5 principii ale parenting-ului pozitiv care construiesc o legatura frumoasa intre parinte si copil
Parentingul pozitiv este de fapt modul de a-ți educa copilul cu dragoste și înțelegere. Disciplinarea pozitivă pune accentul pe respect mutual - între copil și părinți și folosește instrucțiuni pozitive. Se bazează pe a învăța în locul a pedepsi, iar studiile dovedesc că disciplinarea pozitivă are rezultate mult mai bune în ceea ce privește dezvoltarea emoțională a copilului, rezultatele sale academice și sănătatea sa mentală. 😊❤️
Iată 5 principii ale parenting-ului pozitiv care construiesc o legătură frumoasă între părinți și copil. 🌟👨👩👧👦
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este de fapt parentingul pozitiv
Disciplinarea pozitiva pune accentul pe respect mutual
Parentingul pozitiv se bazeaza pe 5 principii
1.Atasamentul - primul principiu al parenting-ului pozitiv
2.Respectul face parte din parenting-ul pozitiv
3.Parenting-ul proactiv
4.Conducerea empatica a parenting-ului pozitiv
5.Disciplina pozitiva
Copiii sunt formati nu numai in momente de admonestare si corectare
4 intrebari despre rolul parintilor in parentingul pozitiv
Ce este de fapt parentingul pozitiv
Despre parenting pozitiv se vorbeste tot mai des intre parinti iar discutiile de pe forumul Desprecopii sunt foarte consistente despre acest tip de parenting.
Parentingul pozitiv este de fapt modul de a-ti educa copilul cu dragoste si intelegere. Imagineaza-ti o situatie de genul: un copilas de 3 ani face o criza de plans combinata cu tipete isterice pentru ca mami i-a pus supita in farfurie in loc sa o lase pe ea sa toarne supa in farfurie. Se tranteste pe jos tipand, ii curg lacrimi de crocodil si pare sa fie sfarsitul lumii... Si dintr-o data, tata intervine cu un tipat (urlet) care face si lampa sa se miste: Gata, ajunge cu tipetele - acum.
Va suna familiar? Fiecare mamica poate recunoaste variatiuni pe aceeasi tema...Deci cum trebuie sa ne disciplinam copiii fara sa intram in varianta nervoasa a lui: Fa cum spun eu si nu mai comenta?
Exact aici isi are rolul parenting-ul pozitiv. Este genul de educatie a carui metoda de disciplinare se bazeaza pe studiile unor psihologi si medici psihiatri austrieci Alfred Adler and Rudolf Dreikurs.
Disciplinarea pozitiva pune accentul pe respect mutual - intre copil si parinti si foloseste instructiuni pozitive.
Disciplinarea pozitiva pune accentul pe respect mutual - intre copil si parinti si foloseste instructiuni pozitive. Se bazeaza pe a invata in locul a pedepsi iar studiile dovedesc ca disciplinarea pozitiva are rezultate mult mai bune in ceea ce priveste dezvoltarea emotionala a copillui, a rezultatelor sale academide si a sanatatii sale mentale.
Parentingul pozitiv se bazeaza pe 5 principii
Parenting-ului pozitiv se bazeaza pe 5 principii: atasament, respect, parenting proactiv, conducerea empatica si disciplina pozitiva. Aceste 5 principii merg mana in mana atat pentru a construi o legatura puternica, cat si pentru a te pozitiona ca fiind un lider eficient pentru copilul tau.
Iata care sunt principiile parenting-ului pozitiv:
Ad-Extra3:
1. Atasamentul - primul principiu al parenting-ului pozitiv
Psihologii sustin ca legatura (sau atasamentul) format/a intre ingrijitorii primari si sugari este responsabila de:
- Formarea tuturor relatiilor viitoare
- Intarirea sau deteriorarea capacitatii noastre de a ne concentra, de a fi constienti de sentimentele noastre si de a ne linisti
- Afectarea capacitatii noastre de a reveni dintr-o situatie dificila
Copiii se pot conecta la un nivel biochimic. Acest lucru se intampla mai intai cu familia si apoi cu comunitatea. Daca aceasta conexiune nu exista, creierul nu se poate dezvolta asa cum ar trebui. Cand se creeaza un atasament sigur, copilul se simte in siguranta. Cercetarile sugereaza ca, copiii care nu reusesc sa-si dezvolte un atasament sigur in primii ani, au adesea probleme de comportament si in relatii mai tarziu in viata.
2. Respectul face parte din parenting-ul pozitiv
Ca fiinte umane, copiii merita aceleasi consideratii pe care le oferim altora. Copiii trebuie sa fie tratati intr-o maniera atenta, civila si amabila, asa cum tratam si alti oameni. Cercetarile au aratat ca, copiii care au parinti iubitori, au o memorie mai buna, invata mai bine si raspund mai bine la stres. Prin urmare, respectam mintea unui copil atunci cand suntem iubitori, respectam corpul si demnitatea copilului cand alegem sa nu il lovim pentru a provoca durere deliberata in scopuri de antrenament si ii respectam personalitatea atunci cand ii acordam spatiu pentru a explora si a se dezvolte in propriul ritm.
3. Parenting-ul proactiv
Parintii proactivi abordeaza comportamentul problematic la primul semn, inainte de a se transforma in ceva mai serios. De asemenea, intelegem ca, investind mai mult timp in construirea relatiei, contracaram multe probleme ce pot aparea din cauza deconectarii si a lipsei de cunostinte si de instruire. Parenting-ul proactiv inseamna, de asemenea, ca parintii raspund, in loc sa reactioneze la comportamentul copiilor. In timp ce parintii reactivi actioneaza impulsiv, parintii receptivi au mai mult control si sunt capabili sa execute planul atunci cand apare o problema.
4. Conducerea empatica a parenting-ului pozitiv
Sa nu facem o confuzie cu parenting-ul permisiv. Parintii pozitivi sunt inca in rolul de conducator. Empatia inseamna sa intelegem nevoile copiilor nostri si le raportam intr-un mod care ii ajuta sa se simta auziti si intelesi, in timp ce respectam inca limitele pe care le-am stabilit.
5. Disciplina pozitiva
Pedeapsa este diferita de disciplina. Scopul pedepsirii este de a face pe cineva sa sufere suficient pentru a-l face sa vrea sa evite acel comportament (si, prin urmare, pedeapsa). Scopul disciplinei este de a invata pe cineva sa-si controleze impulsurile si comportamentul, sa invete noi abilitati, sa remedieze greselile si sa gaseasca solutii.
Copiii sunt formati nu numai in momente de admonestare si corectare,
Multe dintre "metodele de parenting" de azi se concentreaza in intregime pe modul de a disciplina copiii. Filosofia parintilor pozitivi depaseste mult disciplina. Trebuie sa realizam ca disciplina nu este singura care conteaza, ci intreaga experienta a copilariei pe care o oferiti. Copiii sunt formati nu numai in momente de admonestare si corectare, ci de sute de mii de momente - kilometri de lacrimi, succese si esecuri, incurajare si descurajare, rasete si tristete, acceptare si respingere, deconectare si reconectare..
4 intrebari despre rolul parintilor in parentingul pozitiv
Recunoasterea diferitelor roluri pe care le joci in viata copilului tau reprezinta o parte importanta a parenting-ului pozitiv.
Dar ce anume inseamna sa sustii pozitiv un copil? Iata 4 intrebari care iti pot oferi un moment de reflectie.
Despre parentingul pozitiv, merita citit si
Cum sa NU mai tipi la copiii tai: foloseste aceste 10 sfaturi
Copiii batuti de parinti au un IQ mai mic
5 motive pentru care disciplina nu functioneaza cu copilul tau
4 alternative eficiente si pozitive la autoritarul: Fa asa pentru ca asa spun eu!
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII