Odiseea diversificarii: copil mancacios sau mofturos? - experientele unei mamici
Odiseea Diversificarii a fost urmatorul drum de parcurs - dupa Odiseea Sarcinii si Odiseea Alaptarii.
După aproape 10 luni, de când mi-am diversificat copilul, trebuie să recunosc că nu m-am documentat cum trebuie despre ce presupune acest proces și mai ales de ce este important ca fetița mea să aibă un start bun în diversificare. Cel mai mare regret al meu este că nu am citit mai multe despre autodiversificare și care sunt avantajele ei.
Astăzi, după multe luni de frustrare am ajuns în situația în care cea mică vrea cu dinadinsul să mânânce singură, să țină lingurița în mânuța ei firavă și să controleze situația. Așadar, tot la autodiversificare am ajuns, doar că ceva mai târziu.
- veti citi:
Ce nu am știut despre diversificare?
Cum a fost adaptarea la alimentele solide?
Cum mânâncă copilul meu după un an?
Ce am de gând pe mai departe?
Retete pentru bebelusi in urmatoarele luni de diversificare
Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Mult timp m-a frământat ideea diversificării și o bună bucată de vreme m-am întrebat dacă sunt în stare să-i dau copilului meu obiceiuri sănătoase în ceea ce privește mâncarea. Am avut multe frici și cu cea mai mare dintre ele m-am și confruntat într-un moment din etapa noastră de trecere la alimente solide.
Dacă ar fi să o iau acum de la capăt aș face lucrurile cu mult mai multă răbdare, calm și încredere în copilul meu. Mi-aș spune în gând, de fiecare dată, “Ascultă-ți copilul!” ori “Ai încredere în instinctele tale de mămică!” și, după o gură mare de aer, aș încerca încă o dată, și încă o dată și din nou…. cine știe, poate ar fi fost altfel dacă aș fi ales autodiversificarea!
Ce nu am știut despre diversificare?
După aproape 10 luni, de când mi-am diversificat copilul, trebuie să recunosc că nu m-am documentat cum trebuie despre ce presupune acest proces și mai ales de ce este important ca fetița mea să aibă un start bun în diversificare. Cel mai mare regret al meu este că nu am citit mai multe despre autodiversificare și care sunt avantajele ei. Astăzi, după multe luni de frustrare am ajuns în situația în care cea mică vrea cu dinadinsul să mânânce singură, să țină lingurița în mânuța ei firavă și să controleze situația. Așadar, tot la autodiversificare am ajuns, doar că ceva mai târziu. Să mai zic că Sara e mult mai interesată de mâncare atunci când o manevrează după bunul ei plac, sau când îi simte textura, consistența sau o porționează în funcție de propriile preferințe?!
Adevărul este că, deși acum regret, trebuie să recunosc că nu știut ce este autodiversificarea și mi-a fost frică de înecul cu alimentele solide. Am presupus că dacă îmi hrănesc copilul doar cu piureuri este mai simplu (și pentru mine că nu mai murdăresc copil, casă, haine, etc) și pentru fetița mea (pentru că nu mai e nevoită să mestece). Cu un pic mai multă documentare, aș fi aflat că, de fapt, copiii sunt perfect capabili să se hrănească singuri de la vâsta de 6 luni. Tot ce trebuie să facem este să luăm masa împreună, pentru ca el să ne urmeze exemplul. Oricum, mai târziu o să-și dorească să facă tot ce vede la noi.
Sara pe scaunelul meseriei diversificarii :)
Un alt lucru de pe care nu l-am știut a fost ce anume înseamnă manevra Heimlich și cum anume m-ar putea ajuta în cazul în care bebelușul meu se îneacă cu mâncare. Am avut parte de o experiență urâtă atunci când cea mică s-a înecat cu mâncare, a început să se înroșească la față și să dea semne că nu mai poate respira normal.
Din fericire aveam habar despre un minim prim ajutor și atunci când m-am trezit față în față cu această situație, nu m-am panicat, ci am pus copilul cu burta pe antebrațul meu și i-am aplicat câteva bătăi cu dosul palmei către în față, astfel ca bucata de aliment să fie eliberată și copilul meu să poată respira din nou ca înainte. Acum știut exact ce trebuie să fac și mai ales, cât de important este să acționezi imediat și să nu te panichezi.
► Citeste Este AUTODIVERSIFICAREA metoda ideala pentru bebelusul tau?
Cum a fost adaptarea la alimentele solide?
Din fericire, până la vârsta de 1 an, eu am trăit cu convingerea că am un copil mâncăcios. Ca în orice etapă a diversificării, am început cu legumele, introduse treptat, apoi fructe, brânza calcică făcută în casă, iaurțelul preparat cu dragoste de către bunica, gălbenușul de ou și cărnița (la început doar pui și pește).
I-am oferit pe rând, fiecare dintre aceste alimente, și treptat am tot adăugat alimentul nou la cele deja introduse. Mi-am urmărit copilul și am fost atentă la toate reacțiile ei. Știam că există riscul unei alergii sau intoleranțe așa că am avut grijă să o supraveghez de fiecare dată.
Surpriza mea a constat în faptul că a fost mult mai ușor decât m-am așteptat. Fetița năzdrăvană a mâncat cu poftă aproape tot ce i s-a oferit. Și părea să o încânte și ideea de mâncare pasată. Singura noastră problemă a fost cu gălbenușul de ou pe care nu l-a suportat din prima, dimpotrivă îi provoca greață. Am încetat să-i mai dăm gălbenuș o perioadă și după câteva săptămâni l-am reintrodus în cantități foarte mici la fel cum am făcut cu toate alimentele noi și l-a acceptat.
Un alt lucru pe care m-am ambiționat să-l urmăresc a fost depistarea exactă a ceea ce îi place foarte mult, mult, puțin și deloc. Am vrut să mă asigur că, în situația în care, refuză mâncarea pe care i-aș găti-o, nu rămâne flămândă ci apelez la alimentul pe care îl îndrăgește cel mai mult. Sara iubește iaurțelul, castraveții și e îndrăgostită de biscuiței.
Cum mânâncă copilul meu după un an?
Se pare că o dată ce copilul trece pragul de un an se produce o mare transformare inclusiv în ceea ce privește alimentația. Din copilul mâncăcios Sara s-a transformat în copilul mofturos.
Nu știu dacă perioada a coincis cu erupțiile dentare sau cu vreun puseu, însă, după 6 luni (bune) de diversificare, adică aproximativ la vârsta de un an, copilul meu respinge cu desăvârșire tot ceea ce eu mă ambiționez să bag cu lingurița la el în gură. Și am trecut prin multe etape, de la înfometare, la alergat cu mâncarea după copil prin casă, păcălit cu jucării sau îndesat linguriță cu piure atunci când nu este atent.
Realitatea este că nimic din toate acestea nu funcționează atunci când cel mic nu e provocat să încerce singur să se hrănească. Închipuiți-vă că fetița mea nu are la cine să vadă cum un adult este hrănit de un altul cu lingurița și atunci e firesc să se întrebe, dacă toată lumea mânâncă folosindu-se de cele două mâini, ea de ce este singura care este hrănită de altcineva?!
Din momentul în care i-am pus o farfurie de paste pe măsuța de mâncare, Sara a descoperit cât de interesant poate fi să mânânci singur. Iar din momentul acela nu a mai acceptat să fie hrănită. Îmi și amintesc cum se uita Ștefan, mândru, la fetița noastră! Copiii sunt mult mai mult decât credem noi și ne surprind de fiecare dată.
De câteva săptămâni, Sara mânâncă cu noi la masă și cel mai important se hrănește cu ce ne hrănim și noi. Așa am grijă ca familia mea să-și dezvolte obiceiuri sănătoase. Atunci când toată lumea din casă o să mânânce și copilul o să imite și va mânca și el. Pe lângă faptul că e distractiv, acest obicei ne și apropie. E un moment potrivit să ne povestim unul celulilalt ce am făcut, cum ne-am petrecut ziua sau ce urmează să facem.
Ad-Extra3:
Ce am de gând pe mai departe?
Ca orice mămică, sunt preocupată în continuare de felul în care se alimentează copilul meu. Sunt ferm convinsă că obiceiurile legate de mâncare se formează încă din primii ani de viață de aceea vreau să am grijă să diversific alimentele și să-i gătesc fetiței mele tot ce este mai bun și mai sănătos. Pentru că sunt conștientă că o să aibă timp să exploreze tot felul de mâncăruri sănătoase și nesănătoase, deocamdată, regulile noastre de aur sunt fără zahăr și sare cel puțin puțin până la vârsta de doi ani și hrănirea în continuare cu lapte matern.
Sara are vârsta aproximativă de un an și 4 luni și este în continuare un copil alăptat. Numărând 11 kilograme, fetița năzdrăvană face parte din acei copilași energici și voioși. Nu are intoleranțe la vreun aliment și nu i s-au descoperit alergii. Nu mai face mofturi la mâncare și explorează tot ce i se oferă pe măsuța ei de prichinduță. Mi se umple sufletul de bucurie atunci când o aud că cere num-num!
Odiseea Diversificarii a fost urmatorul drum de parcurs - dupa Odiseea Sarcinii si Odiseea Alaptarii.
Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului
Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)
Functionalitati ale aplicatiei: sute de retete cu instructiuni video de preparare, ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. Atentie, aplicatia nu este gratuita insa a necesitat multa munca (cost 4,99 euro - one time)/.
► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.
► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)
Retete pentru bebelusi in urmatoarele luni de diversificare
Retete pentru bebelusi de 6 luni: inceputul diversificarii
Retete pentru bebelusii de 7 luni: a doua luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 8 luni: a treia luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 9 luni: a patra luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 10 luni: a cincea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 11 luni: a sasea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 12 luni: a saptea luna de diversificare
10 retete cu naut pentru bebelusi
Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet
Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.
Despre diversificare, merita stiut si:
Cea mai sanatoasa mancare pentru bebelusi, analize si criterii
Carnea in alimentatia bebelusului: cand, cat si cum
Orezul - periculos pentru bebelusi?
Alimentele degetel (bucatele de papica)
Reactii la alergiile alimentare
Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
► In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.
autor: Magdalena Aldea
Mamica redactor la Desprecopii.com - Magda scrie si pe blogul ei: Mamica ZburatoareToate drepturile rezervate Desprecopii
Publicat in 2017, revizuit in 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII