Cum imi ajut copilul sa descopere lumea prin joaca

Cum imi ajut copilul sa descopere lumea prin joaca

Cum imi ajut copilul sa descopere lumea prin joaca

De multe ori m-am gândit cât de extraordinar este creierul unui copil mic și cât de incredibil este faptul că acesta deține o capacitate de memorare imediată.

 

Chiar dacă mă așteptam oarecum să mă surprindă cu felul ei incredibil de învățare, nu pot să nu mă minunez de fiecare dată când Sara ne arată ce a mai descoperit.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Lucrurile simple contează
Mă bucur în tihnă de fiecare moment
Învățarea prin joc
Creative Park și distracția copiilor
Timpul petrecut împreună cu cel mic e neprețuit!

Lucrurile simple contează

Uneori sunt lucruri simple ca gestul de a da pupici, aruncatul unui șervețel la coșul de gunoi sau deprinderea de a ține corect un creion de desenat în mână. Alteori, fetița poznașă ne surprinde pe toți cu un cuvânt nou învățat sau chiar o expresie întreagă. Și pe loc, realizez cât de important este ca ea să își dezvolte memoria, pe măsură ce începe să înțeleagă din ce în ce mai bine lumea înconjurătoare.

Îmi amintesc atât de bine ziua în care copilul meu a zâmbit, asta pentru că a văzut cum noi zâmbim uitându-ne la ea. A fost puterea exemplului. Știu exact momentul în care a început să-mi facă pa-pa, cu mânuța ei firavă, și asta de fiecare dată când cineva se încumeta să iasă, ori să intre în cameră. Știu foarte bine cum ne imita atunci când strănutam și nu pot să-mi scot din minte fățuca ei, atât de expresivă, atunci când strâmba din nas și râdea în hohote.

Mă bucur în tihnă de fiecare moment

Pe de o parte îmi dau voie să mă bucur în tihnă de fiecare moment firesc care vine în familia noastră de 2+1, și mă las dusă de val. Pe de altă parte, însă, imi dau seama cât de important este ca fetița mea să aibă acces la informație de calitate și încerc să contribui la procesul ei de a descoperi lumea înconjurătoare prin joacă.Și momentele în care ne petrecem timpul împreună sunt atât de frumoase încât nu există zi sau activitate care să nu-i capteze atenția și din care să nu rețină și apoi să imite, la rândul ei, ceea ce i-a plăcut foarte tare.

Învățarea prin joc

De exemplu, zilele trecute i-am prezentat Sarei niște cartonașe cu animale, în dorința de a se familiariza din timp cu modul în care le pronunțăm numele dar și cu felul în care acestea arată. Mi s-a părut interesantă pedagogia montessoriană, conform căreia, noțiuni aparent complexe le sunt prezentate copiilor de la o vârstă fragedă, astfel ca mintea absorbantă a celui mic să se acomodeze cu aceeași ușurință când vine vorba de cunoștințe ușoare sau grele.Mi-a plăcut atât de mult atunci când Sara s-a arătat foarte entuziasmată de noile animale prezentate, mai ales că i le diferențiam prin zgomotele specifice fiecăreia dintre ele, moment în care fetița mea se tăvălea pe jos de râs. După partea în care distribuiam cartonașele pe categorii: animale terestre, aeriene și acvatice, o vedeam pe micuța năzdrăvană cum își alegea animăluțul preferat și mă ruga (încă în limba ei bebelușească) să scot pe gură tot felul de onomatopee, pentru satisfacția ei de fetiță curioasă. Urmau apoi iar hohote de râs și chicoteli.

Învățarea prin joc a început prin așezarea în spațiul de lucru a 5 carduri cu animale cu același atribut (rasă, trăsătură de caracter, etc). Pașii pentru învățarea prin joacă sunt următorii:

Introducerea noțiunii plecând de la lumea reală

Am început prin a-i povesti micuței Sara cum ne-am împrietenit cu cele două pisici pe care le avem de ani buni și care îi sunt alături la joacă în fiecare zi.

Observația

Apoi am ales câteva carduri cu pisici și am început să le descriu pe fiecare, punându-i întrebări de genul: „Cine are blana neagră?”, sau „Care pisică are urechile ascuțite?”.

Numirea animalului

Următorul pas a constat în pronunțarea clară și răspicată a tipului de rasă din care fac parte pisicile descrise mai sus. Nu mi-am făcut griji că noțiunile sau cuvintele pot fi complexe întrucât s-a demonstrat faptul că încă de la naștere și până la 3 ani, copilul își dezvoltă limbajul și își însușește spontan chiar tot felul de cunoștințe, chiar și pe cele complicate.Pașii următori sunt recunoașterea animalului, reamintirea cuvântului antepronunțat și procesul de identificare, însă Sara are doar 1 an și 7 luni și m-am gândit ca acestă etapă să vină un pic mai târziu, în completarea jocului cu pisicuțe, așa că m-am limitat doar la primii 3 pași.

Creative Park și distracția copiilor

În schimb, mi-am dat seama că oricât e mult i-aș povesti copilului meu despre felul în care arată animalele, cel mai ușor mod de învățare este acela în care fetița mea are șansa să se și joace cu ele, să le țină în mână, să le învârtă printre degete ca să le poată descoperi pe deplin. Așa că am printat, cu ajutorul programului platforma gratuită Creative Park de la Canon, câteva planșe cu animale, pe care mai apoi le-am decupat și asamblat, transformându-le în adevărate jucării pentru Sara. Pe lângă încântarea micuței de a avea un atelier de meșteșugărit, chiar la noi în casă, mi-am dat seama cât de mult îi place Sarei să vadă cum un lucru se construiește de la zero, și cum încet, încet o jucărie prinde contur.

Timpul petrecut împreună cu cel mic e neprețuit!

Ne-am distrat copios cu maimuța, girafa, cocoșul și elefănțelul albastru, special croite pentru o poveste cu multe animăluțe care trăiesc pe planeta Pământ. Sara a fost foarte fericită să se joace cu ele. Aceste modele sunt din seria begginers, așa că nu mi-a fost deloc greu să printez, să le decupez și să le construiesc, având la îndemână doar hârtie, foarfece, riglă și lipici.

Ba mai mult, mi-am dat seama cât de ușor pot inventa cu ajutorul unei simple imprimante ca PIXMA jucării din carton, pe care le pot folosi apoi în activitățile mele cu Sara. De exemplu, această jucărie educativă întruchipează un ursuleț Panda și poate fi folosită ca tobă sau zornăitoare. Modelul îl găsiți aici.

Tot ce trebuie să faceți este să intrați pe Creative Park, (platformă prin intermediul căreia vă alegeți modelul preferat, îl printați, iar apoi cu ajutorul instrucțiunilor vă apucați de decupat, lipit și asamblat. În acest fel veți petrece timp frumos și de calitate cu cel mic, distrându-vă împreună și construind jucării inspirate ce pot stimula creativitatea celor mici. Pentru mai multe detalii, nu ezitați să intrați pe site-ul celor de la Canon.

Și nu uitați că joaca este o metodă extraordinară de învățare și de descoperire (să-i ajutăm să crească și să cunoască lumea înconjurătoare). Iar timpul petrecut împreună cu cel mic e neprețuit!

autor: Magdalena Aldea

Mamica redactor la Desprecopii.com
Magda scrie si pe blogul ei aici.

Toate drepturile rezervate (c) 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️