Reglarea somnul bebelusului: metoda Ferber explicata pe larg de autorul acestei teorii
Metoda Ferber, denumită și "ferberizare", este o tehnică de antrenare a somnului pentru copii care a fost dezvoltată de pediatrul american Dr. Richard Ferber. Această metodă implică încurajarea copiilor să adoarmă singuri și să se reîntoarcă la somn fără intervenția părinților în timpul nopții. Principiul de bază al metodei Ferber este să îi înveți pe copii să adoarmă independent, fără a fi nevoie să fie legați de prezența sau intervenția părinților în mod constant. Acest lucru implică lăsarea copilului în patul său, chiar dacă plânge, și oferirea de confort la intervale crescute de timp pentru a-l ajuta să se calmeze și să adoarmă fără ajutorul părintelui. Metoda Ferber poate fi controversată, iar părinții ar trebui să o abordeze cu discernământ și să se asigure că este potrivită pentru nevoile și circumstanțele copilului lor.
Richard Ferber este un pediatru american care a facut nenumarate studii despre somnul bebelusului si a scris peste 20 de carti despre problemele de somn ale bebelusului.
Datorita popularitatii sale - sfaturile sale sunt acum denumite "ferberizarea" bebelusului insa exista multe mituri pe marginea acestei metode iar autorul incerca sa le clarifice in acest interviu. Iata ce inseamna de fapt somnul corect al bebelusului, in conceptia sa.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum te simti cu privire la faptul ca parintii isi descriu copiii ca fiind “Ferberizati”?
Insa crezi ca auto-calmarea/linistirea este o parte importanta a sanatatii somnului unui copil, corect?
Totusi, aceasta suna ca si cum ai sugera lasarea copilului sa planga...
Tu si echipa ta de la centru studiati incontinuu stiinta somnului. Spune-ne cateva dintre cele mai recente descoperiri
Deci, de cat somn au nevoie sugarii?
Ai primit o multime de critici de la parintii practicanti ai co-dormitului. Care este pozitia ta cu privire la acest subiect?
Insa parintii care aleg co-dormitul considera ca acesta ajuta la simtirea mai in siguranta a celui mic.
Daca le-ai putea spune parintilor numai un singur lucru despre obiceiurile de somn ale copilului lor, care ar fi acela?
Principiul de bază al metodei Ferber este să îi înveți pe copii să adoarmă independent, fără a fi nevoie să fie legați de prezența sau intervenția părinților în mod constant.
Exista insa multe mituri despre metoda Ferber iar acest interviu - luat de Babycenter - incearca sa aduca o serie de clarificari la sfaturile lui Ferber in ceea ce priveste somnul bebeluslui.
Iata interviul cu Richard Ferber si care este parerea lui:
Milioane de parinti jura ca Ferber le-a ajutat copiii sa doarma in timpul noptii, insa Richard Ferber nu stie daca sa fie mandru de asta sau nu. El si-a dedicat viata pentru a studia somnul si pentru a ajuta parintii sa supravietuiasca trezirilor din timpul noptii, trezitului cu noaptea in cap si anarhiei atipirilor (el conduce Centrul pentru Tulburari Pediatrice ale Somnului, de la Spitalul de Copii din Boston), insa nu este foarte fericit ca numele sau a devenit sinonim cu a lasa copilul sa planga de unul singur (“cry it out”). A publicat o revizuire majora a cartii sale best-seller, Rezolva problemele de somn ale copilului tau, pentru a ajuta la corectarea acestei conceptii gresite, insa eticheta metodei a ramas sinonima cu numele sau. Guru in somn discuta despre munca sa in curs de desfasurare de la centru si despre mostenirea pe care spera ca o va lasa in urma sa.
Metoda Ferber - metoda de somn - tabel
Ad-Extra3:
Cum te simti cu privire la faptul ca parintii isi descriu copiii ca fiind “Ferberizati”?
Richard Ferber, M.D.: Este magulitoare aceasta folosire a numelui meu, insa sugereaza o neintelegere a ceea ce am incercat atat de mult timp sa ii invat pe parinti, iar aceasta ma ingrijoreaza. Intotdeauna am crezut ca exista multe solutii la problemele de somn, si ca fiecare familie este unica, la fel ca si fiecare copil. Oamenii isi doresc o solutie usoara, insa nu exista asa ceva. Nu am incurajat niciodata parintii sa isi lase copiii sa planga, iar unul dintre multele stiluri de tratament pe care l-am descris in carte priveste diparitia treptata a parintelui, metoda la care parintii isi intarzie perioada de raspuns la trezirile copilului. Am avut mult de lucru la cea de-a doua editie pentru a clarifica ca acel tratament nu este potrivit pentru orice problema de somn, caci exista mai multe. Asa ca daca cineva imi spune ca a incercat “metoda” mea, inseamna ca a citit numai o mica parte din cartea mea.
Insa, crezi ca auto-calmarea/linistirea este o parte importanta a sanatatii somnului unui copil, corect?
RF: Da. Una dintre cele mai obisnuite probleme pe care o intalnesc este trezitul noaptea. Exista o uriasa neintelegerea asupra faptului ca cei mici ar trebui sa doarma intreaga noapte fara a se trezi deloc. Toti oamenii se trezesc de cateva ori pe noapte pentru a verifica daca totul este bine sau pentru a-si schimba pozitia, iar apoi se intorc la somn. Cand copiii experimenteaza aceste normale excitari partiale se exprima prin plans sau agitatie, iar parintii cred ca este responsabilitatea lor sa-si “ajute” copiii sa adoarma din nou. Insa atunci cand tu devii o parte a acestui proces, prin masarea spatelui copilului sau prin leganarea sa, este posibil ca cel mic sa ajunga sa nu mai poata adormi de unul singur.
Totusi, aceasta suna ca si cum ai sugera lasarea copilului sa planga...
RF: In cazul in care copilul asteapta o anumita interventie, precum leganatul sau masarea spatelui, disparitia treptata a parintelui este un mod de a face fata trezirilor nocturne, insa nu este intotdeauna atat de simplu. Exista si alte motive pentru care se trezesc copiii noaptea: Este posibil sa fi dormit prea mult in timpul zilei, ar putea avea probleme gastrointestinale sau ar putea fi anxios. Insa atunci cand copilul tau stie sa se auto-calmeze, stii ca atunci cand copilul tau se trezeste plangand noaptea exista probabil un alt motiv ce necesita investigatie. Pentru a crea un plan care sa functioneze trebuie sa luam aminte la intregul obicei al somnului, atat cel de pe timp de zi, cat si cel de pe timp de noapte.
Tu si echipa ta de la centru studiati incontinuu stiinta somnului. Spune-ne cateva dintre cele mai recente descoperiri
RF: Am descoperit ca sugarii nu au nevoie de atat de mult somn pe cat credeam odata. Ideea ca un copil de 4 luni poate dormi 15 sau 16 ore pe zi este o iluzie, totusi, parintii cred ca ceva nu este bine daca al lor copil doarme mai putin. Multi parinti se plang ca micutii lor se trezesc prea devreme, la 5 a.m., si doresc sa incerce sa lase copilul sa planga pana la 7 a.m. Dar daca copilul doarme ziua doua ore, si merge la somn la ora 7 p.m., rezulta 12 ore de somn. Poate ca nu are nevoie de mai mult de 12 ore, asa ca asezarea copilului in patut pentru alte doua ore nu este o idee minunata.
Deci, de cat somn au nevoie sugarii?
RF: Aceasta variaza in functie de varsta; in editia revizuita a cartii mele am inclus o harta actualizata a timpului de somn de care are nevoie fiecare copil. Insa, in general, copilul tau va dormi atat cat va avea el nevoie. Daca doarme numai 11 ore pe zi si se trezeste ferict de fiecare data, nu are importanta ca tu iti doresti 12 ore de somn.
Ai primit o multime de critici de la parintii practicanti ai co-dormitului. Care este pozitia ta cu privire la acest subiect?
RF: Din punct de vedere filosofic, nu am nicio problema in privinta co-dormitului. Din punctul de vedere emotional si al dezvoltarii, cred ca micutii pot prospera indiferent de locul in care dorm. Oamenii considera co-dormitul o moda veche, o practica depasita din punct de vedere cultural, si este adevarat; de retinut este faptul ca dormitul pe un pat modern este mult mai diferit de dormitul impreuna pe podeaua unei colibe sau pe saltelele futon pe care se poate intinde intreaga familie.
Copiii nu isi pastreaza orientarea pe timp de noapte la fel ca adultii, iar miscarile lor sunt mai putin inhibate decat ale noastre, ei se rostologesc in tot patul. Intr-un pat modern acest obicei poate fi nesigur. De asemenea, acest obicei poate intrerupe somnul tuturor. Pentru majoritatea parintilor pe care ii vad si care aleg co-dormitul, aceasta optiune nu a fost o alegere a lor. Ei au simtit pur si simplu ca era singura modalitate prin care copilul lor ar fi dormit o perioada de timp, iar acum nu stiu cum sa stopeze co-dormitul.
Insa, parintii care aleg co-dormitul considera ca acesta ajuta la simtirea mai in siguranta a celui mic.
RF: Si unii copiii chiar au nevoie de un plus de siguranta. Luarea unui copil, in jur de 9 sau 10 luni, speriat si cu anxietate de separare si lasarea sa de unul singur intr-o camera intunecata poate ca nu este cea mai buna idee. Acesta nu este momentul perfect pentru a lucra la auto-calmare, daca nu cumva ai si facut-o deja. Incurajez parintii sa aleaga orice aranjament de dormit functioneaza cel mai bine pentru ei. Insa cred ca parintii care aleg co-dormitul trebuie sa faca acest pas impreuna cu un plan bine stabilit. Veti merge cu totii la culcare in acelasi timp? Cum si cand vei stopa co-dormitul? Ideea ca acesta se va stopa de la sine este gresita – mutarea copilului in propriul sau pat este un proces care necesita utilizarea cuvintelor. Si, desigur, imi doresc ca parintii sa inteleaga potentialele pericole (impartirea patului a fost legata de riscul crescut al aparitiei sindromului mortii infantile bruste) si sa ia masurile necesare de precautie.
Daca le-ai putea spune parintilor numai un singur lucru despre obiceiurile de somn ale copilului lor, care ar fi acela?
RF: Le-as spune ca aproape toti copiii au potentialul de a dormi bine. Odata ce ai inteles cauzele problemelor de somn ale copilului tau, poti face schimbarile necesare pentru a permite aparitia unui obicei mai bun de somn.
Imbunatatirea somnului bebelusului cu Metoda Ferber: mituri si realitati
Metoda Ferber de invatare a somnului bebelusului este o abordare - uneori controversata - care presupune urmarea unei rutine de somn care incepe cu dragoste si mangaieri si apoi punerea bebelusului treaz in patut si lasarea lui acolo (chiar daca plange), pentru perioade de timp din ce in ce mai mari. Asezarea unui bebelus treaz in pat, spune Ferber, este cruciala in invatarea sa cu succes de a adormi singur.
Iata o trecere in revista a miturilor si realitatilor care tin de Metoda Ferber de invatare a somnului la bebelusi. citeste mai departe aici >
Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte
Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere? Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare.
In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.
Iata diagrama somnului unui bebelus de la nastere pana la 36 de luni.
Despre somnul bebelusului merita citit si:
Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic?
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
referinte pentru parinti - carti ale autorului
"Solve Your Child's Sleep Problems" (Rezolvați problemele de somn ale copilului dumneavoastră) - Această carte este considerată textul de bază al metodei Ferber și oferă părinților o abordare detaliată și pas cu pas pentru a ajuta copiii să doarmă mai bine.
"Solve Your Child's Sleep Problems: Revised Edition" (Rezolvați problemele de somn ale copilului dumneavoastră: Ediția revizuită) - O ediție actualizată a cărții originale, care include noi cercetări și informații pentru părinți.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII