Alege jucarii care stimuleaza inteligenta copilului tau
Jucariile stimuleaza simtul atingerii, vederii si auzului unui copil, dezvoltandu-i totodata imaginatia si dexteritatea. Acestea sporesc atentia copilului, nivelul de curiozitate si ii ajuta memoria si sistemul nervos sa se dezvolte mai repede. Prin urmare, copiii care au fost incurajati sa se joace cu jucariile potrivite au o coordonare mai buna a muschilor, dezvolta mai repede abilitatile motorii fine si brute, si ating mai repede reperele de dezvoltare!
Alege jucarii care stimuleaza inteligenta copilului tau - iata un ghid util.
Jucariile sunt esentiale pentru dezvoltarea cognitiva a copilului
Mai sunt parinti ca cred ca jucariile sunt doar un mijloc usurel pentru a distrage mintea unui copil, atunci cand parintii sunt ocupati. Cercetarile au aratat totusi, ca jucariile sunt esentiale pentru dezvoltarea bunastarii cognitive, sociale, fizice si emotionale a copiilor.
Jucariile stimuleaza simtul atingerii, vederii si auzului unui copil, dezvoltandu-i totodata imaginatia si dexteritatea. Acestea sporesc atentia copilului, nivelul de curiozitate si ii ajuta memoria si sistemul nervos sa se dezvolte mai repede. Prin urmare, copiii care au fost incurajati sa se joace cu jucariile potrivite au o coordonare mai buna a muschilor, dezvolta mai repede abilitatile motorii fine si brute, si ating mai repede reperele de dezvoltare!
Iata cum anumite jucarii stimuleaza dezvoltarea si invatarea copilului:
Jucariile care stimuleaza senzatia de atingere prin textura
Incurajati copilul sa se joace cu jucarii ce au diferite texturi. Folositi jucarii moi sau jucarii mai mari cu un copil mai mic, deoarece acestea sunt mai usor de folosit. Lasati copilul sa simta diferite materiale cum ar fi bumbacul, catifeaua, textura blanii si asa mai departe. Concentrati-va pe lasarea copilului sa inteleaga cat de diferite sunt materialele si cum se simt in contact cu pielea.
De asemenea, il puteti incuraja sa se joace cu nisip sau argila. Nu numai ca il va ajuta sa-si dezvolte puterea si coordonarea, ci il va invata cum sa prinda si sa tina obiecte diferite. Permitand ca receptorii tactili ai copilului sa fie stimulati, ii va dezvolte relatiile spatiale si experientele tactile, ajutandu-l sa recunoasca tiparele si formele.
Jucariile care stimuleaza vederea prin culori
Motivul pentru care toate jucariile pentru copii sunt viu colorate, este ca, culorile sunt un stimulent mare pentru creierul lor. Jucariile colorate agatate pe un dispozitiv mobil stimuleaza simtul vederii. Anumite culori ajuta copilul sa se simta entuziasmat de joc, in timp ce altele il ajuta sa asocieze acea culoare cu obiectele reale care il inconjoara.
Parintii sunt sfatuiti sa ofere copiilor jucarii care au culori si modele puternic contrastante, pentru a stimula vederea in curs de dezvoltare. Odata ce vederea se imbunatateste, aceasta va servi pentru a motiva copilul sa interactioneze tot mai mult cu mediul inconjurator.
Jucariile care stimuleaza dezvoltarea abilitatilor motrice prin miscare
Parintii se intreaba adesea daca bebelusii isi urmaresc miscarile si, daca nu, cand vor incepe sa faca acest lucru. Stimularea ajuta foarte mult la aceasta varsta.
Odata ce copilul incepe sa ajunga la jucarii, isi va dezvolta coordonarea mana - ochi. Parintii sunt sfatuiti sa introduca copilului jucarii care necesita un anumit nivel de coordonare intre membre si care ii construiesc forta si echilibrul, dezvoltandu-si astfel abilitatile motorii.
Jucariile care stimuleaza senzatia de auz prin sunete
Parintii sunt sfatuiti sa le ofere copiilor jucarii, cum ar fi cutiute muzicale, zornaitori sau jucarii care chitaie / canta atunci cand sunt presate. Sunetul ajuta copilul sa-si dezvolte abilitatile lingvistice si procesele gandirii.
Cand bebelusul constata ca jucaria face un sunet cand este presata sau scuturata intr-o anumita maniera, el va putea deduce tiparele cauzei si efectului. Aceasta il va ajuta sa inteleaga ca o anumita actiune va produce o reactie speciala. In orice caz, odata ce copilul are cateva luni, el va intelege, de asemenea, ca strigatele lui produc o anumita reactie din partea parintilor.
Jucariile si valorile familiei
Parintii sunt cei care decid ce jucarii sunt sau nu sunt bune pentru copilul lor.
Daca aveti sentimente puternice cu privire la anumite jucarii, poate fi o idee buna sa discutati cu copilul, mai ales cand eset suficient de mare pentru a intelege. Ati putea mentiona valorile familiei; de exemplu, "Armele pot speria si ii pot rani pe oameni foarte mult. Nimeni din familia noastra nu detine o arma".
Dar a atrage prea multa atentie asupra jucariilor - de exemplu, prin interzicerea sau refuzul de a le cumpara - poate face de fapt copilul sa le doreasca mai mult.
Puteti totusi sa incercati sa va conectati valorile familiei cu modul in care copilul se joaca si foloseste jucariile in viata de zi cu zi.
De exemplu, copilul isi doreste o noua jucarie din plastic, dar valorile de mediu sunt importante pentru voi... in loc sa cumparati jucaria, ati putea ajuta copilul sa faca jucarii din lucrurile din jurul casei - si ati putea, de asemenea, sa discutati cu copilul despre reciclare. Sau, daca copilul isi doreste o tableta, puteti incerca sa iesiti mai des la plimbare sau sa va petreceti mai mult timp impreuna - si puteti vorbi despre modul in care activitatea fizica este mai buna pentru corp, decat timpul petrecut in fata ecranului.
Si orice valori ale familiei decideti sa insuflati si/sau impartasiti copilului, trebuie sa ramaneti consecventi. De exemplu, copiii pot deveni confuzi daca li se permite sa urmareasca emisiuni violente sau sa joace jocuri video violente, dar nu li se permite sa se joace cu arme de jucarie.
Daca nu vreti ca alti adulti sa ofere copilului un anumit tip de jucarie drept cadou, o scurta si calma explicatie a sentimentelor voastre ar trebui sa fie sufiecienta. In cele din urma, decizia va apartine.