Reflexele nou-născutului: aceste 7 activități ajută la identificarea activității normale a creierului și a nervilor unui bebe

Reflexele nou-nascutului -  aceste 7 activitati ajuta la identificarea activitatii normale a creierului și a nervilor unui bebe

Reflexele nou-născutului: aceste 7 activități ajută la identificarea activității normale a creierului și a nervilor unui bebe

Imediat dupa nastere, medicii și asistentele de la neonatologie verifică reflexele bebelușului nou-nascut pentru a determina dacă creierul și sistemul nervos ale copilului funcționează corect. Dacă observați reflexe anormale la copilul dumneavoastră, vă rugăm să consultați un medic deoarece acestea pot indica o disfuncție a sistemului nervos central.

→ Iată o trecere in revista a celor mai importante 7 reflexe la nou-născuti - cand apar, cand dispar și cum pot fi observate.

 veti citi
Reflexele nou-născutului - miscarile involuntare cu care natura il protejează
Reflexul de căutare al mamelonului (inrădacinare)
Combinat cu reflexul de cautare al mamelonului este reflexul de a suge
Reflexul Moro
Reflexul tonic al gâtului sau postură „de gardă”
Reflexul palmar
Reflexul de pasire
Reflexul plantar (Babinski)

 

Reflexele nou-născutului - miscarile involuntare cu care natura il protejează

Multe dintre mișcările bebelușului tău în primele săptămâni sunt făcute prin reflex. Aceasta înseamnă că sunt miscari involuntare sau se întâmplă fără ca copilul să încerce sa le facă. Unele reflexe rămân la nou-născuți luni de zile, în timp ce altele dispar în săptămâni. Medicii și asistentele de la neonatologie verifică reflexele bebelușului nou-nascut pentru a determina dacă creierul și sistemul nervos ale copilului funcționează corect. Dacă observați reflexe anormale la copilul dumneavoastră, vă rugăm să consultați un medic deoarece acestea pot indica o disfuncție a sistemului nervos central.


Reflex

Varsta la care apare

Varsta cand dispare

Peflexul de pasire

Naștere

2 luni

Reflexul de inradacinare

Naștere

4 luni

Reflexul palmar de prindere

Naștere

5–6 luni

Reflexul Moro

Naștere

2 luni

Reflexul Tonic

Naștere

5–7 luni

Reflexul plantar (Babinski)

Naștere

9–12 luni

Iată câteva pe care le poți urmări la bebelusul tău nou-nascut:

👉 Reflexul de căutare al mamelonului (inrădacinare)

reflex rooting cautare mamelon nou nascut

Nou-născutul se naște cu reflexul de căutare care îl face să întoarcă capul spre mâna cu care îi este lovit obrazul sau gura. Aceasta îl ajută să găsească mamelonul când e ora de masă. La început se va întoarce dintr-o parte în alta, întorcând capul spre mamelon și apoi de partea cealaltă în arce descrescătoare.

Spre vârsta de 3 săptămâni pur și simplu va întoarce capul și va mișca gura spre poziția de supt. Suptul este un alt reflex de supraviețuire, prezent încă dinainte de naștere. O ecografie efectuată în sarcină poate arăta acest lucru: își sug degetele. După naștere, atunci când mamelonul (sau sânul sau biberonul) este plasat în gura copilului și atinge cerul gurii copilul începe în mod automat să sugă

 

👉 Combinat cu reflexul de cautare al mamelonului este reflexul de a suge

Suptul este un alt reflex de supraviețuire prezent chiar înainte de naștere. De fapt, dacă ai făcut o ecografie în timpul sarcinii, s-ar putea să-ți fi văzut copilul sugându-și degetul mare.

După naștere, când un mamelon și o areola sunt introduse adânc în gura bebelușului tău, acesta începe automat să sugă. Această mișcare are de fapt două etape. În primul rând, își plasează buzele în jurul areolei, cu mamelonul departe în spate în gură, îndreptat spre joncțiunea palatului dur și moale și comprimă sânul între limbă și palat (numită „expresie”, această acțiune forțează laptele să iasă). ). În a doua fază, sau acțiunea de muls, limba se deplasează de la areolă la mamelon. Tot acest proces este ajutat de aspirația care fixează sânul de gura bebelușului.

Coordonarea acestor mișcări ritmice de sugere cu respirația și înghițirea este o sarcină relativ complicată pentru un nou-născut. Deci, chiar dacă aceasta este o acțiune reflexă, nu toți bebelușii sug eficient la început. Cu practică, însă, reflexul devine o abilitate pe care toți o gestionează bine.

Reflexul de cautare al mamelonului (inrădăcinarea), suptul și aducerea mâinii la gură sunt considerate indicii de hrănire în primele săptămâni după naștere. Mai târziu, după ce alăptarea este bine stabilită, bebelușul va începe să folosească aceste mișcări pentru a se consola și poate fi linistit și de o suzetă sau când îl ajutați să-și găsească degetul mare sau degetele.

Ad-Extra3:

Alte reflexe importante ale nou-născutului

Următoarele sunt câteva reflexe normale înnăscute pe care le veți vedea în primele săptămâni. Nu toți sugarii dobândesc și pierd aceste reflexe exact în același timp, dar acest tabel vă va oferi o idee generală la ce să vă așteptați.

👉 Reflexul Moro

Un reflex dramatic în aceste primele săptămâni este reflexul Moro. Dacă capul bebelușului tău își schimbă brusc poziția sau cade înapoi - sau dacă este surprins de ceva zgomotos sau brusc - el își va extinde brațele, picioarele și gâtul și apoi își va aduce rapid brațele împreună. Poate chiar să plângă tare. Reflexul Moro, care este prezent în diferite grade la diferiți bebeluși, atinge de obicei vârfuri în prima lună și începe să dispară după aproximativ două luni - mai multe informatii aici: Bebe tresare în somn? Răspunsul poate fi REFLEXUL MORO - iata ce tebuie sa știi despre acest reflex al nou născuților

👉 Reflexul tonic al gâtului sau postură „de gardă”. 

Un răspuns automat mai interesant este reflexul tonic al gâtului sau postura de scrimă. S-ar putea să observi că atunci când capul bebelușului tău se întoarce într-o parte, brațul său corespunzător se va îndrepta, cu brațul opus îndoit, ca și cum ar fi scrimă. Este posibil să nu vedeți acest răspuns, totuși, deoarece este subtil și, dacă copilul dumneavoastră este deranjat sau plânge, este posibil să nu îl efectueze. Dispare la vârsta de cinci până la șapte luni. Mai multe informatii aici Reflexul gâtului tonic sau reflexul spadasinului - iata ce tebuie sa știi despre acest reflex al nou născuților

Atât reflexele Moro, cât și cele tonice ale gâtului ar trebui să fie prezente în mod egal pe ambele părți ale corpului. Dacă observați că reflexul pare diferit pe o parte sau că bebelușul se mișcă mai bine pe o parte a corpului decât pe cealaltă, spuneți-i medicului pediatru.

👉 Reflexul palmar

Veți vedea încă un reflex când îi mângâiați palma bebelușului și îl veți privi imediat prinzându-vă degetul - se numeste reflex palmar. Sau, dacă îl mângâi pe talpa piciorului, poți să-i vezi degetele de la picioare cum se îndoaie strâns. În primele zile după naștere, strângerea bebelușului tău va fi atât de puternică încât poate părea că își poate ține propria greutate, dar nu încerca. El nu are control asupra acestui răspuns și poate renunța brusc. Mai multe informatii aici Reflexul palmar - iata ce tebuie sa știi despre acest reflex al nou născuților

👉 Reflexul de păsire

În afară de a prinde cu putere... celălalt talent special al bebelușului tău este păsirea - si are acest reflex de pasire. Nu-și poate susține greutatea, desigur, dar dacă îl ții sub brațe (ai grijă să-i susții și capul) și îi lași tălpile să atingă o suprafață plană, va pune un picior în fața celuilalt și "mers pe jos."

Acest reflex va ajuta un nou-născut să se târască până la sân imediat după naștere, atunci când este întins pe abdomenul mamei. Acest reflex va dispărea după două luni, apoi va apărea din nou spre sfârșitul primului an ca comportamentul învățat de mers - citeste mai multe detalii interesante aici Reflexul de pășire al bebelușilor nou-născuți - un reflex din naștere

👉 Reflexul plantar (Babinski)

reflexul plantar babinski

Reflexul Babinski, numit și reflex plantar, este de obicei testat imediat după naștere și în timpul controalelor de sănătate de rutină. Evaluează dezvoltarea normală și poate oferi o indicație timpurie a problemelor de dezvoltare. Reflexul Babinski este relativ ușor de testat acasă și cu puțin antrenament.

Când un medic face bebelusului testul Babinski, folosește un ciocanel reflex pentru a mângâia partea exterioară a tălpii piciorului copilului de sus până la călcâi. La un adult sau un copil mai mare, degetul mare de la picior se va mișca în jos, iar degetele rămase se vor flexa în aceeași direcție și se vor strânge împreună.

La bebelușii sănătoși sub 12 luni sau adulții cu leziuni ale creierului sau măduvei spinării, degetul mare de la picior se va ridica în sus, iar celelalte degete se vor extinde și se vor departa.

Reflexul plantar Babinski este comun la nou-născuți și dispare de obicei la 9-12 luni. Unii bebeluși inca au acest reflex la 24 de luni, dar după această vârstă, acesta este de obicei asociat cu probleme de dezvoltare. 

Citeste si: Prima lectie de viata a bebelusului: lectia iubirii

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate © 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII