Care sunt riscurile unei infectii urinare in timpul sarcinii? Sfatul medicului
Infecțiile urinare în timpul sarcinii prezinta risc semnificativ atât pentru mamă, cât și pentru făt.
Este important ca femeile însărcinate să recunoască simptomele unei infecții urinare (urinări frecvente, senzație de arsură, urină tulbure sau cu miros neplăcut) și să caute imediat tratament medical. Tratamentul prompt cu antibiotice sigure pentru sarcină poate preveni complicațiile majore.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Intelegerea tractului urinar
Ce este o infectie urinara si care sunt simptomele?
Ce cauzeaza o infectie urinara?
Poate o infectie urinara sa afecteze sarcina?
Cand trebuie verificata urina in timpul sarcinii?
Care este tratamentul unei infectii urinare in timpul sarcinii?
Cum mentinem starea de sanatate a aparatul urinar in timpul sarcinii?
Infecțiile urinare în timpul sarcinii prezintă un risc semnificativ atât pentru mamă, cât și pentru făt
Aproximativ 2-10% dintre femeile însărcinate dezvoltă o infecție urinară, iar acestea sunt mai frecvente în sarcină din cauza modificărilor hormonale și anatomice. Iată câteva riscuri principale asociate cu infecțiile urinare în timpul sarcinii:
Risc de pielonefrită: O infecție urinară netratată poate evolua spre pielonefrită, o infecție gravă a rinichilor. Aceasta poate provoca febră mare, dureri severe și poate necesita spitalizare.
Naștere prematură: Infecțiile urinare sunt asociate cu un risc crescut de travaliu prematur, ceea ce poate afecta sănătatea fătului, crescând riscul de complicații neonatale.
Greutate scăzută la naștere: Femeile care au infecții urinare netratate în timpul sarcinii pot avea copii cu greutate mică la naștere, ceea ce poate duce la probleme de dezvoltare pe termen lung.
Pre-eclampsie: Unele studii sugerează că infecțiile urinare repetate sau severe pot crește riscul de pre-eclampsie, o complicație potențial gravă care afectează tensiunea arterială a mamei.
Este crucial ca femeile însărcinate să recunoască simptomele unei infecții urinare (urinări frecvente, senzație de arsură, urină tulbure sau cu miros neplăcut) și să caute imediat tratament medical. Tratamentul prompt cu antibiotice sigure pentru sarcină poate preveni complicațiile majore.
Intelegerea tractului urinar
Exista doi rinichi, unul pe fiecare parte a abdomenului. Ei produc urina care se scurge prin tuburi numite uretere, in vezica. Urina este stocata in vezica. Aceasta trece printr-un tub (uretra), care transporta urina din vezica atunci cand mergem la toaleta.
Ce este o infectie urinara si care sunt simptomele?
O infecție urinară este cauzată de bacterii care ajung în tractul urinar, de obicei din exteriorul corpului, prin uretră. Aceste bacterii, în mod obișnuit prezente pe piele sau în zona genitală, pot călători în sistemul urinar, declanșând o infecție. Simptomele unei infecții urinare depind de cât de departe au ajuns bacteriile în sistemul urinar, afectând fie vezica, fie chiar rinichii.
Pot aparea unele sau toate simptomele posibile, care includ:
Durere deasupra rinichilor
O temperatura ridicata
Senzatie de rau (greata)
Varsaturi
Diaree
Sange in urina
Simptomele cistitei ca mai sus
Senzatie generala de rau
Care sunt riscurile unei infectii urinare in timpul sarcinii? Sfatul medicului
Ad-Extra3:
Ce cauzeaza o infectie urinara?
Majoritatea infectiilor urinare sunt cauzate de germeni (bacterii) care provin din intestinal nostru. Nu provoaca nici un rau in intestin, dar pot provoca infectii daca ajung in alte parti ale corpului. Unele bacterii se afla in jurul pasajului din spate (anus) dupa trecerea unui scaun (fecale). Aceste bacterii pot calatori uneori in uretra si in vezica urinara. Unele bacterii se dezvolta in urina si se inmultesc rapid, provocand infectii.
Femeile sunt mai predispuse decat barbatii la infectii urinare, deoarece uretra lor este mai scurta si se deschide mai aproape de anus. Femeile gravide sunt, de asemenea, mai predispuse la infectiile urinare decat femeile care nu sunt insarcinate. Acest lucru se datoreaza in parte, modificarilor hormonale ale sarcinii, care afecteaza tractul urinar si tind sa incetineasca fluxul de urina. Este de asemenea posibil, ca uterul marit sa apese pe vezica si sa previna scurgerea normala. Daca urina nu se scurge rapid din vezica, germenii sunt mai capabili sa se inmulteasca si sa provoace o infectie.
Mai putin frecvent pot exista si alte cauze ale infectiei urinare. Daca trebuie sa aveti un tub (numit cateter) care trece in vezica urinara, este mai usor ca germenii sa ajunga direct la vezica urinara si acest lucru poate face ca infectia cu urina sa fie mai probabila. Ocazional, pentru persoanele ale caror sisteme imunitare nu functioneaza bine, infectia se poate raspandi mai degraba prin sange decat prin tuburile urinare.
Poate o infectie urinara sa afecteze sarcina?
Daca aveti o infectie la rinichi atunci cand sunteti gravida, va puteti simti foarte rau. Daca este lasata netratata, aceasta poate provoca, de asemenea, probleme cum ar fi travaliul prematur si / sau un copil mic la nastere. O infectie a rinichilor este mai putin frecventa, dar se poate dezvolta ca o complicatie a infectiei vezicii urinare (cistita) sau a infectiei urinare. In primul rand nu pot aparea simptome (bacteriurie asimptomatice).
Cand trebuie verificata urina in timpul sarcinii?
In mod obisnuit, trebuie sa va testati urina la inceputul sarcinii. Moasa sau medicul va va cere sa aduceti o proba intr-un recipient special. Tratamentul este recomandat daca se gasesc germeni (bacterii) - chiar daca nu aveti simptome. In cazul in care se gasesc bacterii, ar trebui sa faceti teste de rutina periodice in timpul sarcinii.
Care este tratamentul pentru o infectie urinara in timpul sarcinii?
Tratamentul pentru o infecție urinară în timpul sarcinii implică, de obicei, antibiotice sigure pentru gravide, care sunt prescrise de medic. Este esențial ca infecțiile urinare să fie tratate prompt, deoarece pot duce la complicații, inclusiv naștere prematură sau infecții renale (pielonefrite).
Pașii tipici de tratament
1. Antibiotice sigure: Medicul va recomanda antibiotice care sunt considerate sigure în sarcină, precum amoxicilină, cefalosporine sau nitrofurantoin. Este esențial ca mama să urmeze întocmai instrucțiunile medicului pentru a elimina complet infecția.
2. Monitorizare medicală: Infecțiile urinare în timpul sarcinii pot fi mai grave decât în mod normal. Medicul poate recomanda monitorizarea constantă pentru a se asigura că tratamentul funcționează și pentru a preveni reapariția infecției.
3. Măsuri preventive: Se recomandă consumul unei cantități mari de lichide, golirea frecventă a vezicii urinare și igiena adecvată pentru a preveni reinfecția.
În orice caz, este important să consulți medicul cât mai curând dacă ai simptome de infecție urinară în sarcină, pentru a primi tratamentul adecvat.
autor: Desprecopii.com - material pregatit cu Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog, Haga, Olanda,
In Exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2024
referinte: American Journal of Obstetrics and Gynecology
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII