în camera copilului tău, pornește un ventilator.  Un ventilator poate reduce riscul de SIDS cu 72 la sută.

Asadar, joacă-te cu temperatura și cu îmbrăcămintea bebelușului tău pentru a găsi soluția perfectă. Dacă copilul tău este înfășat sau într-un sac de dormit, probabil că nu trebuie să poarte nici pijamale sau body-uri groase.

O salopetă sau pantaloni de bumbac lejer într-un sac de dormit este probabil în regulă sau pur și simplu alege pijamaua din bumbacel cald dacă copilul tău nu va avea alt strat.

Amintiți-vă ca in camera trebuie doar să fie suficient de cald pentru un adult îmbrăcat în haine ușoare, așa că nu simțiți că trebuie să ridicați temperatura doar pentru a si si mai cald. De altfel, multi parinti de bebelusi vor remarca ca bebe dorme mai linisit cand nu este prea cald in camera asa ca recomandarea mea esta spre mentinerea in camera lui bebe cu un grand sau doua mai putin - decat ai crezut initial - pentru a te asigura in plus - ca bebe nu se supraincalzeste.

Sfaturi pentru vremea rece

În mod similar, în lunile mai reci, ar trebui să ajuți copilul să-și mențină o temperatură consistentă. Iată câteva sugestii pentru a face față temperaturilor mai reci în timpul iernii:

 Evită să pui căciulă bebelusului în timp ce este în interior, deoarece capul este important în reglarea temperaturii corpului; bebelușii nu se pot răci la fel de ușor cu o căciulă pe cap și există riscul ca aceasta să cadă pe fața copilului.

Îmbracă copilul într-un strat suplimentar doar dacă așa ești îmbrăcat și tu și te simți comod.

Nu lăsa în patuțul copilului cuverturi, perne și pături, deoarece bebelușul le poate trage accidental și se poate supraîncălzi sau chiar sufoca.

Nu pune pune niciodată o sursă de încălzire lângă copil și nu lăsa nici o sursa de căldura să sufle direct asupra sa.

Semne că bebelușului tău îi este prea cald sau prea rece

Bebelușii nu au capacitatea de a-și regla temperatura corpului la fel ca adulții, așa că este important pentru părinți să recunoască și să răspundă la aceste semne.

► Reține că, atunci când bebelușului îi este prea cald, este mai probabil să devină neliniștit, ceea ce-i afectează somnul.

Pentru a verifica dacă copilului îi este prea cald sau prea rece, pune două degete în jurul gâtului și urechilor. Dacă urechile copilului tău sunt roșii sau fierbinți sau dacă gâtul este cald și transpirat, copilului tău îi este prea cald.

Schimbă bebelușul în haine mai ușoare, aerisește camera, sau ambele. Dacă te preocupă în mod deosebit că bebelușului îi este prea cald, oferă-i lapte formulă sau lapte matern pentru hidratare, pe lângă mutarea sa într-o cameră mai răcoroasă. Poți chiar să-i faci o baie cu buretele, în apă călduță.

Contactează medicul dacă copilul varsă, are febră sau prezintă o schimbare a stării de spirit, cum ar fi iritabilitate, sau dacă este letargic. Și, sună imediat la 112 dacă copilul tău pare amețit sau nu răspunde la stimuli.

În ceea ce privește un bebeluș cărui îi este prea rece, poți verifica în același mod. Atinge gâtul, urechile și chiar mâinile / picioarele bebelușului. Deși mâinile și picioarele sale sunt de obicei mai reci decât restul corpului, în special în stadiul nou-născutului, mâinile și picioarele extrem de reci ar putea fi un indicator că bebelușului îi este prea rece.

De asemenea, un copil rece va avea pielea mai palidă decât în ​​mod normal, poate deveni agitat sau din contră, prea liniștit, tăcut. Fii atent la acțiunile bebelușului tău și, dacă ceva pare ieșit din comun, nu ezita să contactezi medicul pediatru.

Dacă ești ca majoritatea părinților, probabil îți faceți griji că bebelușului îi este frig fără pătură, mai ales în lunile de iarnă. Cercetările au arătat însă, că bebelușii dorm mai bine atunci când nu sunt acoperiți și nu le este prea cald. În plus, asta reduce riscul de moarte subita a sugarului.

► Citeste in continuare Bebe plânge mult noaptea - ce vor crede vecinii? 4 strategii pentru ca să nu te simți vinovată

Despre somnul bebelusului in primele luni, citeste

Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic?

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

  autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII