Ce si-ar dori copilul tau adolescent sa stii - iar atunci ai comunica mai usor cu el

Ce si-ar dori copilul tau adolescent sa stii - iar atunci ai comunica mai usor cu el

Ce si-ar dori copilul tau adolescent sa stii - iar atunci ai comunica mai usor cu el

Te-ai întrebat vreodată, ca părinte, ce simte adolescentul tău? Ce se petrece în mintea lui? De ce nu ascultă sfaturile tale și de ce refuză să comunice cu tine? Uneori pare că mintea copilului tău adolescent trăiește într-o lume complet diferită...
Dar tu, știi să-l asculți, știi să-l încurajezi exact atunci când are nevoie de susținerea ta? Ce-ar fi să încerci să-ți amintești de stresul și necazurile adolescenței tale...?

Ca mamă de adolescent, am încercat să discut cu copilul meu, dar și cu alți copii, despre gândurile și plângerile pe care le au despre comunicarea cu părinții... și iată ce am aflat.

- veti citi:
In mintea unui adolescent se intampla multe lucruri
As vrea sa fiu ascultat
Nu incerca sa rezolvi lucrurile pentru mine
Gandeste-te la propria ta adolescența
Greselile nu trebuie reamintite de fiecare data
Nu fa comparatii care dor
Aici este vorba doar despre mine...
Nu incerca sa iti controlezi continuu copilul
6 griji ale adolescentilor si cum pot fi rezolvate
5 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti
Forumul parintilor de adolescenti frumosi

In mintea unui adolescent se intampla multe lucruri si nu e simplu deloc sa intri si sa intelegi.

In mintea unui adolescent se intampla multe lucruri si nu e simplu deloc sa intelegi. Exista o uriasa presiunea exercitata de parinti, colegi si prieteni, dorinta de a nu fi exclus din cercurile sociale, nesiguranta despre aspectul fizic, primele iubiri ne-impartasite si presiunea de a excela intr-o lume competitiva.

Din discutii ample cu copilul meu adolescent dar si cu alti prieteni de varsta lui - am aflat niste lucruri pe care orice adolescent ar vrea sa le stie parintii lui.

De fapt, meseria de parinte este o lectie care incepe din prima zi de viata a copilului tau. Este despre lectia de a invata sa accepti, sa ierti si sa oferi incredere. Intr-adevar, - e greu sa faci asta cu copilul tau adolescent - pentru care ti-ai da viata pentru a-l proteja. Insa, decat sa vorbesti cu peretii iar copilul tau sa te evite, incerca sa gandesti deschis ... peste automatisme.

Am intrebat cativa adolescenti urmatoarea intrebare: Daca ai putea sa spui parintilor un lucru - doar un lucru - stiind ca ei te vor asculta - care este acel lucri care ai dori sa le comunici? Si asa am adunat 'plangerile' de mai jos.

As vrea sa fiu ascultat

As vrea sa ma asculte si sa nu tipe cand incep fraza.

Adolescentul tau nu este inca expert in comunicare, inca invata sa isi exprime sentimentele insa orice parinte simte mai mult decat e capabil adolescentul sa exprime in cuvinte.  A asculta un adolescent calm, fara a incerca sa ii schimbi gandurile sau planurile este ceva dificil pentru un parinti - insa de cele ma multe ori ceea ce este cel mai important pentru un adolescent este sa fie ascultat si nu judecat.

Nu incerca sa rezolvi lucrurile pentru mine

Adolescența este o perioada plina de transformari pentru un copil: fizice, mentale si emotionale. Cand vedem ca adolescentul nostru are probleme emotionale - prima noastra tentatie este sa ii oferim niste solutii. Insa chiar daca aceste solutii sunt foarte bine intentionate, punand prea multa atentie si presiune pe 'acea problema' ii poate da adolescentului idea falsa ca problema este la el.

Inainte de a sari cu sfaturi, morala si instructiuni, intreaba-te pe tine mai intai: Este ceva minor sau o problema mare? Pentru ca daca nu este o problema mare sau de siguranta, mult mai binevenit este un mesaj de suport de genul: Imi pare rau ca treci prin asa ceva  - te pot ajuta cu ceva?
Este important sa folosesti orice oportunitate de a comunica cu adolescenta/ul ta/tau si de a-i demonstra ca ai incredere in ea/el. Si ca il vei oferi sustinere in orice situatie.

Ad-Extra3:

Gandeste-te la propria ta adolescența

Nu cred ca nu iti mai amintesti anii adolescentei tale. Dar nu cred ca ai vrea sa te o retraiesti pentru ca nu a fost chiar usoara. Incearca sa iti aduci aminte de cum era viata ta pe acele vremuri - conflictele cu parintii, presiunea colegilor si a gastilor, rautatea fetelor, primele dezamagiri in dragoste, cosurile de pe fata pe care incercai disperata sa le acoperi cu pasta de dinti, presiunea examenelor...

Ideea este ca indepartandu-ne mental de acei ani, uitam acele emotii intense. Iar copilul tau adolescent trece prin aceleasi presiuni, mai usor sau mai greu. Incearca sa te gandesti cu mintea de adolescent de atunci ... ce te-ar fi ajutat cel mai mult de la parinti - daca nu intelegerea si calmul?

Greselile nu trebuie reamintite de fiecare data

Da este adevarat ca fac multe greseli si chiar boacane. Uneori fac greseli dar tot eu platesc pentru ele iar cel mai mult ma irita teoria repetata din partea parintilor.  Ar trebui sa aiba mai multa incredere in mine -  fac greseli dar invat din ele  - iar doar daca fac aceeasi greseala din nou, au dreptul sa ma pedepseasca.Si sa imi repete mereu aceleasi lucruri...

Acest comentariu spune multe.  Nimanui nu ii place sa i se scoata pe nas, inca o data si inca o data - ce a gresit. Asa ca dupa ce problema a trecut - las-o uitata si nu mai reaminti copilului ce a gresit. Nu te agata de greseli din trecut.

Nu fa comparatii care dor

Nu vreau sa fiu comparat cu nimeni - nici cu sora sau fratele meu.

Ca parinte nu te lasa antrenat in a face comparatii care nu au nici un rol educativ. De ce nu poti fi ca sora ta? De ce nu esti la fel de bun ca fratele tau? Ei bine, fiecare copil este unic si are propriile sale talente sau defecte.

Nici tie nu ti-ar conveni sa fii mereu comparat de seful tau cu colegii tai de serviciu. Cu siguranta ai deveni suparat/a si frustrat/a.  Asadar, rezista si tu tentatiei de a face comparatii cu alti copii sau a da exemple ...pentru ca nu este o atitidine care sa dea roade ci dimpotriva una care taie comunicarea dintre tine si copilul tau.

Aici este vorba doar despre mine...

Da, adolescentilor li se pare foarte normal sa nu amesteci discutiile cu alte situatii sau perspoane. Si da, este OK sa iti inveti copilul despre empatie si despre a-i pasa despre altii  - dar exista momente cand vor sa stie ca ii intelegem asa cum sunt. Ei insisi si atat. Este un gen de egocentrism tipic adolescentilor. Iar atunci, poate cel mai bun si eficient lucri de facut este o imbratisare calda si atat.

Nu incerca sa iti controlezi continuu copilul

Parentingul este o lectie continua care isi schimba mereu directia. Sau, daca parentingul ar avea un GPS, am auzi mereu acel: reconfigurarea traseului...

A-ti urmari copilul pe care il iubesti atat mult si vazand cate greseli face poate fi dureros pentru un parinte. Ti se pare ca e vulnerabil. Dar trebuie sa stii ca nu iti poti controla copilul mereu. Ii poti oferi intelegere, comfort, sfaturi, incurarajari, suport si ghidare. Dar pana la urma, copilul tau va face propriile alegeri. Asta e regula dura a parentingului inteligent. Cu cat va intelege ca ai incredere in deciziile lui si ca i le sustii, cu atat va dori sa iti afle parerea si sugestiile.

6 griji ale adolescentilor si cum pot fi rezolvate

Daca nu stii inca (ba da, stii!) adolescenta este o varsta cu mult stres. De la te miri ce. Ba ii/o supara fratele sau sora, ba sunt probleme la scoala si cu temele care nu se mai termina, cu idealurile inalte ale mamei, cu dragostea, cu silueta ...

E important sa ne invatam copilul adolescent ca poate trece usor prin aceste 'griji' si ca are mai mult control decat crede. Iata cele 6 griji ale adolescentilor si sfatul de la Desprecopii ;)

 

5 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. .

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii  

autor: Mirela Popescu Zoita, redactor sef Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024

 

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII