De ce se schimbă culoarea dinților de lapte? Cauze, soluții și sfaturi de la stomatologul pediatru
O mama ne-a intrebat despre anumite pete albe ce apăruseră pe dinții de lapte ai copilașului. Mulți părinți ne scriu și ne solicită informații despre anumite pete pe care le descoperă pe dințișorii copiilor. 🦷❓
Am întrebat medicul stomatolog pediatru de la DENTESTET 4 Kids și am aflat că există mai multe tipuri de colorații pe dinții de lapte... 🧪👨⚕️
- veti citi:
De ce apar pete albe pe dintii de lapte?
Coloraţia alba
Coloraţia galbenă
Tratamentul pentru tipurile de coloraţie
De ce apar pete albe pe dintii de lapte?
De curand, o mamica a pus o intrebare care o nelinistea, despre anumite pete albe ce aparusera pe dintii de lapte ai copilasului.
Modificările de culoare pot avea cauze endogene (genetică, anumite medicamente sau afecţiuni sistemice în timpul formării mugurelui dentar) sau exogene (bacterii cromogene, unele alimente, suplimentele de fier, anumite ceaiuri de plante, paste de dinţi pe bază de staniu, clorhexidina).
Schimbarea culorii dinților de lapte poate avea mai multe cauze și este un fenomen destul de comun.
Iată câteva dintre principalele motive:
1. Igiena orală insuficientă: Dacă dinții nu sunt curățați corespunzător, placa bacteriană și resturile alimentare se pot acumula, favorizând apariția petelor galbene sau maronii.
2. Cariile dentare: Dinții de lapte sunt mai sensibili la carii, care pot provoca schimbări de culoare, adesea sub formă de pete maronii sau negre.
3. Traumatisme dentare: O lovitură sau o cădere poate afecta pulpa dentară a unui dinte, iar acesta poate căpăta o nuanță gri, albastră sau chiar rozalie.
4. Aportul excesiv de fluor: Fluoroza, cauzată de o expunere excesivă la fluor în perioada de dezvoltare a dinților, poate duce la apariția unor pete albicioase pe suprafața acestora.
5. Medicamente sau suplimente: Anumite antibiotice sau suplimente, mai ales administrate în copilăria timpurie, pot afecta culoarea dinților.
6. Alergii și afecțiuni respiratorii: Copiii care respiră predominant pe gură, din cauza alergiilor sau altor afecțiuni respiratorii, pot dezvolta dinți cu pete, din cauza uscării constante a cavității bucale.
Pentru a preveni și trata schimbările de culoare ale dinților de lapte, igiena dentară corectă și controalele regulate la stomatologul pediatru sunt esențiale.
Coloraţia albă
Poate fi întâlnită la copii atunci când apare caria incipientă sau în leziunile datorate fluorozei (pe dinţii permanenţi). Caria incipientă apare sub forma unei pete albe, opace, acoperite de smalţ neted şi lucios, dur, aparent sănătos.
Cauza este reprezentată de o demineralizare a smalţului, ca urmare a consumului de hidrocarbonaţi (zaharuri) şi a persistenţei plăcii bacteriene dacă periajul nu se efectuează timp de 24 de ore.
Caria incipientă este o formă reversibilă, tratamentul constând în aplicarea de geluri şi lacuri remineralizante, ce conţin fluor. Important este să se intervină cât mai rapid!
Ad-Extra3:
Coloraţia galbenă
Tetraciclina, administrată copiilor până la vârsta de 6-7 ani (vârsta la care se încheie mineralizarea dinţilor), sau mamelor în timpul sarcinii poate determina modificări de culoare, de la nuanţe de la galben până la brun sau gri-negru. Sub acţiunea luminii scaunului stomatologic nuanţa coloristică se schimbă şi dinţii se închid la culoare.
Tratamentul constă în aplicarea de coroane dentare fizionomice sau folosirea unor tehnici vitale de albire dentară.
Coloraţia verde (verde-galben, verde-gri) apare mai frecvent la băieţi şi la respiratorii orali (copii care respiră pe gură, dorm cu gura deschisă). Este pusă pe seama unor microorganisme fluorescente din grupa Aspergillus sau Penicillinum.
Coloraţia portocalie se întâlneşte mai rar şi este mai puţin aderenţă decât coloraţia verde.
Coloraţia brună se descrie sub forma unei pelicule subţiri, fine, la nivelul dintelui spre gingie, mai frecvent la dinţii situaţi în vecinătatea glandelor salivare (molari în special).
Coloraţia neagră se găseşte la nivelul coletului tuturor dinţilor, atât pe suprafaţa vestibulară (din faţă) cât şi pe cea dinspre limba sau cerul gurii, sub forma unei pelicule ce se îndepărtează uşor, cu tendinţa de refacere. Întâlnită mai frecvent la fete, pe dinţii de lapte. Culoarea este dată de bacterii cromogene.
Tratamentul pentru tipurile de coloraţie de la verde până la neagră poate fi:
• Periajul profesional în cabinet, realizat cu pastă abrazivă şi perii speciale
• Detartraj cu ultrasunete
• Badijonări cu soluţii speciale, pentru câteva şedinţe.
Părinţii trebuie să ştie că aceste coloraţii pot recidiva, însă în perioada pubertăţii dispar.
În afară de a fi inestetice, unele dintre aceste modifcări de culoare pot pune probleme serioase, dacă nu se intervine cât mai repede.
Este important ca prima vizită la medicul dentist să aibă loc cel târziu la vârsta de 1 an, urmând apoi să se revină la controale periodice, care îl vor ajuta pe copilaş să se obişnuiască cu mediul şi mai ales îl vor feri de tratamente complexe sau chiar de pierderea precoce a dinţilor temporari. Afecţiunile dentare nu se pot vedea cu ochiul liber de către părinţi, decât atunci când sunt într-un stadiu avansat.
În plus faţă de vizita periodică, periajul profesional în cabinet, sigilarea sau fluorizarea dinţilor, este extrem de important şi ce se întâmplă acasă. Periajul cu pastă de dinţi şi periuţă adaptată vârstei este obligatoriu, de două ori pe zi (mai ales seara, înainte de culcare). Alimentaţia trebuie să fie cât mai săracă în dulciuri (acasă, la şcoală/grădiniţă, după şcoală/grădiniţă, după masa de prânz etc.), snacksuri (chipsuri, sticksuri, făinoase în general), băuturi dulci (acidulate sau nu, frumos colorate).
O carie descoperită la timp se tratează foarte uşor, într-un timp scurt, iar copilul este sănătos, fericit şi liber să crească frumos. Investind timp în îngrijirea dinţilor de lapte înseamnă să îi asigurăm copilului nostru dinţi sănătoşi pentru toată viaţa.
Maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii
Stiati ca... maseluta de 6 ani este singurul dinte permanent care nu inlocuieste un dinte de lapte?
In jurul varstei de 6 ani copiii incep sa piarda dintisorii temporari, care sunt inlocuiti de cei permanenti. Distrasi de acest fenomen, parintii trec cu vederea ceea ce se intampla in spatele ultimului molar de lapte... mai ales atunci cand nu exista simptome de eruptie dentara, cum se intampla in cazul dintilor temporari (durere, gingie inflamata, temperatura corporala usor crescuta etc.) citeste mai departe aici.
Tot despre ingrijirea dintilor mai cititi:
Ingrijirea dintilor de lapte
luorurile si dintii copilului
Implantul dentar
Zaharul si alimentatia copilului mic
Alaptarea nu mareste riscul de carii la bebelus
Dantura in timpul sarcinii
Pierderea danturii prezice aparitia unor boli
Bauturile gazoase distrug dintii
Forum de stomatologie pentru copii
Cabinet stomatologic pentru copii
autor: Desprecopii.com - in parteneriat cu De4kids
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII