Apendicita in timpul sarcinii: cauze, simptome si tratamente
Esti insarcinata si ai o durere brusca in partea inferioara a abdomenului? Nu o ignora considerand-o ca apartinand de sarcina. Poate fi un semn al apendicitei.
Sarcina vine la pachet cu dureri articulare si musculare. Este foarte usor sa treci cu vederea micile dureri atunci cand esti insarcinata. Insa un apendice umflat in timpul sarcinii reprezinta un risc foarte real – rar, dar real. Nu te ingrijora! Afla mai multe despre apendicita in timpul sarcinii, afla despre cauzele sale, simptome, diagnostic, tratament si ingrijire post-chirurgicala.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este apendicita?
Cauze ale apendicitei
5 Simptome ale apendicitei in timpul sarcinii
Diagnosticarea apendicitei in timpul sarcinii
Tratarea apendicitei in timpul sarcinii
Dupa operatie
Ce este apendicita?
Nimeni nu stie cu siguranta pentru ce exista apendicele, in afara de a cauza durere! Unii il considera a fi un organ vestigial folosit de stramosii nostri pentru a digera plantele. In timp ce studii recente indica apendicele ca fiind casa bacteriilor bune, acelea care ajuta la digestia sanatoasa.
Apendicele traieste in mod pasnic, aproape invizibil, in partea dreapta a abdomenului, atasat de colon. Insa existenta sa devine o problema de viata si de moarte atunci cand este inflamat. Cand apendicele se inflameaza, umplut fiind de puroi, conditia/boala rezultata se numeste apendicita.
Cauze ale apendicitei
Fie ca esti insarcinata sau nu, apendicita poate lovi oricand, pe oricine. Iata cauzele principale ale apendicitei:
Infectia: O infectie stomacala isi poate face drum pana la apendice, conducand la apendicita.
Obstructia: Uneori, o bucata tare de scaun poate ramane blocata in apendice. Aceasta poate duce la inflamatie si infectie.
5 Simptome ale apendicitei in timpul sarcinii
Apendicita in timpul sarcinii este rara, insa chiar se intampla. Esti insarcinata si te intrebi daca durerile abdominale pe care le experimentezi ar putea fi de la apendicita?
Verifica simptomele din lista de mai jos pentru a obtine o imagine mai clara asupra problemei:
Ad-Extra3:
Dureri abdominale
Cel mai comun semn pentru recunoasterea apendicitei in timpul sarcinii este reprezentat de durerile abdominale. Verifica daca durerea pe care o experimentezi este in dreapta la cvadrantul de jos al abdomenului. Durerea se inrautateste? Daca da, trebuie sa te vada un medic. Durerea provocata de apendicita evolueaza – incepe usor si devine de nesuportat odata cu trecerea timpului. Un alt clasic simptom al apendicitei este ca durerea devine mai rea tunci cand se aplica presiune in zona cu pricina.
Sangerari vaginale
Sangerarea in timpul sarcinii este infricosatoare. Insa daca sangerarea este insotita de intense dureri in partea dreapta a abdomenului, grabeste-te sa mergi la medic. Usoara sau intensa – orice sangerare vaginala acompaniata de dureri, in timpul sarcinii, necesita atentie medicala.
Greata si varsaturi
Atat greata, cat si varsaturile sunt simptome obisnuite ale sarcinii. Insa daca le experimentezi impreuna cu dureri in partea dreapta a abdomenului, ele ar putea indica prezenta apendicitei.
Febra mare
Apendicita este insotita aproape intotdeauna de febra mare. Daca ai o febra mare ce refuza sa scada, ar trebui sa-ti suni medicul.
Umflatura
Uneori, apendicita poate duce la o umflatura abdominala. Totusi, aceasta ar putea sa nu fie vizibila la femeile care au o sarcina inaintata.
Diagnosticarea apendicitei in timpul sarcinii
Simptomele indica o problema. Pentru a intelege problema, trebuie sa consulti un doctor. Daca medicul te suspecteaza de apendicita, iti va cere sa faci o ecografie. De asemenea, iti va cere anumite analize de sange. Insa o ecografie este cea mai buna metoda pentru a confirma apendicita. Ecografia ii va oferi medicului tau si o idee despre cum sa te trateze.
Tratarea apendicitei in timpul sarcinii
Principala preocupare in timpul tratarii apendicitei din perioada sarcinii este asigurarea bunastarii mamei si a copilului. De aceasta este importanta diagnosticarea apendicitei cat mai repede posibil. Amanarea poate duce chiar la pierderea fatului. Riscul creste considerabil in cel de-al treilea trimestru de sarcina.
Odata ce apendicita este diagnosticata, medicul tau iti poate prescrie unul dintre urmatoarele doua planuri de tratament:
Antibiotice
Daca apendicita este usor inflamata si doctorul tau nu considera aceasta a fi un pericol imediat, ti-ar putea prescrie o doza de antibiotice. Pentru rezultate mai bune, acestea iti vor fi administrate intravenos.
Operatie
Daca apendicele este inflamat grav sau medicul suspecteaza perforatia apendicelui, operatia va fi singura cale de scapare. Daca esti in primul sau cel de-al doilea trimestru de sarcina, o operatie laparoscopica va fi suficienta. Insa daca te afli in ultimul trimestru, s-ar putea sa fie nevoie de o incizie mai mare.
Dupa operatie
Dupa operatie, va trebui sa te domolesti o perioada. Daca ai depasit 24 de saptamani de sarcina, medicul va monitoriza raspunsul copilului la operatie. Aproximativ 80% dintre femeile supuse unei operatii de apendicita experimenteaza contractii inainte de termen. Dar nu te ingrijora! Majoritatea femeilor nu intra in travaliu prematur din cauza acestor contractii. Ele reusesc cu succes sa isi duca sarcina la termen si sa nasca un copil sanatos. Insa pentru 5-14% dintre femei, apendicita poate conduce la travaliu si la o nastere prematura.
Apendicita este o conditie dureroasa. Iar daca esti insarcinata, apendicita poate fi un motiv suficient pentru a crea panica. Insa cifrele sunt de partea ta! Sansele ca ceva sa mearga prost sunt chiar scazute. Asadar, daca te suspectezi de apendicita, grabeste-te la medic. Interventia medicala efectuata la timp poate face toata diferenta.
Ai experimentat apendicita? Care a fost planul de tratament urmat pentru a o trata? Impartaseste cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!
Preeclampsia si sarcina: simptome, cauze si tipuri
Preeclampsia este o problema foarte comuna asociata cu sarcina. Preeclampsia se produce cand tensiunea sangvina a femeii creste si afecteaza sapte procente din toate sarcinile din lume.
Printre simptomele preeclampsiei se numara: durerea de cap (Cefalee), incetosarea vederii, umflarea fetei sau a mainilor, crestere rapida in greutate, durere in partea de sus-dreapta a abdomenului, urinare mai rara decat normal. Iata totul despre preeclampsie citeste in continuare aici >
Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine sa stii:
Sunt permise radiografiile in timpul sarcinii?
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.
Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2017
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII