Cum sa imbunatatesti coordonarea si echilibrul copilului tau - 5 sfaturi de aplicat
Te-ai decis sa contribui si tu, in mod activ, la dezvoltarea copilului tau. Ai citit, te-ai informat, ai vorbit cu specialisti si ai ajuns la capitolul “coordonare si echilibru”.
Abilitati importante, intr-adevar, pe care ar fi bine sa stii cum sa le stimulezi prin joc sau alte metode distractive, dar si utile copilului tau.
in acest articol veti citi mai multe despre:
1). Invatarea propriu-zisa!
2). Exercitii fizice in fiecare zi!
3). Ofera-i cel putin un exemplu de urmat!
4). Incurajeaza-l sa practice activitati specifice varstei sale!
5). Lucreaza si la factorul psihologic!
Echilibrul este capacitatea de a mentine o pozitie controlata a corpului in timpul unei activitati statice sau active, cum ar fi mersul in directie dreapta, statul pe scaun sau in banca, unele exercitii fizice etc. Coordonarea se refera la organizarea diferitelor parti ale corpului nostru sau a unor parti de activitate pe care o desfasuram, astfel incat sa ducem la bun sfarsit niste taskuri, fie ele usoare sau ceva mai complicate.
Pentru a-si dezvolta echilibrul si coordonarea, copiii si adultii deopotriva au nevoie de o buna concentrare si atentie, o buna coordonare ochi-mana, de rezistenta musculara, control postural, constientizare senzoriala etc.
Asadar, mai ales in perioada copilariei, cel mic are nevoie de ceva ajutor pentru a-si stimula acesti doi factori foarte importanti. Iata mai jos 5 sfaturi de aplicat in acest sens. La inceput de drum inarmeaza-te cu rabdare, tact si nu uita ca pe tot acest parcurs sa fii acolo pentru cel mic, incurajandu-l cand si cand.
1). Invatarea propriu-zisa!
Copiii invata cel mai bine prin imitatie si atunci cand le arati clar cum ar trebui sa se desfasoare un lucru. Asadar, ori de cate ori consideri ca este necesar, fa-i o mica demonstratie despre cum sa mearga corect pe strada, cum ar fi bine sa stea in banca pentru a nu avea mai apoi probleme cu spatele, cum se executa o anumita miscare la sport etc.
2). Exercitii fizice in fiecare zi!
Bineinteles, atat cat se poate si este permis la varsta lui, insa nu uita ca pentru coordonare si echilibru este foarte important sa ii imbunatatesti copilului rezistenta si puterea musculara. Astfel, el va avea si o viteza de reactie mai buna, un simt al directiei in miscare si va creste durata in care isi poate mentine echilibrul, de exemplu.
3). Ofera-i cel putin un exemplu de urmat!
Daca unul dintre parinti sau un prieten apropiat familiei face sport, copilul va fi mult mai atras si incantat de ideea de a fi si el activ. De aceea, vorbeste-i despre acea persoana din familia voastra, descrie-i programul, beneficiile sportului si motivele pentru care si el ar trebui sa inceapa o forma de miscare fizica.
4). Incurajeaza-l sa practice activitati specifice varstei sale!
Documenteaza-te si vezi ce jocuri sunt recomandate in functie de varsta. Acolo, vei vedea ca unele activitati mizeaza tocmai pe stimularea coordonarii si echilibrului: traseul cu obstacole, jocul cu o minge, rostogolirea – toate pot fi exemple in acest sens. Mai tarziu, bineinteles, sporturile precum inotul sunt si ele de bun augur, asa ca ghideaza-te si dupa acest aspect: varsta copilului tau.
5). Lucreaza si la factorul psihologic!
Fiecare copil are ritmul lui. Asadar, in tot acest proces, nu uita ca e posibil ca el sa invete mai greu sau mai tarziu, asta neinsemnand ca este ceva in neregula. Odata ce ai constientizat asta, transmite-i si copilului acelasi mesaj prin “trucuri” simple, dar eficiente: creste-i increderea in sine ori de cate ori ai ocazia, alergati impreuna, jucati-va si luada-l cand si cand, vorbeste despre importanta de a participa, nu doar de a castiga, incurajeaza-l sa ia parte la sporturi de echipa indiferent de nivelul sau, mai ales ca acolo poate dezvolta prietenii cu alti copii etc.