Ce se intampla atunci cand ii spui DA copilului tau?
Daca esti genul de parinte elicopter - sau altfel spus, un hiperparinte, poate ca nici macar nu iti dai seama ca acest control continuu al copilului ii limiteaza capacitatea de autonomie si dezvoltare echilibrata. Pe forumul Desprecopii sunt sute de subiecte despre care dovdesc ca noi, parintii - neglijam uneori un aspect esential.
Sa oferim copilului mai putin control si mai multe DA-uri. De asta, credem noi, este esential sa abordam un parenting mai relaxat. Efectul va fi pozitiv atat pentru copil cat si pentru tine :)
► veti citi:
Ce se intampla atunci cand ii spui DA copilului tau? - sau de ar trebui sa fii un parinte relaxat
Invata sa fii un parinte relaxat cu aceste 10 sfaturi
Ce se intampla atunci cand ii spui DA copilului tau? - sau de ce ar trebui sa fii un parinte relaxat.
Daca exista un lucru pe care dorim sa il schimbam la un copil, ar trebui sa il examinam mai intai si sa vedem daca nu cumva ar trebui schimbat la noi ceva - C.G. Jung
Daca esti genul de parinte elicopter - sau altfel spus, un hiperparinte, poate ca nici macar nu iti dai seama ca acest control continuu al copilului ii limiteaza capacitatea de autonomie si dezvoltare echilibrata. Pe forumul de parenting de la Desprecopii sunt sute de subiecte care dovedesc ca noi, parintii - neglijam uneori un aspect esential: Sa oferim copilului mai putin control si mai multe DA-uri. De asta, cred eu, este esential sa abordam un parenting mai relaxat. Efectul va fi pozitiv atat pentru copil cat si pentru tine :)
Sunt mama unei fetite de 10 ani si a unui baietel de 5 ani. Recunosc, la primul copilul am fost un hiperparinte insa odata cu venirea celui de al doilea copil mi-am dat seama ca parentingul relaxat este mult mai eficient. Asadar, am invatat sa spun cat mai des posibil DA copiilor mei.
Si pentru aceia dintre voi care sunteti hiperparinti si recunoasteti acest lucru, as vrea sa va impartasesc cateva lucruri pe care le-am invatat, sperand ca va pot fi de vreun ajuor.
Va avertizez insa, ca o parte din aceste sugestii iau o abordare foarte diferita fata de metodele traditionale de parenting - nu sugerez ca toata lumea sa le urmeze, mai ales daca nu sunteti dispusi sa "rupeti traditiile". Ceea ce sugerez este ca, aceste metode va vor ajuta sa va relaxati, va pot ajuta copilul sa se simta mai liber, mai putin controlat si mai capabil sa exploreze si sa invete pe cont propriu, si poate duce la o relatie mai buna cu copilul, bucurandu-va si voi de un copil mai fericit. Nu am inca o dovada, dar am o banuiala puternica in legatura cu modul in care copiii mei reactioneaza atunci cand fac aceste lucruri.
Invata sa fii un parinte relaxat cu aceste 10 sfaturi
1. Cand te enervezi, imbratiseaza-l
In loc sa il pedepsesti sau sa il certi, incearca rezolvarea problemei cu putina dragoste si afectiune. Este un raspuns mult mai bun si il inveti prin actiunile tale, mai degraba decat prin cuvinte.
2. Da dovada de ZEN
Trateaza copilul cu bunatate si respect. Pare simplu, dar este surprinzator cat de putin respect oferim copiilor, doar pentru ca sunt copii.
3. Nu mai crea asteptari foarte grele
Adesea, parintii au sperante mari de la copil... sa se descurce foarte bine la scoala, sa fie primul la sport, sa ia premii la olimpiade, sa participe cu succes la X Factor ... pe cand copilul poate nu isi doreste inca nici unul din aceste lucruri. Hiperparintii incearca sa directioneze copilul sa devina un anumit tip de persoana - un copil executant, stralucitor, olimpic, premiant, genial, super social - eventual toate la un loc. Renunta la aceste asteptari si bucura-te de copilul tau, asa cum il ai. Asa cum spunem la Desprecopii: Iubeste-ti copilul pe care il ai si nu pe cel pe care ai dori sa il ai.
4. Lasa-l sa se joace si sa exploreze
Hiperparintii tind de cele mai multe ori sa fie mult prea protectivi. Permite copilului sa fie copil. Lasa-l sa alerge pe afara, sa se plimbe cu bicicleta, sa exploreze natura, sa se joace. Invata-l, bineinteles, despre siguranta si pericole, dar lasa-l sa fie copil.
5. Spune DA ...
... sau o versiune a DA-ului, in loc de NU. Adesea parintii au un instinct de a spune NU. Dar, este foarte stresant atat pentru copil, cat si pentru parinte. Nu mai incerca sa-l controlezi si ofera-i libertate. Asta nu inseamna sa ii raspunzi mereu cu DA, ci sa ii spui in schimb "Da, putem face asta ... dar poate mai tarziu, dupa ce termin ce am inceput."
6. Inceteaza sa il educi mai mult decat este necesar
Parintii incearca sa impartaseasca copilului tot felul de cunostinte. La fel si scoala. Dar copiii invata multe lucruri in mod natural, fara ajutorul nostru. Inceteaza sa mai fortezi copilul sa invete ce crezi tu ca trebuie sa stie. Incurajeaza-l sa exploreze, sa citeasca si sa descopere lucrurile. Cand este entuziasmat de ceva, va invata. Cand il fortezi, el va face ceea ce este obligat sa faca, dar nu va invata nimic altceva decat ca tu il controlezi.
7. Interactiunea intre parinte si copil trebuie sa fie pozitiva
Multe dintre aceste schimbari sunt greu de facut pentru parinti, deoarece avem obiceiuri profund inradacinate, care decurg din copilaria noastra. Deci, trebuie doar sa te concentrezi asupra urmatoarei interactiuni. Cere-ti scuze daca este nevoie si arata-i prin fapte ce este corect si bun.
8. Priveste putin lucrurile din perspectiva copilului
Daca te enervezi, este pentru ca vezi lucruri din perspectiva ta. Copilul are o viziune complet diferita asupra lucrurilor si, daca intelegi acel punct de vedere, nu vei mai fi suparat pe copil.
9. Incearca sa afli care este cauza accesului de furie, in loc sa il pedepsesti
Adesea este o nevoie de libertate, de atentie, de iubire sau de a-si controla propria viata. Afla care este aceasta nevoie si gaseste o modalitate mai productiva de a rezolva problema.
10. Copilul este deja perfect
Nu trebuie sa-l schimbi. Nu trebuie sa-l modelezi tu in persoana perfecta. El este deja perfect, asa cum este el. Doar tu trebuie sa te relaxezi mai mult si sa il lasi sa ia decizii.
Si acum, relaxeaza-te. Bucura-te de fiecare clipa alaturi de copilul tau, pentru ca sunt prea putine, prea rapid trecatoare. Niciodata nu vei regreta acele momente de fericire, acele momente cand ai spus DA, cand l-ai lasat sa se joace, cand ai incetat sa il controlezi si ai inceput sa il iubesti cu adevarat.
Citeste si:
Cum ii invatam pe copii despre poluare?
Cum ii invatam pe cei mici sa aiba grija de natura?
Copilul autonom intre 5 si 6 ani: intre impulsuri, decizii si limite
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2020
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII