De ce al doilea copil e mai greu de conceput?

De ce al doilea copil e mai greu de conceput?

De ce al doilea copil e mai greu de conceput?

Decizia de a avea un al doilea copil este, de obicei, una personală și bine asumată de părinți. Cu toate acestea, există situații în care, chiar dacă dorința de a extinde familia este la fel de puternică precum a fost la primul copil, conceperea celui de-al doilea devine o provocare neașteptată.  

Dar de ce este mai dificil să concepem un al doilea copil? Această întrebare aduce în discuție un subiect delicat, dar important: infertilitatea secundară. Deși multe cupluri își imaginează că, odată ce au avut deja un copil, conceperea celui de-al doilea va fi o formalitate, realitatea poate fi diferită.  

Vom explora cauzele care pot întârzia venirea celui de-al doilea copil și vom aborda soluții și perspective despre acest subiect complex, adesea subestimat.

Care sunt cauzele infertilitatii secundare?
Cand ar trebui sa ne ingrijoram?
Cănd il faceți pe al doilea? Sau despre presiunea de a avea al doilea copil
Despre infertilitate mai multe

Uneori, o a doua sarcină vine foarte greu

Uneori, o a doua sarcina vine foarte greu, dupa ani de incercari si asta este cu atat mai frustrant cu cat prima sarcina s-a produs destul de repede si de firesc. Cu toate acestea, infertilitatea secundara este un fenomen prea putin studiat, necunoscandu-se cauzele care o determina, in conditiile in care prima sarcina a fost absolut normala.

Si asta probabil in virtutea faptului ca specialistii isi concentreaza atentia asupra cercetarilor ce tin mai ales de infertilitatea primara, avand in vedere ca actualmente unul din 6 cupluri intampina probleme mai mult sau mai putin grave ce au la origine acest fenomen.

Infertilitatea secundara e de vina

Putin studiata, infertilitatea secundara ii face, de altfel, pe multi specialisti sa dea din umeri cand sunt intrebati despre ea. Si mai trist este faptul ca nu este considerata o afectiune majora, considerandu-se ca acele cupluri care au o asemenea problema nu ar trebui sa se simta chiar atat de nefericite, in comparatie cu altele, pentru ca au cel putin un copil. Ideea ca ar trebui sa fie multumiti cu ceea ce au nu ii consoleaza insa pe parintii care isi doresc un al doilea copil care intarzie sa apara. Mai mult, gandul ca au putut concepe un prim copil si ca nu mai pot sa conceapa un al doilea ii face sa fie extrem de stresati uneori.

Chiar daca pare de necrezut, pentru majoritatea parintilor care au un copil, imposibilitatea de a avea un al doilea are un impact asupra psihicului lor la fel de mare ca acela pe care il are infertilitatea primara asupra cuplurilor care nu reusesc sa conceapa deloc. Trauma este la fel de mare, chiar daca societatea nu priveste la fel cele doua situatii.

/Images/infertilitate-poza-cuplu.jpg

Care sunt cauzele infertilitatii secundare?

Faptul ca ea exista a devenit deja o certitudine pentru multi parinti. Ce anume insa o determina? O explicatie posibila, pe care o dau specialistii in domeniu, ar fi aceea ca infertilitatea secundara apare ca o consecinta a unei maternitati intarziate. Femeile care concep primul copil la o varsta deja destul de inaintata au sanse mai putine sa mai conceapa ulterior si un alt copil. Varsta este un factor delicat si foarte important in aceasta ecuatie. Odata cu inaintarea in varsta se deterioreaza atat calitatea si cantitatea spermei, cat si capacitatea femeii de a procrea (deteriorare cauzata de afectiuni diverse precum chisturi, polipi, fibrom, edometrioza etc.). Pe langa acesti factori inevitabili, ce tin de inaintarea in varsta, exista si factori  ce tin mai degraba de stilul de viata: alcoolul, stresul, luarea sau pierderea in greutate.

Ad-Extra3:

Cand ar trebui sa ne ingrijoram?

Daca primul copil a fost conceput la fel de greu, atunci ar trebui sa se tina cont de cauzele care au determinat infertilitatea. Daca, in schimb, prima sarcina a aparut relativ repede din momentul in care a fost dorita, lucrurile se complica. In mod normal spe spune ca la prima sarcina, partenerii ar trebui sa incerce sa conceapa in mod natural timp de un an de zile, iar daca in acest timp nu se intampla nimic, ar trebui sa se adreseze unui specialist. Cu a doua sarcina lucrurile stau putin diferit. Daca ea nu apare dupa 6 luni din momentul in care a fost planificata, atunci trebuie consultat medicul.

Se spune ca o femeie stie de la inceput cati copii isi doreste sa aiba. Si tot destinul ei matern este decis de aceasta dorinta pe care o poarta cu sine, exprimand-o sau nu aievea. Uneori insa destinul pare sa joace feste. Si, oricat ar parea de lipsit de logica, dorinta de a avea un al doilea copil poate esua intr-o deceptie dureroasa. Luptam pana la capat sau ne resemnam cu ideea? Care cea mai buna alegere?

Cănd il faceți pe al doilea? Sau despre presiunea de a avea al doilea copil

Prima presiune pe care o simte orice femeie incepe cu acea insiduoasa si aberanta intrebare: da' voi nu faceti un bebelus? Sau cand vine barza si pe la voi? A doua presiune si poate cea mai  dureroasa este acea care vine cu stupida intrebare: Da' nu ii faceti o surioara? /fratior? Cand il faceti pe al doilea?

Importanta fratilor este atat de inradacinata in constiinta culturii noastre ca, spre deosebire de intrebarile inocente de la inceput despre daca sa procreezi sau nu, dezbaterea adiacenta despre a avea mai mult de un singur copil se concentreaza exclusiv asupra faptului daca copilul deja existent va fi distrus de unicitatea sa la parinti. Sau ca va fi un mic monstru egoist...citeste in continuare despre presiunea de a-l face pe al doilea copil aici...

Despre infertilitate mai multe

Stresul și infertilitatea - impactul psihologic si modalitati corecte de abordare - sfatul psihologului

Stresul și infertilitatea - impactul psihologic si modalitati corecte de abordare - sfatul psihologului

Stresul poate avea un impact dramatic în viața reproductivă a cuiva. ⚠️ Studiile arată că nivelul ridicat de stres poate afecta fertilitatea și poate…

Infertilitatea secundară: cauze și suport

Infertilitatea secundară: cauze și suport

Infertilitatea secundara este definita ca fiind incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil - dupa un an de sex neprotejat si contacte sexuale in perioada fertila, in cazul in care unul sau ambii…

Infertilitatea unui cuplu: situațiile care ar trebui să ingrijoreze

Infertilitatea unui cuplu: situațiile care ar trebui să ingrijoreze

Un cuplu este considerat infertil daca dupa un an de contact sexual neprotejat, cu o frecventa rezonabila nu obtine o sarcina.Infertilitatea este destul de frecventa afectand circa 10-15 % din…

Pozitii sexuale pentru conceperea unui copil  
Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
Pot ramane insarcinata daca ?
Trei secrete ca sa ramaneti insarcinata

Daca aveti sub 35 de ani, ati avut contacte sexuale regulate in perioada fertila timp de 12 luni si nu ati ramas insarcinata, raspunsul este „poate“. Si poate este momentul unei consultatii la ginecologul dumneavoastra sau la un endocrinolog specializat in probleme de reproducere.

Daca aveti peste 35 de ani, multi specialisti recomanda inca o scurta asteptare de 6 luni inainte de a solicita o evaluare profesionala a situatiei.

Interesant de citit Alegerea sexului copilului - mituri si legende.... si Alegerea sexului copilului – noi abordari

Sarcina la diverse varste

Sarcina intre 20-30 de ani
Sarcina intre 30-40 de ani
Sarcina intre 40-50 de ani 

Surse de informatii serioase despre fertilitate, comunitate de suport

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o compara in viata noastra ! Va asteptam cu drag.

autor: echipa Desprecopii.com ,
Toate drepturile rezervate (c) 2024
Referinte: Britisn Medical Journal. 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Ionela
    Ionelatrimis la 16/3/2019

    Buna dece nu mai pot rămâne am fetiță de 10ani am 3chiurotaje făcute și mă chinui după 3ani să rămân și nu mai pot

    Raspunde la acest comentariu
  2. mayamia
    mayamiatrimis la 14/1/2014

    Ma numesc Nicoleta si ma confrunt cu oproblema destul de stresanta.Am o fetita in varsta de 4 ani si de 3 ani incerc sa raman gravida si nu reusesc desi cu fetita am ramas imediat.Sotului i- a iesit spermograma ft proata doar 2% spermatozoizi viabili.Credeti ca mai avem vreo sansa sa avem copii?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII