Fertilizarea in vitro, intre posibilitate si moralitate

Fertilizarea in vitro, intre posibilitate si moralitate

Fertilizarea in vitro, intre posibilitate si moralitate

Orice cuplu isi doreste cu ardoare un copil iar atunci cand intervine problema infertilitatii in cuplu, decid sa treaca de la acel  cum o vrea Domnul fara rezultate, la masuri extreme de a avea un copil, ca, de exemplu Fertilizarea In Vitro (FIV). Unele cupluri cheltuiesc ani de zile si mii de euro incercand toate variantele de tratament. Nimeni nu va poate spune cand a venit timpul sa va opriti din aceasta lupta pentru ca aceasta este o decizie care trebuie luata impreuna cu partenerul. Este insa important sa cunoasteti totul despre riscuri si sanse. S-ar putea ca intr-o zi sa mergeti prea departe.  Iata sfatul de la Desprecopii :

Tratamentele pentru fertilitate au devenit o industrie

Dupa ce a petrecut mai mult de 20 de ani lucrand in domeniul tratamentelor fertilitatii (despre care stie ca sunt mai degraba o industrie), un medic renumit american - sa ii spunem profesorul Sammy Lee - inca mai trebuie sa-si gaseasca argumentele potrivite pentru a convinge un cuplu sa renunte la acest vis. Ii poate lovi foarte rau cu cea mai cruda realitate pe care o stie: chiar si in mainile cela mai pricepute, cam doua din trei fertilizari in vitro esueaza.

 Ii priveste pe acesti oameni in ochi si le spune: singura garantie pe care o pot da este ca tratamentul are mai multe sanse de esec decat de reusita. Sau: mai bine pastrati-va banii. I-ati cheltui mai cu folos pe o vacnta care sa va ajute sa acceptati inevitabilul.

Dar dupa lacrimi nenumarate (iar intr-o situatie memorabila, dupa ce o pacienta i s-a urcat pe birou plina de frustrare si a tipat: nu am venit aici sa auzim asa ceva, am venit pentru un bebelus !), ei revin mai hotarati ca niciodata sa continue.

Fiindca oricand mai exista o raza de speranta, vor fi barbati si femei asteptandu-si randul la o fertilizare in vitro.

Este inevitabil ca specialistii ca el sa fie criticati, fiind considerati ca persoane care fac tratamente si iau bani de la oameni ale caror sanse de a concepe un copil sunt de la foarte mici la inexistente.

Faptul ca isi castiga traiul de pe urma oamenilor disperati care doresc sa obtina o sarcina cu orice pret poate parea exploatare, iar orice clinician care se respecta este preocupat de acest lucru. Oamenilor li se ia si ultimul ban si sunt supusi unor riscuri incalculabile din punctul de vedere al sanatatii, toate pentru agonia unui alt ciclu FIV esuat.

 Cititi: Decizia de incheiere a tratamentului de fertilitate 

Numai indepartand cu forta acesti  ochelari de cal si punanu-i sa se indoiasca in credinta oarba care i-a adus in biroul lui a reusit sa-si linisteasca sufletul. Astfel poate sa faca tot posibilul pentru ei, fara grija ca le-ar fi dat false sperante.
Si cel putin in mintea lui, ii permite sa ramana de partea celor corecti fata de linia de demarcare in tratamentul corectitudinii, care separa ajutorul de abuz.

Speranta si dorinta de a avea un copil

Spre deosebire de alte zone ale medicinei, o combinatie puternica de bani si emotii este ceea ce alimenteaza FIV si alte tratamente ale fertilitatii. Dar in timp ce fiecare tratament  reusit sau nereusit  umple conturile medicilor, emotiile care au fost investite in acest proces ii fac pe cei implicati sa incerce din nou, chiar daca nu au reusit de la inceput.

Atunci cand pacientii il privesc fara speranta pe profesorul Sammy Lee, ii este imposibil sa-i abandoneze. Sunt situatii in care se gandeste ca ar trebui sa refuze sa trateze cupluri pentru care tratamentul pur si simplu nu functioneaza, dar nu le poate ignora disperarea.

In cele din urma, medicii sunt si ei oameni, iar dorinta pacientilor de a deveni parinti le ajunge la inima si ii invaluie. Asta inseamna ca atunci cand vine momentul sa decida repetarea tratamentului, medicii nu vor sa renunte nici ei mai mult decat pacientii lor.

Insa realitatea este ca daca un medic refuza un cuplu, acel cuplu va merge peste drum la un o alta clinica, pentru continuarea tratamentului. Iar cand nici aceasta clinica nu-i poate ajuta, vor merge in alta tara, ceea ce ii expune si mai mult abuzurilor.

Abuzuri la care, desigur, ei, medicii sunt complici.

Atunci cand stiu ca un cuplu este pregatit sa investeasca totul  nu numai financiar  spre a reusi acest vis aproape imposibil, cum ar putea medicul sa simta ca nu-i tradeaza daca nu face tot ce-i sta in putere ca sa-i ajute?

Adaugati acest lucru faptului ca, vorbind in general, clinicienii FIV sunt o specie performanta si competitiva care nu accepta usor ca o cauza este pierduta, si veti incepe sa vedeti complexitatea sau labirintul moral in care navigheaza la fiecare pacient.

Ad-Extra3:

Conceperea unui copil, o dorinta posibila si vitala

Cu 15 ani in urma, ca tanar specialist in fertilitate, profesorul Sammy Lee a scris ca se afla in mrejele unui cult al fertilitatii, in care progresele cunostintelor si tehnicilor din domeniu au facut aducerea pe lume a unui copil nu numai posibila, ci vitala. Acest lucru este mai adevarat azi ca niciodata.
Exista cazuri recente in care femeile insarcinate, bolnave fiind de cancer, au decis sa amane toate tratamentele pana cand si-au nascut copiii.

Stiau ca prin amanarea tratamentului crucial al bolii lor se puteau condamna singure la moarte, insa credeau atat de tare ca a avea un copil este singurul lor rol pe lume, incat nimic nu le putea opri. Daca mureau, ar fi facut-o pline de fericire, stiind ca au reusit sa devina mame, in ciuda faptului ca si-ar fi lasat copiii orfani.

Cazuri cum este cel al Mariei Bousada, care a murit de cancer in vara asta la varsta de 69 de ani, lasand in urma doi copii gemeni conceputi prin FIV, se afla la extrema acestei tendinte tot mai puternice de venerare a sarcinii asistate, indiferent de costurile implicate pentru mama sau pentru copil.

Ca efect, dezvoltarea FIV a transformat medicii din domeniu in mari preoti si preotese, iar clinicile s-au transformat in temple pline de credinciosii orbi si ferventi, avand convingerea de nestramutat ca minunile pot deveni realitate.

Care sunt sursele de informatii credibile?

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

Cand iti doresti cu ardoare sa ramai insarcinata iar minunea nu se intampla si ce m-a ajutat pe mine

Exista multe femei care isi doresc cu ardoare o sarcina... si traiesc luna de luna dezamagirea acelui test de sarcina ce arata doar cu o liniuta. Nu e usor. Stresul e mare. Insa, iata povestea sincera a unei mamici de la Desprecopii care a refuzat sa creada ca infertilitatea o caracterizeaza. Si a reusit sa devina iar mamica... iata gandurile si sfaturile ei citeste mai departe aici >

  Mai cititi despre fertilitate si infertilitate 

Tratamentul infertilitatii: proceduri pentru barbati
Viitorul tratamentelor de fertilitate
Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
Stresul si infertilitatea sunt legate
Infertilitatea de cuplu
Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina |
Despre infertilitate
Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
Infertilitatea secundara
Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
Stresul si infertilitatea

Cand sarcina se lasa asteptata: sfaturi si trucuri 

Fertilitatea: varsta ideala, fereastra fertila, mituri si trucuri pentru conceperea unui copil
Dupa cate luni de incercari ar trebui sa ne impacientam daca nu ramanem insarcinate?
Incercarea de a concepe un copil: cum sa scapati de stres si presiune
De ce al doilea copil e mai greu de conceput?

SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!

Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. 

Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !

 Forum si comunitate de suport pentru femeile care apeleaza la FIV: Forumul FIV (Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. )

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. bianca gordon
    bianca gordontrimis la 24/10/2010

    Articolul are un ton putin persuasiv si unilateral dupa parerea mea. Situatia din Romania sau din Usa vizavi de tratamentele FIV nu se poate generaliza si nu reprezinta un model. Bineinteles, intrebarea oarecum filozofica:

    Raspunde la acest comentariu
  2. Crista Pop
    Crista Poptrimis la 4/7/2010

    Acest articol mi se pare teribil de nedrept! Pleaca de la premisa ca toate cuplurile infertile sunt formate din naivi care nu stiu cum sa arunce bani in doctori din disperare! Iar doctorii in reproducere asistata nu fac decat sa profite de pe urma acestor naivi!In aceasta ideea eu inteleg ca orice doctor in afara de cei de la urgente fac acelasi lucru! Si dermatologul la care mergi sa-ti scoti o alunita si dentistul la care mergi sa-ti refaci o lucrare! Oamenilor, infertilitatea este o boala! Cu care mergi sa te tratezi! In anumite cazuri se repara si cuplul are un bebelus, iar in altele nu se gaseste rezolvarea si bebelusul nu vine!Un pacient cu cancer face la fel, nu? Merge sa se trateze si plateste oricat! La unii viata li se prelungeste iar la altii tratamentul nu functioneaza! Si ei sunt disperati nu? Iar doctorii oncologi sunt oare mai putin versati in a specula disperarea acestor pacienti?Si ei sunt tot doctori si pacientii tot oameni! Evident ca in fiecare tabara sunt uscaturi si / sau naivi!Dar ce inteleg eu din acest articol este ca acele cupluri care nu pot avea copii de fapt sunt condamnate sa nu aiba copii dar in naivitatea si disperarea lor arunca mii de euro in niste falti profeti! E jignitor pentru toti! Mai ales pentru autorul articolului care nu pare a avea habar ce inseamna o fertilizare sau o garantie a unui act medical!Poate m-am lungit cam mult, poate nu am fost coerenta, dar sunt oripilata de nesimtirea cu care se emit pareri doar pentru a-ti aparea numele pe un articol, ocazie cu care se alimenteaza pareri arhaice de genul daca esti stearpa stai acasa si acoperate de rusine, ca si-asa nu se rezolva nimic!Si daca nu v-ati prins, sunt o mamica care are 2 copii obtinuti prin fertilizare in vitro, ICSI, pentru ca eu si sotul suntem un cuplu infertil care iubim si ne dorim copii. Nu am fost nici disperati, nici naivi, am cheltuit cateva mii de euro (mai putin decat m-ar fi costat niste implanturi de silicon - un exemplu de operatie care implica multe riscuri) stiind la ce sa ne asteptam, adica 25 % sanse de conceptie! Macar in domeniul asta stii cate sanse ai, dar cand mergi la spital si iti face anestezii generale nu cred ca stii cate sanse ai sa te mai trezesti, nu?Crista Pop,Timisoara

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII