Infecția cu streptococ A la copii: simptome, tratament și complicații - sfatul medicului

Infectia cu streptococ A la copii -  simptome, tratament si complicatii - sfatul medicului

Infecția cu streptococ A la copii: simptome, tratament și complicații - sfatul medicului

Bacteriile numite streptococ de grup A (streptococ de grup A) pot provoca multe infecții diferite. Aceste infecții variază de la boli minore la boli foarte grave și mortale.

• Iată ce trebuie să știi despre Infecția cu streptococ A la copii: simptome, tratament și complicații - sfatul medicului.

Ce este streptococul de grup A (GAS)?

Streptococii de grup A sunt bacterii care se găsesc frecvent în gât și pe piele.

Manifestările clinice ale infecției cu streptococ: Streptococul beta-hemolitic de grup A este agentul etiologic al unor afecțiuni precum: infecții respiratorii – faringite, amigdalite; infecții tegumentare – erizipel, impetigo; complicații nonsupurative – reumatism articular acut, glomerulonefrită, eritem nodos, scarlatină, sindrom de șoc toxic; complicații supurative prin propagarea infecției.

Streprococii si bolile pe care le cauzeaza Grupa A Streptococcus pyogenes

Urechi, nas si gat

Otita medie
Sinuzita
Infectia gatului (faringita streptococica)

Piele

Celulita (infectia tesutului de sub piele)
Erizipel (o forma superficiala de celulita)
Impetigo (infectie a pielii)
Rani infectate

Altele

Infectii ale valvelor inimii (endocardita)
Fasceita necrozanta
Pleurezie
Pneumonie
Scarlatina
Sindromul de soc toxic

Boli care pot sa apara dupa infectia streptococica

Glomerulonefrita Iinflamatia rinichilor)
Febra reumatica

Faringita/amigdalita acuta streptococica

Streptococul beta-hemolitic grup A este cauza a 5% – 20% din amigdalite. Apare de obicei la copii cu varsta intre 3 si 14 ani.

Debutul este brusc cu febra uneori inalta ( > 39C) – sugestiva pentru streptococ, alterarea starii generale, indispozitie, iritabilitate, refuzul alimentatiei, varsaturi ( mai ales la copiii mici).

Ulterior apar dureri in gat severe ce fac imposibila alimentatia, cresterea in dimensiuni a ganglionilor (laterocervicali si submandibulari) cu durere si sensibilitate la atingere, hiperemie faringiana (gat rosu) cu cresterea in dimensiuni a amigdalelor care uneori chiar se unesc pe linie mediana; amigdalele sunt intens congestionate si pot prezenta depozite albicioase, galbui (depozite pultacee); caracteristic este lipsa disfoniei (raguseala), tusei, rinoreei (curgerea nasucului), manifestari care pot sugera mai degraba implicarea unui virus decat a unei bacterii.

Scarlatina - o alta infectie streptococica

Scarlatina este o infectie streptococica cu localizare initiala la nivelul cailor respiratorii dar cu eliberarea unei toxine (eritrotoxina) care difuzeaza in organism determinand aparitia eruptiei cutanate caracteristice.

Dupa scarlatina ramane o imunitate durabila, bazata pe anticorpi antitoxina. Evolutia scarlatinei este sporadica endemica, cu aparitia de focare epidemice mai ales in colectivitati de copii prescolari sau scolari. Prezinta periodicitate sezoniera de toamna-iarna si multianuala, cu epidemii la 5-6 ani.

Grupa de vasta cea mai afectata de scarlatina este de 5-9 ani, sexul masculin, cazurile fiind de 4-5 ori mai frecvente urban fata de rural.

Se caracterizeaza prin debut brusc cu febra inalta, alterarea starii generale, faringita/amigdalita acuta insotita de adenopatie submaxilara si laterocervicala, modificari la nivelul limbii, care urmeaza un ciclu caracteristic pe parcursul evolutiei bolii.

Dupa 24-48 de ore de la debut apare simptomul caracteristic: eruptie tegumentara constand in mici papule rosii, aspre la pipait, mai intens pe fata antero-interna a membrelor, la pliurile de flexiune si mai ales la plica cotului. Fața are un aspect caracteristic cu paloare in jurul gurii si congestia (roseata) obrajilor, semn descris ca „faciesul palmuit”.

Dupa 7-14 zile de la debut, apare descuamarea la nivelul fetei si membrelor, limba revine la normal. In scarlatina tratata precoce cu antibiotice, descuamarea este discreta.

In general, infectiile care se trateaza sunt eliminate dar in unele cazuri, netratate, in evolutia bolii pot apare si complicatii. Acestea sunt reprezentate in timpul perioadei de stare de catre: artrita toxica, nefrita, cardita, encefalita.

In convalescenta, prin extindere la organele din jur pot apare complicatii septice de tipul: sinuzite, otite, mastoidite, flegmon amigdalian, flegmon al planseului bucal. Complicatiile care pot apare mai tarziu, dupa infectia streptococica sunt: reumatismul articular acuta si glomerulonefrita poststreptococica, insa au devenit rare astazi. Citeste mai multe aici Scarlatina la copil - simptome, complicații și tratament - sfatul medicului

Ad-Extra3:

Cum se stabileste diagnosticul?

Pe baza simptomelor copilului si pe baza examenului clinic (consultatia propriu-zisa) se ridica suspiciunea de infectie cu streptococ care este obligatoriu sa fie confirmata/infirmata prin efectuarea unei secretii faringiene (test rapid, cultura).

In situatii mai severe se pot efectua si analize de sange care vor confirma suspiciunea de infectie bacteriana prin prezenta sindromului inflamator (VSH, fibrinogen- crescute, Proteina C Reactiva pozitiva), leucocitozei cu neutrofilie (cresterea numarului de globule albe si a unei fractiuni a acestora sugestive pentru infectie bacteriana), eozinofiliei (in scarlatina).

Reactia ASLO deceleaza anticorpii antistreptolizina O, care reprezinta un raspuns al organsimului la infectia cu streptococ. Nu se folosesc in diagnosticul fazei acute, sunt utili in dinamica, pentru a urmari evolutia.ASLO inregistreaza o valoare maxima in 2-4 saptamani de la debutul bolii, in decurs de 6 -12 luni revine la valoarea normala.

De aceea persistenta unor valori crescute in decurs de cateva luni impune o reevaluare. Se vor efectua examene de urina, probe inflamatorii si ASLO la 1, 2 luni, pentru a surprinde eventuale complicatii.

Cum se răspândesc streptococii de grup A?

Aceste bacterii se răspândesc prin contact direct cu scurgerile din nas și gât ale unui individ infectat sau cu leziuni cutanate infectate. Riscul de răspândire este cel mai mare atunci când o persoană este bolnavă, cum ar fi atunci când oamenii au streptococ sau o rană infectată. Persoanele care poartă bacteriile, dar nu prezintă simptome, sunt mult mai puțin contagioase. Tratamentul unei persoane infectate cu un antibiotic adecvat timp de 24 de ore sau mai mult elimină contagiozitatea. Cu toate acestea, este important să finalizați întregul curs de antibiotice așa cum este prescris. Articolele de uz casnic precum farfuriile, paharele și jucăriile nu joacă un rol major în transmiterea bolilor.

Ce este boala streptococică invazivă de grup A?

Boala GAS invazivă este o infecție severă și, uneori, care pune viața în pericol, în care bacteriile au invadat părți ale corpului, cum ar fi sângele, mușchii profund și țesutul adipos sau plămânii. Două dintre cele mai severe, dar cele mai puțin frecvente, forme de boală invazivă a GAS sunt numite fasciită necrozantă (infecție a mușchilor și țesutului adipos) și sindromul de șoc toxic streptococic (o infecție cu progresie rapidă care provoacă tensiune arterială scăzută/șoc și leziuni ale organelor, cum ar fi rinichi, ficat și plămâni). Aproximativ 20 la suta dintre pacientii cu fasciita necrozanta si 60 la suta cu STSS mor. Aproximativ 10-15% dintre pacienții cu alte forme de boală streptococică invazivă de grup A mor.

Care sunt semnele și simptomele timpurii ale fasciitei necrozante și ale sindromului de șoc toxic streptococic?

Semnele și simptomele precoce ale fasciitei necrozante includ febră, durere și umflături severe și roșeață la locul rănii. Semnele și simptomele precoce ale STSS pot include febră, amețeli, confuzie, tensiune arterială scăzută, erupții cutanate și dureri abdominale.

De ce apare boala streptococică invazivă de grup A?

Infecțiile invazive cu streptococ de grup A apar atunci când bacteria trece de apărarea persoanei care este infectată. Acest lucru poate apărea atunci când o persoană are răni sau alte răni la nivelul pielii care permit bacteriilor să intre în țesut. Condițiile de sănătate care scad imunitatea unei persoane la infecții fac, de asemenea, mai probabile boli invazive. În plus, există anumite tulpini de GAS care sunt mai susceptibile de a provoca boli severe decât altele. Motivul pentru care unele tulpini vor provoca boli mai severe nu este complet clar, dar poate implica producerea de substanțe (toxine) care provoacă șoc și leziuni ale organelor și a enzimelor care provoacă distrugerea țesuturilor.

Cine este cel mai expus riscului de boală streptococică invazivă de grup A?
Puțini oameni care vin în contact cu o tulpină virulentă de GAS vor dezvolta boala GAS invazivă; majoritatea vor avea o infecție de rutină a gâtului sau a pielii și unii pot să nu aibă niciun fel de simptome. Deși oamenii sănătoși pot face boala GAS invazivă, persoanele cu boli cronice precum cancerul, diabetul și dializa renală și cei care folosesc medicamente precum steroizii sunt expuși unui risc mai mare. În plus, rupturile pielii, cum ar fi tăieturile, rănile chirurgicale sau varicela, pot oferi o oportunitate pentru ca bacteriile să intre în organism.

Poate fi tratată boala streptococică invazivă de grup A?

Bacteriile cu streptococ din grupa A pot fi tratate cu antibiotice comune. Penicilina este medicamentul ales atât pentru bolile ușoare, cât și pentru cele severe. Pentru pacienții alergici la penicilină cu boală ușoară, eritromicina poate fi utilizată, deși s-a observat ocazional rezistență. Clindamicina poate fi utilizată pentru a trata pacienții alergici la penicilină cu boli mai severe și poate fi adăugată la tratament în cazurile de fasciită necrozantă sau STSS.

Anumite alte antibiotice sunt, de asemenea, eficiente. Pe lângă antibiotice, în cazul acestor boli sunt necesare îngrijiri de susținere într-o unitate de terapie intensivă și uneori intervenții chirurgicale. Tratamentul precoce poate reduce riscul de deces, deși, din păcate, chiar și terapia adecvată nu previne moartea în toate cazurile.

Despre febra la copii, mai cititi

5 simptome pe care nu trebuie să le neglijăm la copii

Cum se ia corect temperatura la copii

Febra copilului. Cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala

7 medicamente interzise bebelusului

Care sunt afectiunile de sezon la copii si cum le tratam?

 Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

 autor: Desprecopii.com, - Toate drepturile rezervate © 2024
Material aprobat de dna medic pediatru Stefana Zamfir
referinte medicale:
Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii
WebMd.com

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII