Operațiunea scutecelul: sfaturi pentru un bebe curățel și vesel - întrebări și răspunsuri (VIDEO)

Operatiunea scutecelul. Sfaturi pentru un bebe curatel si vesel - video

Operațiunea scutecelul: sfaturi pentru un bebe curățel și vesel - întrebări și răspunsuri (VIDEO)

Operațiunea 'scutecelul' face parte din ritualul de îngrijire al unui bebeluș. Deși unele proaspete mămici sunt copleșite de primele emoții și griji, schimbarea scutecelului va deveni o operațiune 'de rutină' pentru primii 2-3 ani. 🌟

Iată o serie de sfaturi foarte utile pentru succesul acestei operațiuni. Alege să faci din aceste momente unele pline de joacă și interacțiune pozitivă cu bebelușul. 😊 Am pregătit pentru tine sfaturi la obiect și un video cu multe informații. 🎥✨

Cat de des trebuie sa schimbam scutecul bebelusului?

Cat de des trebuie sa schimbam scutecul bebelusului? - se intreaba candid unele gravidute pe forumul Desprecopii.

Ei bine, in primele cateva zile, va trebui sa schimbi scutecul bebelusului de aproximativ 12 ori pe zi. Dupa aceasta, in urmatoarele cateva saptamani va mai avea scaune de cateva ori pe zi si va uda cel putin 6 scutece zilnic. Senzatia de umezeala nu il poate deranja la aceasta varsta, deci nu presupuneti ca va plange sau va manifesta disconfort atunci cand are nevoie sa fie schimbat. Pe masura ce creste, schimbarea scutecelului va fi mai rara.

Este important sa nu il lasi sa stea intr-un scutec umed sau murdar prea mult timp pentru ca acest lucru ii poate irita pielea, lucru ce va duce la eruptii cutanate.

Protectia impotriva eruptiilor cutanate

Pentru a-l proteja impotriva eruptiilor cutanate, incearca sa iti faci o rutina in a schimba scutecul bebelusului inainte sau dupa fiecare hranire, si de fiecare data cand are un scaun. Daca descoperi ca funduletul este inca rosu si inflamat, este posibil sa aiba pielea sensibila. In acest caz, verifica scutecele mai frecvent si schimba-le imediat ce va iti dai seama ca sunt ude.

Sterge usor pielea din zona scutecului, acordand o atentie sporita pliurilor pielii. Poti folosi servetele umede sau o carpa curata din bumbac si apa calduta. La fete, sterge din fata spre spate pentru a tine microbii departe de vagin. La baieti, curata in jurul penisului si testiculelor, dar nu trage de pielea preputului. Verifica sa nu fi aparut semne de iritatie. Pentru hidratarea si calmarea pielii poti folosi o crema protectoare pentru fundulet.

Fii pregatit pentru operatiunea scutecelul

Fiecare operatiune incepe cu o pregatire corespunzatoare, iar pentru asta este important sa ai aproape o serie de elemente estentiale:

⇒ un scutecel curat
⇒ servetele pentru stergerea bebelusului
⇒ o punga de plastic pentru a pune scutecelul murdar
⇒ crema pentru evitarea iritatiei provocata de scutecel
⇒ eventual si un set de haine curate pentru bebelus (optional) 

Ad-Extra3:

Cum sa faci prima schimbare a scutecelului:

 

Operatiunea scutecelul - sfaturi de succes si veselie

Daca momentul in care trebuie sa schimbi scutecelul bebelusului nu este cel mai placut, nici pentru parinti, dar nici pentru cel mic, exista cateva solutii care te-ar putea ajuta atunci cand bebelusul tau este agitat:

Conecteaza-te cu bebelusul!

Bebelusii sunt mai dispusi sa coopereze atunci cand se realizeaza o conexiune cu ei, asa ca inainte de a-ti pune copilul pe masa de schimbat scutece, respira adanc, coboara la nivelul lui si comunica. Intreaba-l ce face, entuziasmeaza-te de activitatea sa, da-i posibilitatea sa isi descopere corpul. Zambeste-i, explica-i pas cu pas ce urmeaza sa faceti. Chiar daca inca nu vorbeste, copilul va simti ca esti de partea lui si ca ceea ce urmeaza va fi amuzant.

Fii calma!

Specialistii sustin ca agitatia copilului este direct proportionala cu cea a parintelui care ii schimba scutecul, asa ca incearca sa iti pastrezi calmul chiar si atunci cand bebelusul plange si mai are loc cate un accident neplacut in timpul procesului de schimbare a scutecului.

Respecta-ti bebelusul!

Desi aparent respectul e o notiune prea complexa pentru schimbatul scutecelor, el este esential pentru ca lucrurile sa functioneze normal. Invata-ti copilul de mic ce inseamna respectul. Nu il grabi inutil, nu tipa la el, explica-i fiecare pas pe care il faci.


Si taticii fac parte din echipajul 'operatiunea scutecelul'

Nu-l deplasa!

Daca este posibil schimba copilul acolo unde se afla el in momentul in care trebuie schimbat. Este ideal sa ai o salteluta de schimbat scutece usoara, care sa poata fi pusa oriunde, astfel incat sa nu fie nevoie sa deplasezi copilul dintr-o camera in alta sau chiar dintr-un colt in altul al camerei.

Schimba-l cu cantec!

La propriu! Inventeaza fraze rimate sau cantecele care sa anunte ca e timpul pentru schimbarea scutecului. De asemenea, asociaza schimbatul cu stari pozitive pe care sa i le insufli copilului, spunandu-i mereu ca un fundulet curat inseamna sanatate si bucurie.

Spune-i o poveste!

Da, chiar functioneaza! Spune-i bebelusului tau o poveste scurta in timp ce il schimbi. O poti inventa pe loc sau poti folosi un CD daca nu ai suficienta imaginatie. Adesea copiii sunt prea captivati de poveste ca sa mai riposteze la schimbatul scutecului.

Fa-l sa rada!

Rasul reduce hormonii de stres si intensifica starea de bine. A-ti face copilul sa rada pentru 10 minute este intotdeauna o strategie excelenta atunci cand ai nevoie de cooperare. Inainte de a-i schimba scutecul, joaca-te putin cu el si fa-l sa rada, apoi incearca sa integrezi partea cu schimbatul scutecului in joaca voastra.

Desigur, acestea sunt doar cateva dintre zecile de trucuri prin care schimbatul scutecului poate deveni o joaca pentru parinti. Este posibil sa nu fie nevoie sa le folosesti, la fel cum este posibil ca niciunul dintre ele sa nu functioneze pentru copilul tau. Important este sa tratezi totul cu un strop de umor, sa nu te enervezi si sa fii constient ca in curand scutecele vor deveni istorie, cu sau fara prea mult stres.

Asa ca bucura-te de fiecare moment petrecut cu bebelusul tau drag!

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Ariana Georgescu  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
referinte: Revista Pediatrics

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII