Când copilul răspunde doar cu NU: cum să procedăm - sfatul psihologului

Cand copilul raspunde doar cu NU -  cum sa procedam - sfatul psihologului

Când copilul răspunde doar cu NU: cum să procedăm - sfatul psihologului

Ii ceri copilului tau de 2 ani sa vina la tine. In schimb, se uita la tine, isi scutura capul si striga "Nu!" Ii spui copilului tau in varsta de 18 luni sa nu deschida usa de la intrare. Privind direct spre tine, exact asta face.

• Ce faci? Cand te confrunti cu provocari de genul acesta, aminteste-ti ca... - iata sfatul psihologului.

in acest articol veti citi mai multe despre:
De ce este copilul tau atat de negativ?
Ce inseamna "normal"?
Ce poti face pentru a ajuta?
Daca exista o problema reala

Toti copiii trec prin etape care se dovedesc a fi dificile pentru parinti

Majoritatea copiilor de 2 ani si mai mari, spun "nu" si doresc sa faca lucrurile in felul lor. Acesta este un comportament normal. A invata sa spui "nu" este important. Atunci cand copilul este mai mare, vei dori ca el sau ea sa poata spuna "nu" in situatii importante.

De ce este copilul tau atat de negativ?

Copiii mici invata sa gandeasca. Ei au opinii, idei, si vor sa faca lucrurile in felul lor, dar sunt inca prea mici pentru a intelege cum actiunile lor ii afecteaza pe altii, pentru a vedea pericolul si a gandi inainte de a actiona.

Este important ca cei mici sa devina independenti. Vrem ca ei sa creasca pentru a-si urma propriile idei. Dar trebuie sa ii tinem in siguranta. De asemenea, trebuie sa-i invatam sa ia in considerare nevoile celorlalti, sa discute cu parintii si sa spuna "nu" in moduri acceptabile. 

Ce inseamna "normal"?

Pe masura ce copilul tau devine mai independent, ea sau el poate sa spuna "nu" facand unul sau toate din urmatoarele lucruri:

 Iti refuza cererea
 Face opusul a ceea ce il rogi

 Te ignora

 Te respinge si se duce la altcineva

 Te impinge cand doresti sa il imbratisezi

 Fuge de tine

 Fuge in strada sau in alt loc periculos

Poti observa un comportament asemanator incepand cu aniversarea primului an de viata. Se poate intampla din ce in ce mai des inainte de aniversarea a 2 anisori. La aceasta varsta, majoritatea copiilor nu au inca abilitati lingvistice bune. Deseori inteleg gresit ceea ce parintii ii roaga si nu pot rosti multe cuvinte pentru a-si exprima sentimentele si nevoile.

Majoritatea copiilor devin treptat mai cooperanti intre 3 si 5 ani. Ei pot gandi si-si amintesc mai bine lucrurile. Ei invata mai multe despre folosirea si ascultarea cuvintelor. Ei ajung sa-si controleze emotiile si comportamentul, si invata ce asteapta adultii de la ei.

Ad-Extra3:

Ce poti face pentru a ajuta?

Aminteste-ti, este o parte normala a cresterii. Dar exista modalitati de a-ti ajuta copilul dar si pe tine, in timpul perioadei "nu".

Modifica situatia. Un copil care este stresat poate fi mai negativ decat de obicei. Poti sa il ajuti in momente ca acestea.

Cand copilul este obosit sau flamand. Ai grija sa respecti orele de somn si sa ii oferi copilului mese sanatoase.

Cand copilul se confrunta cu situatii noi. De exemplu, daca fiul tau merge astazi la o gradinita noua, nu este un moment potrivit sa incerci sa il dezveti de suzeta sau sa ii iei ursuletul preferat. Ofera-i copilului timp sa se adapteze la o schimbare inainte de a introduce alta.

Cand copilul este plictisit. Ofera-i o jucarie noua sau o activitate noua care ii poate focaliza atentia.

Cand copilul este bolnav. Un copil bolnavior poate fi dificil si este normal. Incearca sa fii intelegator si iubitor.

Protejeaza-ti copilul si alte persoane. Dorinta normala a copilului de a fi independent este uneori periculoasa. Trebuie sa opresti imediat un comportament, daca acesta ar putea rani pe cineva. De exemplu, spune-i: "Stiu ca vrei jucaria, dar nu iti poti lovi fratele." Sau: "Stiu ca este distractiv sa alergi, dar nu te pot lasa sa alergi pe strada. O masina ar putea sa te loveasca".

Incurajeaza cooperarea. Copilul are mai multe sanse sa faca ceea ce ii spui daca folosesti astfel de abordari:

 intreaba in loc sa ceri: "Vrei sa-mi dai cartea, te rog?" in loc de: "Adu-mi cartea".

 explica-i copilului clar ce vrei sa faca: "Sa punem jucariile pe raft" in loc de: "Sa punem jucariile deoparte".

 spune-i copilului ce sa faca, in loc de ceea ce NU trebuie sa faca: "Atinge usor pisicuta", in loc de: "Nu lovi pisica".

 fa cereri rezonabile; de exemplu, un copil mic poate face un schimb de jucarii mai usor decat sa renunte la o jucarie si sa ramana fara nimic.

 invata-l sa-si exprime sentimentele sau sa-ti spuna ce vrea; de exemplu, pe masura ce il scoti cu mult calm din supermarket in mijlocul unui tantrum: "Esti foarte suparat ca nu poti avea fursecurile". Sau sa-l inveti sa spuna: "Este al meu", in loc sa loveasca un copil care i-a luat jucaria.

 ramai consistent - copilul tau va fi confuz daca il vei face sa-si stranga jucariile intr-o zi, dar nu si in urmatoarea.

 ai grija de tine - pentru a fi un parinte eficient, trebuie sa te gandesti atat la tine, cat si la copilul tau.

Incearca sa pastrezi actiunile copilului in perspectiva. Daca ar fi copilul altcuiva, ai fi atat de suparat de comportament?

Gandeste-te de ce copilul tau se comporta asa, in loc sa te infurie. Acest lucru te va ajuta sa te gandesti la modalitati de a-l ajuta.

Gaseste modalitati de a-ti reduce stresul. Adreseaza-te cuiva in care ai incredere in timp ce faci o plimbare scurta sau o baie pentru a te relaxa.

Daca exista o problema reala

Toti copiii cresc si se dezvolta intr-un ritm si mod diferit. Dar unele familii se confrunta cu probleme de comportament care necesita ajutor extern. Ar trebui sa iti faci griji si sa te adresezi medicul pentru a obtine ajutor daca se intampla una dintre aceste situatii:

- Copilul continua sa actioneze in acelasi mod pentru o perioada lunga de timp si nu stii cum sa mai procedezi fiindca nimic nu functioneaza. Un medic sau alt specialist iti poate oferi sfaturi utile.

- Copilul tau este furios sau trist de cele mai multe ori si nu pare fericit. Un profesionist poate afla daca exista o problema medicala.

- De obicei, copilul nu se poate stapani in decurs de 15 sau 20 de minute dupa ce a suferit o dezamagire. Uneori, o idee noua de la un medic specialist te poate ajuta intr-adevar.

Mai multe despre psihologia copilului aici >

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Referinte: Journal of Applied Psychology

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII