Stilurile parentale si efectele lor asupra copiilor
Un psiholog renumit american a identificat patru dimensiuni importante ale parenting-ului iar pe aceasta baza s-au selectat patru stiluri de parenting: parenting autoritar, parenting autoritar-democratic, parenting permisiv si parenting neimplicat. Tu ce fel de parinte esti?
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce efect direct are stilul de parenting asupra copilului?
Parenting autoritar
Parenting autoritar-democratic
Parenting permisiv
Parenting neimplicat
Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educatie a copilului
Ce efect direct are stilul de parenting asupra copilului?
O lunga perioada de timp, psihologii au incercat sa determine modul in care parintii influenteaza tipul de adulti care vor deveni copiii lor. In acest sens, ei au reusit sa descopere anumite legaturi intre stilurile parentale si efectele lor asupra copiilor.
Patru dimensiuni ale parentingului
In 1967, psihologul american Diana Baumrind a condus un studiu efectuat pe mai mult de 1000 de copii cu varsta prescolara si a identificat patru dimensiuni importante ale parenting-ului:
1. Strategii disciplinare
2. Caldura si nutrienti
3. Stiluri de comunicare
4. Asteptari de maturitate si control
Pe baza acestor dimensiuni, Baumrind a dezvoltat trei modele de stiluri parentale. Ea a sugerat ca majoritatea parintilor urmeza unul dintre aceste trei stiluri. In 1983, cercetarea efectuata de Maccoby & Martin a sugerat existenta a patru stiluri, prezentate, de asemenea, mai jos.
Parenting autoritar
Conform lui Baumrind, parintii autoritari sunt “impunatori si orientati catre pozitia sociala si asteapta ca ordinele sa le fie executate fara nici o explicatie.” Aceasta inseamna ca de la copii se asteapta ca ei sa respecte un set strict de regului stabilite de catre parinti. De obicei, acest set de reguli exista fara nici o explicatie oferita copilului, iar esecul conformarii la aceste reguli are ca rezultat pedeapsa.
Ad-Extra3:
Parenting autoritar-democratic
Acest stil parental poate fi inteles ca o manifestare mai democratica a stilului autoritar. Si in acest stil, de la copii se asteapta ca sa se supuna regulilor si reglementarilor stabilite de parinti, insa parintii sunt mult mai receptivi. Cel mai semnificativ este faptul ca fata de stilul autoritar, atunci cand copiii esueaza in a fi ascultatori, parintii sunt mai degraba iubitori si iertatori, decat pedepsitori. Acest parinti pot fi numiti asertivi, fara a fi intruzivi si restrictivi.
Parenting permisiv
Conform lui Baumrind, parintii permisivi “sunt mai mult receptivi, decat exigenti. Ei sunt non-traditionali si indulgenti, nu solicita comportamentul matur, permit considerabil auto-disciplina si evita confruntarea.” Acesti parinti isi disciplineaza rareori copiii si, prin urmare, sunt adesea amintiti ca fiind parinti indulgenti. Ei au foarte putine pretentii si asteptari de maturitate si auto-reglementare. Citeste pe larg: Parentingul permisiv: perceptii si greseli de educatie care afecteaza universul emotional al copilului
Parenting neimplicat
Parintii neimplicati sunt aceia care implinesc nevoile de baza ale copilului, dar altfel sunt dezinteresati de viata copilului lor. Ei au putine pretentii, nu sunt receptivi si comunica foarte putin cu copiii lor. In cazurile extreme de parenting neimplicat, nevoile copiilor sunt respinse sau neglijate de catre parinti.
Stilurile parentale urmate de diferiti parinti se combina pentru a crea un amestec unic in fiecare familie in parte. Cel mai important lucru este adoptarea unor stiluri parentale cooperative, care combina diferite elemente ale stilurilor lor parentale unice intr-un intreg coherent.
Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educatie a copilului
Stilul de parenting - sau felul anume in care te raportezi la educatia copilului tau are un mare impact asupra vietii sale de adult. Ce fel de parinte esti? Esti un parinte relaxat?
Esti un parinte care survoleaza ca un elicopter asupra copilului tau pentru a-l proteja? Esti un parinte tigru care isi impinge copilul catre noi orizonturi? Sau esti ca un plug care da zapada care ii netezeste mereu drumul? Sau practici parentingul atasat?
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.
Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta si performanta in societate.
Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie. - spune Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA - citeste in continuare aici.
Despre stilurile de parenting mai poti citi:
Cand cei doi parinti au metode diferite de parenting
8 tipuri de tatici: tu de care ai acasa?
Parentingul permisiv: perceptii si greseli de educatie care afecteaza universul emotional al copilului
Parentingul improvizat: sau cum a descoperit un tatic secretul educatiei
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com - 2017
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2017
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII