Scala de inteligenta Wechsler pentru copii

Scala de inteligenta Wechsler pentru copii

Scala de inteligenta Wechsler pentru copii

Scala Wechsler de Inteligenta pentru Copii (WISC-IV) este un instrument construit cu intentia de a oferi practicienilor un mijloc de masurare a abilitatilor mentale (inteligentei) a copiilor prescolari, micilor scolari sau a celor cu varsta intre 4 si 6 ½.

Scala de inteligenta Wechsler pentru copii

Scala de inteligenta Wechsler pentru copii a fost publicata, pentru prima data in anul 1967 si apartine lui David Wechsler. DIn 1989 are o varianta ce cuprinde mai multe modificari si imbunatatiri, atat ale continutului, cat si ale procedurilor de administrare.

Acest instrument a fost construit cu intentia de a oferi practicienilor un mijloc de masurare a abilitatilor mentale (inteligentei) a copiilor prescolari, micilor scolari sau a celor cu varsta intre 4 si 6 ½.

Evaluarea copiilor cu Scala Wechsler de Inteligenta pentru Copii (WISC-IV)

Varianta initiala a testului (W.I.S.C.) cuprinde doua categorii de teste, respectiv 11 subiecte ale intregului test si anume :

A. Teste verbale - urmaresc masurarea deprinderilor verbale :

→ Vocabular. La fiecare din cele 22 de obecte prezentati oral de catre experimentator, copilul trebuie sa precizeze ce inteles au anumite cuvinte.De ex.:’’Ce este un ciocan ?’’
 
→ Aritmetica. Sunt 20 de obiecte aanjate in ordinea dificultatii, tinandu-se seama de faptul ca testul poate fi aplicat incepand cu prescolarii mici.

Asadar, mai la inceput sunt prezentati itemii care solicita copilul sa opere cu concepte precum ‘’mai mare’’, ‘’mai mic’’ iar apoi, itemi ce solicita calcul elementar si rezolvarea unor probleme de tipul ‘’Un vanzator are 12 ziare.El a vandut 5.Cate ziare i-au mai ramas ?’’

→ Informatii generale.Testul cuprinde 23 de intrebari referituare,la diferite tipuri de cunostine generale.De ex :’’Ce culare are gutuia ?’’ ; ‘’Cate degete sunt la o mana ?’’.

→ Similitudini.In total sunt 16 itemi, dintre care, unii, mai usori solicita copilul sa completeze propozitii ce cuprind notiuni(De ex. :’’Prin ce se aseamana un marc u o para ?’’)

→ Propozitii.Testul cuprinde 13 propozitii ce trebuie sa fie repetate de copil exact asa cum au fost ele prezentate de cate examinator.

→ Comprehensiune.Sunt 15 obiecte prezentate oral in vederea determinarii nivelului de intelegere al unor situatii sau evenimente sociale.De ex.:’’Ce trebuie facut daca te-ai taiat la un deget ?’’

B.Teste de performanta- urmaresc masurarea unor deprinderi vizual-spatiale.

Spre deosebire de testele verbale, acestea solicita, in general, copilul, sa realizeze ceva si, in al doilea rand, cele mai multe sarcini sunt cu timp limitat.

→Testul cuburilor. Copilullui i se ofera cuburi cu fetele colorate in alb si rosu, precum si un model, acesta  avand sarcina de a combina cuburile in asa fel incat sa reproduca mai correct imaginile corespunzatuare celor 10 itemi.

→ Casa animalului.I se ofera copilului 20 imagini ale unui numar de 4 animale ce sunt prezentate deasupra,imaginea fiecaruia fiind asociat cu un cui de o anumita culoare.Sarcina copilului este aceea de a completa locul gol de langa fiecare din cele 20 de imagini cu un cui colorat corespunzand asocierii din cadrul modelului.Pentru raspunsul  la acest test se acorda 5 minute.

→ Completarea imaginii.Testul contine 23 de itemi,fiecare insemnand,de fapt,o imagine din care lipseste ceva(De ex.,un animal fara un picior),copilul trebuind sa identifice exact acel ‘’ceva’’.

→ Labirinte.Sunt oferiti 110 itemi, in ordinea crescatuare a dificultatii,fiecare solicitand copilul sa gaseasca calea dintre un puisor si mama sa.

→ Desen geometric.In cazul acestui test, care cuprinde 10 itemi, copilul trebuie sa copieze diferite figuri geometrice, pornind de la unul mai simplu si continuand apoi cu altele din ce in ce mai difilcile.

Persoana care aplica aceste trebuie sa fie specializata  si totodata, trebuie sa fie familiarizata cu activitatea de testare a copiilor mici. Pentru fiecare din subtestele prezentate mai sus, administrarea obectelor sau problemelelor se intrerupe atunci cand numarul esecurilor consecutive atinge numarul prevazut in cadrul manualului.

Acest numar este oarecum diferit e la un subiect la altul,respectiv 5 esecuri pentru subtestul ‘’Informatii’’, 5 esecuri pentru subtestul ‘’Vocabular’’,4 esecuri pentru subtestul ‘’Aritmetica’’,4 esecuri pentru subtestul ‘’Similitudini’’, 4 esecuri pentru subtestul ‘’Intelegerea’’, 3 esecuri pentru subtestul ‘’Propozitii’’, 5 esecuri pentru subtestul ‘’Completarea imaginii’’, 2 esecuri pentru subtestul ‘’Labirinte’’,’’Desen geometric’’ si ‘’Cuburi’’.Pentru subtestul’’Casa animalului este precizat un timp limitat de 5 minute.

Cum se face evaluarea

Evaluarea se face astfel : in principal se acorda puncte pentru fiecare raspuns corect, insa sistemul de acordare a punctelor este diferit, astfel, pentru subtestele ‘’Informatii’’,’’Aritmetica’’, ‘’Completarea imaginii’’ precum si pentru partea mai usoara  a subtestului ‘’Similitudini’’ se acorda un punct pentru fiecare raspuns corect.

Pentru subtestele ‘’Vocabular’’,’’Intelegere’’ si pentru partea mai dificila a subtestului ‘’Similitudini’’ se acorda un punctaj diferit (0,1sau 2 puncte) pentru fiecare item in functie de calitatea raspunsului.

Timpul necesar pentru aplicarea completa a testului este in medie de 15-30 minute. Testele verbale si cele de performanta se aplica alternativ.

Ad-Extra3:

Varianta noua a testului Wechsler

A doua varianta a testului, publicata in 1989, reprezinta de fapt o revizuire a variantei initiale. Deoarece in foarte mare masura, continutul testului, precum si procedurile de administrare si scorare sunt mentinute din prima varianta,vom prezenta in continuare numai elementele  noi specifice pentru forma revizuita.
 

Testul este destinat copiilor cu varsta intre 3 si 7 ani si urmareste a masura coeficentul de inteligenta al copiilor, care, asa cum se specifica in manual, apare in calitate de ‘’ evaluator a capacitatilor individuale de a intelege si de a face fata lumii inconjuratuare’’(Wechsler,D,1989). 

Acesta cuprinde 2 categorii de subteste :

→  Subteste verbale,care sunt identice cu cele din varianta initiala.Deosebirea consta in faptul ca s-au produs unele modificari in continultul si forma unor itemi.Subteste verbale sunt intelegere, aritmetica , vocabular, similitudini, propozitii.

→ Subteste de performanta care, de asemenea sunt la fel cu cele din varianta initiala , deosebirea fiind :

           1-Introducerea unui nou subtest, denumit ‘’Asamblarea obiectului’’ (Sarcina subiectului este de a forma din piese separate un intreg cu inteles) ;

           2-Subtestul ‘’Casa anmalului’’ din prima varianta apare sub denumirea noua ‘’Cuiele animalului’’.

     Subtestele din cele doua sub categorii sunt administrate alternativ. Directiile de administrare din prima varianta sunt mentinute in cea mai mare masura.

Cum se acorda scorul

Scorarea se realizeaza la fel ca la forma initiala. Pentru noul subtest ‘’Asamblarea obiectului’’ scorarea se face tinand seama de numarul de piese reunite corect, la care se adauga punctele pentru rapiditatea in executie.De asemenea a fost introdusa in echipamentul testului o grila pentru a usura evaluarea corectitudini executiei.

In functie de valoarea coeficientului de inteligenta obtinut subiectii pot fi inclusi in urmatoarele categorii :
                     Peste 130-deosebit de inteligent

                             120-129-inteligenta superioara

                             110-119 inteligenta peste medie

                             90-109-inteligenta medie

                             80-89-inteligenta sub medie

                             70-79-inteligenta marginala

                             sub 69 deficient intelectual

In concluzie cercetarile au scos in evidenta ca testele Wechsler revizuit (WISC-R) este bazat tot pe cei doi factori structurali (verbal si de performanta), la fel ca si WISC, avand si niste caracteristici noi care-i sporesc calitatea psihometrica si valoarea psihodiagnostica.

Scala Wechsler de Inteligenta pentru Copii ultila in diagnosticul si planificarea terapiei in cazul copiilor cu o serie de afectiuni

Chiar daca Scala Wechsler de Inteligenta pentru Copii (WISC-IV) nu a fost conceput de la inceput pentru a fi utilizat in evaluarea neuropsihologica, acesta nu lipseste in prezent din exercitiile de testare. Acesta a fost studiat intensiv in toate versiunile aparute de-a lungul timpului, fiind deosebit de important pentru diagnostic si planificarea terapiei in cazul copiilor cu urmatoarele afectiuni pentru care s-au stabilit profile specifice:

Tulburari de Spectrul Autismului si Asperger
Tulburari de limbaj expresiv
Tulburari mixte de limbaj expresiv si receptiv
Dizabilitati intelectuale
ADHD
Tulburari de invatare (dislexie, discalculie, disgrafie)
Traumatisme cranio-cerebrale deschise sau inchise
Tulburari motorii
Dificultati de auz
Hidrocefalie si Spina Bifida
Epilepsie si candidati la chirurgia epilepsiei
Intoxicatie cu plumb
Hipoxie la nastere
Infectii ale sistemului nervos
Diverse tipuri de cancer inclusiv tumori cerebrale
Accident vascular cerebral
Contuzii
Malformatia Arnold-Chiari
Moyamoya
Malformatii arterio-venoase
Abces cerebral
Encefalita
Encefalopatie
Demielinizare
Neurofibromatoza
Paralizie cerebrala
Tulburarea alcoolica fetala si expunerea la substante
Paralizie cerebrala
Hemoragii cerebrale (hematoame subdurale, epidurale, subarahnoidiene)
Chisturi cerebrale

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
 
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
Copilul supradotat: abilitati si slabiciuni

autor: Alina Ciobanu, redactor DC - toate drepturile rezervate 2018. Referinte: Journal of Applied Psychology 2018
referinte: https://howardgardner.com/  
Lecturi recomandate:
Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century; Howard Gardner; ISBN 0465026109
7 Kinds of Smart; Thomas Armstrong; ISBN 0452281377

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. OpriÈ™ Niculae
    OpriÈ™ Niculae trimis la 2/10/2023

    Doresc un test de inteligenÈ"ºÃ„Æ’ pt un copil de 3,8ani.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII