Cand copilului devine pion pe tabla de sah a divortului - consecinte
Când se întâmplă un divorț, cel mai tare suferă copilul. Este foarte important ca părinții care divorțează să comunice copiilor că ei sunt iubiți atât de Mamă cât și de Tată și că divorțul nu se produce din vina lor. De asemenea, copiilor este important să li se comunice încrederea părinților unul în celălalt și că Mami și Tati nu mai pot continua mariajul, că aceste lucruri se întâmplă și că ei sunt în siguranță și iubiți de fiecare dintre părinți.
Sunt însă și cazuri când copilul este folosit în rol de pion pe tabla de șah a divorțului...
in acest articol veti citi mai multe despre:
Putine divorturi se desfasoara pe un fond de prietenie si amiabilitate
Care sunt aceste tragice consecinte?
Comunicati cu copiii!
Divortul parintilor: cum ii afecteaza pe copii
5 greseli pe care le fac parintii divortati
Avem 4 intrebari pentru tine, cititorule:
Parintii tai au fost divortati cand erai copil sau adolescent?
S-au luptat pentru controlul asupra ta si asupra fratilor tai?
A incercat unul dintre parinti sa te intoarca impotriva celuilalt parinte?
Ai reusit sa ii vizitezi si sa petreci timp de calitate atat cu mama, cat si cu tatal?
Multe persoane pot raspunde cu DA la prima, a doua si a treia intrebare, insa nu si la a patra.
In ceea ce priveste divorturile, conform datelor statistice publicate de Agerpres, in Romania - in anul 2015 numărul celor pronunțate prin hotărâre judecătorească definitivă sau pe cale administrativă a fost de 31.527, în creștere cu 4.339 divorțuri comparativ cu anul 2014. Rata divorțialității a crescut de la 1,22 divorțuri la 1.000 locuitori în anul 2014, la 1,42 divorțuri la 1.000 locuitori în anul 2015.
Divorturile sunt in crestere pentru ca tot mai multi parinti isi dau seama ca mai bine incearca sa isi refaca viata decat sa continue intr-o situatie nepotrivita. Insa cum simt copiii aceasta despartire a celor mai dragi fiinte ale lui? Mama si tata? DIn pacate, de multe ori, copilul este folosit ca un pion pe tabla de sah a divorului.
Putine divorturi se desfasoara pe un fond de prietenie si amiabilitate
Este lesne de inteles faptul ca in momentul in care doua persoane sunt pregatite pentru divort, exista multa manie, resentimente si sentimente amare acumulate pe parcursul relatiei maritale. Foarte putine divorturi se desfasoara pe un fond de prietenie si amiabilitate, iar fostii soti devin prieteni. Desigur ca aceasta se intampla, insa se incadreaza mai mult in categoria exceptiei, si nu a regulii.
Prezenta copiilor care trebuiesc luati in considerare si ingrijiti nu pare sa medieze tipurile de comportamente afisate de catre multi fosti soti. De fapt, de prea multe ori, parintele cel mai indignat si suparat, dintre cei doi care divorteaza, este predispus sa afiseze razbunarea pe celalalt parinte prin folosirea copiilor ca arme in razboiul divortului si in razboiul post-divort. Aceste tipuri de parinti razbunatori par a nu intelege ca singurele victime ale acestui comportament sunt copiii.
Cand parintii se razbuna unul pe celalalt iar obiectul disputei este copilul
Iata ce spune Allan Schwartz - un psihoterapeut, absolvent al universitatii Yale din SUA, spune:
In timpul anilor in care am fost psihoterapeut am intalnit multe cazuri in care parintii purtau amare lupte unul cu altul pentru custodia copiilor. In aceste lupte, unul dintre parinti incearca sa obtina custodia exclusiva a copiilor, in timp ce restrictioneaza sever drepturile de vizita ale celuilalt parinte. In aceste circumstante ai putea ajunge sa crezi ca batalia a fost purtata impotriva unei persoane alcoolice, dependente de droguri si abuziva cu copiii. Cel putin asta ar da o oarecare nota de sens situatiei tensionate. Totusi, in prea multe cazuri, nu exista o astfel de dependenta sau abuz fata de copii. Mai degraba, motivatia parintelui razbunator este sa se razbune pe celalalt parinte pentru pacate ce au fost savarsite intre ei doi, care au legatura cu relatia lor, si nu cu problemele ce tin de violenta sau sunt de natura juridica. De exemplu, o mama si sotie furioasa se poate simti atat de profund dezamagita incat este orbita de manie, furie si dorinta de a-si pedepsi fostul sot si recurge la cererea custodiei exclusive a copiilor.
Un alt scenariu ni-i infatiseaza pe cei doi parinti plasand copiii in mijlocul conflictului lor prin incercarea de a-i face sa se intoarca impotriva celuilalt parinte. Ei vor face tot ce vor putea pentru a devaloriza si demoniza celalalt parinte in ochii copiilor. Telul lor este sa castige copilul de partea lor pentru a fi permanent aliati impotriva celuilalt parinte.
Probabil ca cea mai rea situatie este atunci cand divortul are loc, mama castiga custodia, tatal se muta departe si se formeaza un zid de tacere intre copii si tatal absent. In timp ce este mai putin probabil ca aceasta sa se intample astazi, in epoca custodiei impartite egal, situatia aceasta chiar se intampla si are consecinte tragice pentru copii.
Ad-Extra3:
Care sunt aceste tragice consecinte?
Mai intai, copiii se identifica cu fiecare dintre parintii lor. Daca sunt facuti sa creada ca unul dintre parinti este diabolic, vor ajunge sa creada ca si ei sunt la fel. Cum sa nu fie adevarat? Daca aceasta persoana este tatal meu sau mama mea si mi s-a spus ca el sau ea este o persoana rea, atunci si eu sunt la fel ca el/ea din moment ce sunt copilul lor.
In al doilea rand, se intampla des ca copiii sa inteleaga gresit ceea ce se intampla intre parintii instrainati si sa se invinovateasca pentru pentru problemele lor. Ei pot crede foarte repede si ca unul sau ambii parinti pleaca de acasa fiindca nu il iubesc pe el sau pe ea, pe copil. In unele cazuri, un copil care este martor la impachetarea si plecarea unuia dintre parinti ar putea simti teama ca i se va spune si lui sa paraseaca caminul pentru totdeauna. Copiii mici, cu emotii fragile si dependenti de hranire si iubire ar putea pretinde ca nu le pasa de faptul ca unul dintre parinti a plecat si se vor focusa si mai mult asupra parintelui care este prezent.
Pentru copilul care experimenteaza pierderea unui parinte deoarece acestuia i s-a interzis cu succes participarea in viata copilului, consecintele sunt mai rele. Foarte frecvent, insa nu intodeauna, parintele care dispare din viata copilului este tatal. Copilul este lasat sa isi imagineze parintele absent.
Comunicati cu copiii!
De fapt, multe studii arata ca divortul poate avea ca rezultat copii ce cresc adulti cu stima de sine scazuta si sunt mai depresivi si mai anxiosi fata de copiii care au fost crescuti de ambii parinti in sanul familiei sau in custodie comuna.
Este foarte important ca parintii care divorteaza sa comunice copiilor ca ei sunt iubiti atat de Mama cat si de Tata si ca divortul nu se produce din vina lor. De asemenea, copiilor este important sa li se comunice increderea parintilor unul in cealalat si ca Mami si Tati nu mai pot continua mariajul, ca aceste lucruri se intampla si ca ei sunt in siguranta si iubiti de fiecare dintre parinti.
Divortul este suficient de dificil pentru toata lumea si fara a implica copiii in mania dintre adulti.
Divortul parintilor: cum ii afecteaza pe copii
Orice copil sufera imens cand parintii sai divorteaza. In afara de tristetea si golul pe care il lasa in vietile celor ce pleaca pe drumuri diferite - separarea sau divortul vor avea in mod inevitabil un efect profund asupra copiilor. Uneori acesta poate fi chiar devastator pentru ei. Vestea buna este ca divortul ar putea sa nu lase cicatrici psihologice indelungate. Desprecopii.com va prezinta cateva din aceste semne sau simptome pentru a le putea cauta sau recunoaste atunci cind apar. Citeste mai departe...
5 greseli pe care le fac parintii divortati
Divortul este un lucru dificil si complicat. Asta este si tema unuia dintre serialele care au rulat si in Romania, Noile aventuri ale vechii Christine, avand-o in rolul principal pe Julia Louis-Dreyfus, in care ea joaca rolul unel proaspete mame singure care infrunta provocarea de a iesi iar la intalniri, problemele legate de custodie si cresterea copilului, precum si prezenta inca foarte intensa a fostului sot in viata ei. Citeste mai departe...
Forumuri de suport unde discutam despre viata in 2
In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!
autor: Desprecopii.com - 2024
referinte: focusonthefamily.com
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII