5 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre varicela si zona zoster

5 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre varicela si zona zoster

5 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre varicela si zona zoster

Dacă ai crezut că doar copiii pot face varicelă, te înșeli. Zona zoster, cunoscută și sub denumirea de herpes zoster, este o erupție cutanată dureroasă cauzată de același virus responsabil și pentru apariția varicelei: virusul varicelo-zosterian. Chiar dacă ai avut varicelă în trecut, poți contracta zona zoster.

Iata 5 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre varicela si zona zoster

in acest articol veti citi mai multe despre:
Daca in copilarie nu ai avut niciodata varicela, o poti avea ca adult?
Varicela poate fi mai severa la adulti?
Ce este zona Zoster si cum este ea diferita de varicela?
Cat timp este contagioasa o persoana cu varicela sau zona zoster?
Care este cea mai buna modalitate prin care poti preveni varicela si zona zoster?

Barbara Walters, o cunoscuta prezentatoare din SUA a avut varicela la varsta de 83 ani. Aceasta infectie, care este mult mai comuna in randul copiilor mici, este rara la varstnici.

Vestea a ridicat intrebari despre cat de probabil este ca adultii sa aiba varicela si care este legatura dintre varicela si o conditie specifica, de obicei, adultilor, zona zoster. Asa ca, iata cateva informatii despre aceste infectii.

Daca in copilarie nu ai avut niciodata varicela, o poti avea ca adult?

Da. Cu toate ca majoritatea cazurilor de varicela au loc inainte de varsta de 10 ani, adultii care nu au prezentat niciodata infectia, inca mai prezinta acest risc.

Varicela poate fi mai severa la adulti?

Majoritatea oamenilor au varicela in copilarie, iar simptomele pot fi mai severe la persoanele care prezinta aceasta infectie la o varsta mai inaintata. Aceste simptome pot include pierderea poftei de mancare, febra, dureri de cap, oboseala si eruptii cutanate, toate putand dauna mai mult sanatatii persoanelor in varsta.

Ce este Zona Zoster si cum este ea diferita de varicela?

Zona zoster, cunoscuta si sub denumirea de zoster herpes, este o dureroasa eruptie cutanata, cauzata de acelasi virus responsabil si pentru aparitia varicelei: virusul varicelo-zosterian. Chiar daca ai avut varicela in trecut, poti contracta zona zoster. Aceasta fiindca virusul varicelei ramane in organism, in stare latenta, la radacinile nervilor, si se poate reactiva multi ani mai tarziu. Nu este clar de ce se reactiveaza virusul – la unii oameni aceasta nu se intampla niciodata – insa cercetatorii considera ca virusul este declansat pe masura ce sistemul imunitar slabeste, odata cu varsta sau in conditii de stres.

zona zoster ce este

Aproximativ 1 din 3 adulti din Statele Unite este afectat de zona zoster la un moment dat in viata, majoritatea cazurilor implicand femei si barbati de la varsta de 60 ani in sus.

Zona zoster este mai putin contagioasa decat varicela si nu poate fi transmisa de la o persoana la alta. Totusi, virusul varicelo-zosterian poate fi transmis de la o persoana cu zona zoster la o persoana care nu a avut niciodata varicela. Nefericitul destinatar ar putea dezvolta varicela, insa nu zona zoster.

Ad-Extra3:

Cat timp este contagioasa o persoana cu varicela sau zona zoster?

Infectiei i-ar putea trebui undeva intre 10-21 zile pentru a se dezvolta, dupa expunerea la o persoana care are deja varicela sau zona zoster. Persoanele cu varicela incep sa fie contagioase cu cateva zile inainte de aparitia eruptiilor cutanate, si raman asa, contagioase, pana la vindecarea completa. Pe de alta parte, o persoana cu zona zoster poate raspandi infectia numai in perioada in care eruptiile sunt veziculare. Ea nu este contagioasa inainte de aparitia veziculelor, iar in momentul in care eruptiile cutanate incep sa aiba crusta, ea nu mai este contagioasa.

Care este cea mai buna modalitate prin care poti preveni varicela si zona zoster?

Cea mai bună modalitate de a preveni varicela și zona zoster este vaccinarea. Vaccinul împotriva varicelei este disponibil și este recomandat să fie administrat copiilor și adulților care nu au avut varicelă în trecut. De asemenea, vaccinarea poate ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a zonei zoster în viitor.

Adultii care nu au avut aceasta infectie, insa sunt apropiati de copii care ar putea fi infectati, ar trebui sa ia in considerare vaccinarea. Copiii ar trebui sa primeasca prima doza de vaccin atunci cand au intre 12-15 luni, iar cea de-a doua doza intre 4-6 ani. Statele Unite a inceput imunizarea la varicela in 1995, fapt pentru care Walters nu ar fi avut cum sa fie vaccinata de copil.

De asemenea, exista vaccine si pentru zona zoster. Zostavax este recomandat persoanelor cu varsta trecuta de 60 ani, din moment ce ei sunt cei mai vulnerabili la infectie. In prezent, CDC nu are o recomandare pentru vaccinarea persoanelor cu varsta cuprinsa intre 50-59 ani, insa Administrarea Alimentelor si a Medicamentelor (FDA) a aprobat si vaccinarea acestei categorii de varsta. In conformitate cu CDC, ratele vaccinurilor pentru zona zoster in randul adultilor sunt scazute, insa in 2011 a existat o crestere cu 16% a persoanelor cu varsta 60+ care au fost imunizate. In timp ce vaccinul nu te poate proteja complet de o confruntare cu zona zoster, poate face eruptiile cutanate mai putin dureroase si poate ajuta la curatarea mai rapida a lor.

Varicela (varsatul de vant) la copil: simptome, complicatii, tratament

Varicela sau varsatul de vant, este o infectie cauzata de virusul varicelo - zosterian care face parte din familia virusurilor herpetice. Acest virus se gaseste in secretia nazala eliminata si in fluidul din vezicule. Varsatul de vant este foarte contagios, 90% din persoanele care nu au imunitate la boala si care sunt expusi o vor face. Epidemia de varicela apare cu precadere intre lunile februarie - aprilie la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani. Iata totul despre varicela la copil AICI 

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Aurel
    Aurel trimis la 16/3/2024

    Informaţiile sunt foarte indicate persoanelor care sunt interesate de sfaturi competente.Multumiri şi felicitari.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII