Brida amniotică: experiența unei mămici. Inainte de a te panica, citește aici
Brida amniotică este o anomalie congenitală rară care apare atunci când amnionul, membrana internă a sacului amniotic în care se dezvoltă fătul, se rupe. Fătul continuă să plutească în lichidul amniotic, însă este expus la acele benzi fibroase care se pot înfășura strâns în jurul copilului, afectând circulația în zona respectivă. Mâinile și picioarele sunt părțile cele mai afectate, însă brida amniotică poate deteriora fața, brațele, membrele inferioare sau degetele de la picioare. 👶🫁
Brida amniotică poate avea diverse grade de gravitate, iar impactul asupra sarcinii depinde de cât de severă este. În cazurile ușoare, brida amniotică poate cauza disconfort sau dificultăți minore pentru făt, dar sarcina poate continua cu relativ puține complicații.
Cu toate acestea, în cazurile mai severe, brida amniotică poate duce la complicații serioase pentru făt și poate afecta dezvoltarea lui. Aceasta poate cauza malformații congenitale, deformări sau afectarea funcției organelor. De asemenea, poate exista un risc crescut de avort spontan sau de naștere prematură în cazurile grave.
Brida amniotică: experiența unei mămici. Înainte de a te panică, citește aici.
►
La ecografia de 14 saptamani s-a observat o brida amniotică
O intrebare de pe sectiunea de intrebari din Comunitatea Desprecopii
Va rog sa ma ajutați cu un răspuns dacă este cineva care a trecut prin asa ceva.
La eco de ieri (14 saptamani și 4zile) s-a observat o brida amniotica, însă bebe se mișcă mult, nefiind încă afectat de asta. Medicul mi-a recomandat sa aștept morfo de trim 2, fără prea multe explicații. Curiozitatea m-a făcut sa caut informații și am descoperit ca sunt extrem de periculoase, deoarece cu cât creste bebe, va atinge acea brida, și acestea se prind de extremități, degete, picior, mana, cap sau abdomen, putând duce la amputari intrauterine. De asemenea dacă ea se înfășoară în zona capului, sau cordonului poate duce la deces în utero.
M-am gândit ca medicul nu mi-a spus asta pt a avea sărbători liniștite, însă simt ca mor de chinul asta. Imaginile de pe internet arata îngrozitor, copii cu malmorfatii f urate, spunându-se acolo ca sunt șanse aproape nule de a avea asa ceva în sarcina, însă iată ca se poate.Dacă cineva a trecut prin asta, va rog ajutați-mă, și spuneți-mi cum ați rezolvat sau ce medic ar putea ajuta pt a evita problemele grave. Precizez ca pe tot netul, nu am găsit o specificație cât de mica în care o brida, nu a dăunat deloc fătului. Va rog, ajutați-mă! - spune Simona
Cateva explicatii de la medic
Amnionul este o membrană subțire, protectoare, care înconjoară fatul în uter. Dacă se rupe, de obicei la începutul sarcinii, firele de amnios pot ajunge să plutească în sacul amniotic. Aceste benzi asemănătoare snurului se pot atașa de părțile corpului în curs de dezvoltare ale bebelușului și pot provoca răni. Netratate, benzile devin mai strânse în jurul părții corpului de care sunt atașate, motiv pentru care sindromul benzii amniotice duce adesea la amputare, deformare a membrelor, degete palmare sau degete sau defecte ale capului, feței sau coloanei vertebrale.
Brida Amniotica
Brida amniotica este o anomalie congenitala rara care apare atunci cand amnionul, membrana interna a sacului amniotic in care se dezvolta fatul, se rupe. Fatul continua sa pluteasca in lichidul amniotic, insa este expus la acele benzi fibroase care se pot infasura strans in jurul copilului, cu afectarea circulatiei din zona respectiva. Mainile si picioarele sunt portiunile cele mai lezate, insa brida amniotica poate deteriora fata, bratele, membrele inferioare sau degetele de la picioare. Fiecare caz de brida amniotica este examinat cu multa atentie pentru a decide care este cea mai buna modalitate de a preveni lezarea zonei afectate. In cazurile severe, chirurgia fetala poate fi singura optiune.
Sindromul benzii amniotice este de obicei diagnosticat la naștere sau la scurt timp după naștere, pe baza constatărilor fizice caracteristice, inclusiv constricții asemănătoare unui inel sau defecte de amputare ale brațelor, picioarelor, degetelor de la mâini sau de la picioare.
În unele cazuri, afecțiunea poate fi suspectată înainte de naștere, pe baza rezultatelor unor screening-uri specializate, cum ar fi ultrasonografia fetală și amniocenteza. În timpul unei examinări cu ultrasunete, imaginile pot dezvălui semne ale sindromului benzii amniotice. În cazul amniocentezei, se introduce un ac în sacul amniotic și se scoate o probă de lichid pentru a verifica dacă există alfa fetoproteina, o proteină pe care o produce fătul. Nivelurile crescute ale proteinei pot fi asociate cu o serie de anomalii la un făt în curs de dezvoltare, inclusiv sindromul benzii amniotice.
Cum a continuat experienta mamicii
Am revenit cu vesti despre banda amniotica. A trebuit sa așteptăm 17 săptămâni casa putem reevalua banda. Acum este mult mai mica, retrasa într-o parte a uterului, fără a afecta sau a atinge bebelușul. Se recomanda reevaluare la morfo trim 2. Mi s-a explicat ca este din cauza sarcinilor pierdute, însă nu reprezinta un pericol ca ceea ce văzusem inițial pe net, pentru ca ea, chiar dacă este ușor fibroasa este și foarte elastica, și odată cu mărirea uterului și ea se întinde pana se va lipi de uter, nu de bebe..
De asemenea, reprezenta un pericol dacă era situata central. M-am gândit sa revin, ca în cazul în care cineva se lovește de asta, sa nu se panicheze și sa nu mai citească ca și mine toate tâmpeniile pe situri care ne înnebunesc. Va doresc sarcina ușoară, fără evenimente neprevazute și bebei sănătoși. Va pup și îmbrățișez cu drag! Un an nou mai bun și mai liniștit pt noi toate mămicile.
Ad-Extra3:
Tratament
Dacă banda amniotică atinge o zonă a fătului, dar nu provoacă răni sau nu întrerupe fluxul de sânge, nu este necesară nicio intervenție chirurgicală.
Chirurgia fetală minim invazivă poate fi o opțiune în cazul în care banda amniotică amenință viața bebelușului prin împiedicarea fluxului sanguin către un membru, încurcarea cordonului ombilical sau amenințarea cu o problemă severă de deformare sau facială.
În chirurgia fetoscopică sau ghidată de imagine fetală, este necesară doar o mică incizie pentru a manipula instrumentele chirurgicale. Chirurgul introduce o lunetă mică în uterul mamei și folosește instrumente sau energie laser pentru a tăia banda amniotică, folosind o combinație de endoscopie și ultrasunete pentru a vizualiza fătul. Această procedură poate reduce imediat presiunea asupra extremității afectate și îi permite să se dezvolte normal, fără alte leziuni. În cazurile severe, chirurgia fetală poate fi cea mai bună opțiune.
Fiecare caz de sindrom de bandă amniotică este unic. De obicei, bebelușii pot fi tratați după naștere de un chirurg reconstructor pentru a repara orice anomalii fizice rămase. În unele cazuri, este posibilă o intervenție chirurgicală înainte de naștere.
Bebelușii cu sindromul benzii amniotice tind să se descurce bine, deși funcția membrelor poate fi afectată în funcție de severitatea defectului.
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
► Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. Pe forumul Desprecopii - la sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)
autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023
articol realizat cu sprijinul
- dnei dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Buna sunt foarte speriata de brida amniotica am 18 saptamani şi mi-a descoperit brinda amniotica nu mai ştiu ce sa fac şut foarte stresata va rog care a trecut prin aşa ceva spuneţimi va rog şi mi ca nimeni nu ma lamureste va mulţumesc
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII