Cicoarea, sau Cichorium intybus
- Desi foloasele medicale ale acestei plante sunt numeroase, cicoarea este cunoscuta ca fiind un excelent înlocuitor de cafea. Aceasta si-a câstigat faima înca din Antichitate, datorita proprietatilor sale terapeutice, Egiptenii vechi folosind-o pentru a trata problemele ficatului si vezicii biliare.
Desi foloasele medicale ale acestei plante sunt numeroase, cicoarea este cunoscuta ca fiind un excelent înlocuitor de cafea. Aceasta si-a câstigat faima înca din Antichitate, datorita proprietatilor sale terapeutice, Egiptenii vechi folosind-o pentru a trata problemele ficatului si vezicii biliare.
Denumire stiintifica: Cichorium intybus
Denumiri populare: cicoara, cicoare de camp, cicorie amara, dudau, mestica, cocita, cicoare de vara, incingatoare, sporis, floarea secarei.
Descrierea plantei
Cicoarea este o planta perena comestibila, nativa din Africa de Nord, Europa si Asia. Astazi, poate fi gasita peste tot în lume si în special pe terenurile cu un climat temperat usor. Aceasta si-a câstigat faima în Antichitate, datorita proprietatilor sale terapeutice, Egiptenii vechi folosind-o pentru a trata problemele ficatului si vezicii biliare.
Acestia consumau cicoare în cantitati mari, deoarece credeau ca planta ar putea purifica sângele si elimina toxinele din ficat. În Franta, în timpul lui Napoleon, cicoarea a fost folosita ca înlocuitor de cafea. Anglia si Statele Unite au urmat repede acest exemplu. În timp ce radacina acestei plante este folosita ca înlocuitor de cafea, alte componente sunt utilizate fie în bucatarie (în special în salate), fie ca medicament. Comparativ cu, cafeaua, cicoarea stimuleaza sistemul nervos prin sustinerea capacitatilor mentale si de concentrare. Aceasta planta este, de asemenea, recomandata în lupta împotriva starilor de somnolenta si astenie. Datorita substantelor pe care le contine (chicorine si colina), planta prezinta caracteristici asemanatoare unui laxativ. În acelasi timp, cicoarea stimuleaza digestia si secretia pancreatica, care reglementeaza cantitatea de glucoza în corpul uman.
Proprietati si beneficii
Desi foloasele medicale ale acestei plante sunt numeroase, cicoarea este cunoscuta pentru faptul ca este considerata un excelent înlocuitor de cafea. În plus, contine insulina - o substanta din grupul saccharoids, folositoare in transformarea substantelor nealimentare în biodegradabile.
În compozitia chimica a plantei pot fi gasite substante, cum ar fi insulina, chicorine, colina, tanin, acid chicoric, acizi aminated, amidon, protids, minerale si vitamine (B, C, K, P). Radacina plantei contine cea mai mare concentratie din substantele mentionate anterior. Diferite studii arata ca insulina reduce foarte mult riscul de cancer intestinal. Tanina functioneaza ca un astringent, tonic, dezinfectant, detoxicant si are un efect usor antibiotic. Aceasta influenteaza în continuare efectele vezicii biliare. Sub influenta compusilor cu gust amar, este stimulata si digestia, drenarea ficatului si a coloanei vertebrale. Acesti compusi reduc foamea si stimuleaza senzatia de satietate. Cicoarea ajuta corpul sa absoarba mai bine calciul si alte minerale.
Amestecurile care contin cicoare sunt eficiente în tratarea problemelor de digestie, gastrita, hepatita, de vezica biliara, enterocolite usoare, viermi intestinali si hemoroizi. Datorita compusilor activi din planta, glucoza din sânge se acumuleaza mai repede sub aspectul de glicogen în ficat. Acest proces duce la o scadere a glicemiei si colesterolului, care reduce diabetul si atero-scleroza. Alte afectiuni tratate de cicoare sunt: acnee, anemie, anorexie, probleme cu inima, artrita, astenie, probleme ale ficatului si vezicii biliare, congestia hepatica, depresii, dermatoze, diminuarea secretiilor biliare, dureri de cap, furunculoza, hepatita, hidropizie, icter, infectii urinare, insuficienta biliara, litiaza, oboseala, febra Marsh, parazitoze intestinale, reumatism.
Amestecuri si tratamente
Amestecurile de cicoare ajuta la detoxifierea organismului si reglarea metabolismului, fiind recomandate celor care au o dieta inexacta (deci un metabolism scazut) si, de asemenea, celor care sufera de furunculoza, acnee, intoxicatii.
Atunci când se administreaza tratamente pe baza de cicoare, în cazul persoanelor cu un apetit de remarcat, se recomanda ca acestea sa fie facute între mese. Daca scopul este de a stimula apetitul, amestecul de cicoare ar trebui sa fie administrat chiar înainte de cina.
Pentru reducerea glicemiei, se recomanda consumul a doua cani de infuzie de cicoare pe zi sau o ceasca de, decoct înainte de cina. O cana de infuzie de cicoare înainte de cina stimuleaza digestia si este recomandata în timpul starilor de nervozitate, astenie, tuse. Pentru a pregati infuzia de cicoare trebuie sa amestecati doua linguri de cicoare într-un litru de apa fiarta timp de 10-15 minute.
Pentru decoct este necesara putina radacina de cicoare uscata amestecata într-un litru de apa clocotita si apoi lasata sa se raceasca timp de aproximativ 15 de minute.
Sucul de cicoare detoxifica organismul si este recomandat cate 2-3 linguri pe zi. Pentru a prepara sucul de cicoare este necesar sa se fiarba 1 litru de infuzie de cicoare, care se amesteca cu 1 kg de zahar, pâna când lichidul devine gros, ca siropul.
Daca este necesar, se poate prepara si un tip de gem din radacina de cicoare pentru a trata problemele pulmonare.
Frunzele de cicoare sunt utilizate în mod eficient ca bandaje pentru taieturi si vânatai. Cataplasmele pot fi facute din infuzie de cicoare în cazuri de acnee, furunculoza, taieturi si vânatai.
Tinctura se prepara din 20 de linguri de pulbere de radacina asezate intr-un recipient, care se acopera cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecand incontinuu. Recipientul se inchide ermetic si se lasa la macerat 12 zile, dupa care se strecoara, iar extractul se toarna in sticlute mici, inchise la culoare si se pastreaza maximum 2 ani. Este recomandata administrarea unei lingurite de 4 ori pe zi, timp de 1-3 luni.
Atentie!
Daca aveti pietre la rinichi nu vor consumati cicoare in cantitati mare (radacina are un continut ridicat de oxalati)
Mai cititi si:
Alimentatie sanatoasa
Bananele, un aliment perfect
Ce fel de paine sa mancam?
Vinul rosu, poate trata
paradontoza?
Magneziul previne infarctul
25 de secrete pentru o viata mai
lunga
Iaurtul - un aliment minune?
Vitaminele pilule: avertismentul
specialistilor
Alimente miraculoase care mentin sanatatea
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII