Re-intoarcerea la gradinita: tot ce trebuie sa stii despre microbii de la gradinita si bolile copilariei
De indata ce copilul incepe cresa sau gradinita, episoadele de febra, nasuc care curge, eruptiile pe piele, tuse, diaree... par sa nu se mai termine. Multe mamici sunt ingrijorate insa trebuie stiut ca imunitatea copilului se dobandeste in timp si ca cel mai bine este sa fim pregatiti cu reguli de igiena, o alimentatie sanatoasa si mult calm. Iata ce trebuie sa stii despre microbii de la gradinita sau cresa si bolile copilului
- veti citi:
Copilul in colectivitate: Daca copilul meu incepe gradinita, urmeaza o invazie de bacterii si virusuri?
Este normal asa ceva?
Calm, igiena, mancare sanatoasa, somn bun si hidratare adecvata
Lupta cu microbii e grea dar se poate castiga
Parintii trebuie sa stie ca imunitatea se dobandeste in timp
Ofera copilului un supliment de crestere a imunitatii
Copilul in colectivitate: Daca copilul meu incepe gradinita, urmeaza o invazie de bacterii si virusuri?
Iata ce povesteste o mamica pe forumul Desprecopii:
Inainte ca fetita mea sa inceapa sa mearga la cresa, la varsta de 20 luni - nu fusese bolnavionara mai mult de o data sau 2 ori. Niste febre mici trecatoare. Acuml la doua luni dupa ce fetita mea a inceput sa mearga la cresa (pentru ca eu a trebuit sa ma intorc la serciciu) - am pierdut deja numarul episoadelor de febra, tuse, bacterii, vusururi. Parca nu se mai termina cu episoadele de nasuc care curge, noptile cu febra, eczeme misterioase si bubite, tuse, diaree...
Si - stati un pic...din ce am discutat cu alti parinti ... inca am scapat usor. O prietena a carei baietel a inceput de curand gradinita, a trebuit sa renunte de doua ori la gradinita in 3 saptamani. Mai intai pentru ca baietelul ei tocmai contactase de acolo o conjunctivita de toata frumusetea si pentru ca dupa 4 zile dupa ce s-a intors la gradinita - a contactat Boala mainii, piciorului si gurii.
Este normal asa ceva?
Ce trebuie sa stii despre virusuri si bacterii:
Intr-adevar, este foarte normal pentru copiliasii care incep activitatile in colectivitate - cresa sau gradinita - sa se imbolnaveasca. Si, chiar e normal ca un copil sa se imbolnaveasca de 12 ori in 12 luni. Asta pentru ca cresele si gradinitele sunt medii perfecte de raspandirea virusurilor.
Multe din bolile care se contacteaza la cresa sau gradinita - inclusiv banala raceala, microbii de stomacel, conjunctivita, - sau Boala mainii, piciorului si gurii, sunt cauzate de viusuri. Acesti microbi se raspandesc incredibil de repede in randul copiilor - prin contact direct sau indirect. Atingand manutele, prin intermediul stranutului, prin tuse sau prin folosirea acelorasi jucarii sau mancare.
Parintii trebuie sa stie ca imunitatea se dobandeste in timp
Calm, igiena, mancare sanatoasa, somn bun si hidratare adecvata
Medicii pediatri sunt de parere ca cel mai intelept lucru de facut - pentru a mentine toata familie sanatoasa - este ca ei sa fie pregatiti pentru aceste evenimente. Sa se asigure de reguli de igiena - cand copilul vine acasa - sa isi hraneasca nutritiv copilul, sa il hidrateze si sa fie calmi.
Cand copilul vine de la cresa sau gradinita, primul lucru de facut cu strictete este spalalarea manutelor - inainte de orice interactiune cu fratii/surorile sale.
Ad-Extra3:
Lupta cu microbii e grea dar se poate castiga
Iata ce spune o doamna educatoarea - mamica unui baietel de 2 ani care merge la o alta gradinita:
La gradinita, dezinfectam in mod regulat jucariile, clantele, mobilierul. Cand vin acasa imi spal hainele cu desinfectant. Si chiar asa, la cateva zile de la prima zi de gradintia a copilului meu - am facut toti din casa gripa.
Educatoarele de gradinita sunt furioase atunci cand mamicile aduc copilasii cu febra la gradinita, dar pe de alta parte, isi dau seama ca uneori nu au alta optiune.
Parintii trebuie sa stie ca imunitatea se dobandeste in timp
Mariana, o mamica medic pediatru de la Desprecopii - mama unei fetite de 2 ani este de parere ca este orice parinte trebuie sa fie pregatit pentru aceasta perioada in care copilul ia contact cu visururile care circula in comunitatile de copii.
Este important ca orice parinte sa stie ca orice copil are nevoie de a fi expus virusurilor pentru a-si intari sistemul imunitar.
Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Montreal Canada - a descoperit faptul ca intr-adevar copiii care merg la cresa sau gradinita se imbolnavesc mai des decat cei care stau acasa DAR acei copii care stau acasa se imbolnavesc mai des cand incep scoala.
Asa ca pentru toti parintii ai caror copilasi au des raceli si febra ... asta inseamna mai putine nopti de acest gen cand incepe scoala...La un moment dat copilul nu mai poate sta izolat acasa...
Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII