Copilul are alergie sau e racit? 7 simptome care fac diferenta si cum reactionam - sfatul medicului

Copilul are alergie sau e racit? 7 simptome care fac diferenta si cum reactionam - sfatul medicului

Copilul are alergie sau e racit? 7 simptome care fac diferenta si cum reactionam - sfatul medicului

Copilului tau îi curge nasul, îi lăcrimează ochişorii şi strănută? Poate e răcit! Dar, la fel de bine e posibil să aibă o alergie. Peste 20% din copii prezinta simptome ale unei alergii sezoniere pana la varsta de 3 ani. Este important de subliniat ca manifestarile alergice nu vor fi insotite de febra.

→ Iata 7 simptome care fac diferenta si cum procedam - sfatul medicului.

veti citi
Copilul are alergie sau e răcit?
7 Detalii care fac diferenţa intre raceala și alergie
Când e răceală
Când e alergie
 

Copilul are alergie sau e răcit?

Copilului tau îi curge nasul, îi lăcrimează ochii şi strănută? Poate e răcit! Dar, la fel de bine e posibil să aibă o alergie. Invaţă să faci diferenţa!

Este adevarat ca primavara este sezonul racelilor. In plus este si sezonul in care se declanseaza diverse alergii. Dacă micuţul tău începe sa aibă manifestări de răceală, e important să mergi la doctor pentru a exclude varianta alergiilor înainte de a începe tratamentul. Este important de subliniat ca manifestarile alergice nu vor fi insotite de febra.

Răceala, numită de medici viroză respiratorie, apare atunci când un virus intră în contact cu organismul. Există peste 200 de virusuri respiratorii care ne pot îmbolnăvi, cu predilecție în sezonul rece. Răceala este o boală contagioasă. Virusurile se transmit de la o persoană la alta prin strănut, tuse și chiar vorbit. Odată ce virusul pătrunde în căile respiratorii, sistemul nostru imunitar intră în alertă și declanșează atacul contra „inamicului“. Ei bine, tusea, strănuturile, secrețiile nazale și celelalte simptome ale răcelii sunt reacții ale sistemului imunitar și reprezintă armele de apărare ale organismul.

7 Detalii care fac diferenţa intre raceala și alergie

Simptomele dintre raceala si alergie sunt atât de asemănătoare, încât şi medicii Ie mai confundă uneori. lată câteva ii distinctive ale celor doua afectiuni.

1. Rinoreea (mucusul din nas)

ln cazul unei viroze respiratorii, rinoreea (nas care curge) apare ca o consecinta a congestiei nazale si semnaleaza stadiul final al bolii. Aspectul secretiilor nazale se modifică, de la un lichid incolor la un mucus galben-verzui. Pe de altă parte, rinoreea asociată cu alergia este persistentă şi apoasă, însoţită de strănut, senzaţie de mâncărime, ochi care lăcrimează.

2. Tusea

Mucusul este produs de anticorpi ca o armă împotriva virusurilor. în viroze, tusea apare ca o necesitate firească a corpului de a elimina mucusul din căile respiratorii.

In cazul unei alergii, foarte rar copilul va tuşi ca o reacţie alergică, iar acest lucru se întâmplă numai în cazul unei intolerante alimentare. In cazul unei alergii, tusea seamănă cu suierat şi nu produce mucus.

3. Febra

Cand copilul este răcit, corpul are tendinţa de a-şi creşte spontan temperatura pentru ca virusurilor nu rezistă la temperaturi înalte. Printre simptomele de alergie nu vei gai febra - pentru ca reacţia alergica este rezultatul iritarii sinusurilor nazale la polen, fân, păr de animale, praf, etc.

4. Durerea in gat

Durerea in gat apare ca urmare a iritarii larigelului - provocate de tuse. Deci daca copilul are gâtul rosu si refuză mâncarea, e răcit. Reacţiile alergice nu sunt însoţite de dureri în gât, deşi e posibil ca micuţul să simtă o uşoară mâncărime locală.

5. Conjunctivita

Conjunctivita este un simptom comun răcelilor şi alergiilor, care se manifestă prin înroşirea ochilor şi secreţii apoase la nivelul acestora. Ochii sunt o ţintă uşoară atât pentru virusuri şi bacterii, cat şi pentru alergeni, din cauza expunerii mari la mediul înconjurător. In timp ce conjunctivita virală este contagioasă şi prezintă toate simptomele unei rinite, conjunctivita alergică are particularitatea că se manifestă prin prurit (senzaţie de mâncărime) şi nu esteînsoţită de febră. Secreţiile purulente şi lipirea pleoapelor dimineaţa, la trezire, sunt semne ale unei conjunctivite bacteriene.

6. Dermatita atopica

Poate fi declansata de o infecţie, o răceală, pe fondul slăbirii sistemului imunitar. Aceasta se manifestă prin formarea de pete roşiatice pe faţa şi pieptul copilului, cu senzaţie intensă de mâncărime.

Dermatita alergică apare în urma expunerii pielii la un alergen şi se limitează de obicei la zona de contact.

7. Durata

Simptomele virozelor respiratorii evoluează gradual şi se manifestă initial în zona capului, pentru ca, ulterior, să pună stăpânire pe tot pieptul. Durata acestui ciclu este de 7 până la 14 zile. în schimb, alergiile tind să se manifeste brusc, imediat ce organismul a fost supus agentului alergen, iar simptomele pot să persiste chiar şi câteva luni.

Când e răceală

Virozele respiratorii sunt cauzate de virusuri. Când unul dintre sutele de tipuri de astfel de microorganisme intră în corpul micuţului tău, sistemul lui imunitarîl atacă. Drept urmare, apar simptome - micuţului îi curge nasul, ochişorii îi lăcrimează, are frisoane, face febră, tuşeşte şi nu are poftă de mâncare. Pentru că sistemul imunitar al unui bebeluş este imatur, puiuţul tău se poate îmbolnăvi şi de opt ori în primul an de viaţă. Mai ales ca germenii care cauzează răceala sunt contagioşi, micuţul se poate molipsi chiar şi în timpul unei simple vizite la doctor, la plimbare prin parc sau în magazin, când mergeţi la cumpărături.

Cum ajuti copilul

- Dă-i antitermice, iar dacă are febră mare, alternează două substanţe, la interval de patru ore: o data acetaminofen (paracetamol), o data ibuprofen.

- Hidratează-l din plin, cu apă fiartă şi răcită sau ceaiuri din plante.

- Curăţă-i năsucul cu ajutorul unei soluţii saline. Nu lăsa niciodată copilul cu nasul necurăţat, pentru că secreţiile nazale pot ajungeîn ureche, ducând astfel la otită. Pentru a preveni această complicaţie, inalță pătuţul copilului în dreptul capului.

Ad-Extra3:

Când e alergie

Când micuţul este la vârste fragede, din cauza sistemului imunitar imatur, anticorpii confundă unele substanţe inofensive cu microorganisme dăunătoare şi atunci declanşează un răspuns imun.

Simptomele sunt similare rinitei, însă pot fi şi foarte grave, ajungând până la şoc anafilactic în primul an de viaţă, copiii pot fi alergici la alimente (lapte de vacă, gălbenuş de ou, gluten, peşte, soia), la parul de animate, la înţepăturile de insecte, polen sau unele medicamente (antibiotice, în special peniciline).

Ce trebuie sa faci

Daca e posibil - Alăptează! Laptele matern reprezintă hrana ideală pentru copilul tău, atât din punct de vedere nutritional, cat si imunologic. Anticorpii din laptele tău întăresc mecanismele naturale de aparare - ceea ce explica rezistenta mai mare la îmbolnâviri a copiilor hraniti cu lapte matern.

Ai grija ce mananci

Tot ceea ce mananca mami ajunge in lapte. Elimina alimentele „riscante"din alimentatia ta cât timp alăptezi: laptele de vacă, ouăle, carnea de peşte,alunele,soia.

Ai grija la alergenii din casa

Pastreaza umiditatea scazuta in camera in care doarme copilul. Mucegaiul si acarienii prefera zonele cu umiditate crescuta. Aeriseste zilnic camera copilului.

Citeste Praful din casă este dăunător sănătații bebelușului - iată cum și de ce

Dă-i lapte hipoalergenic.

Dacă nu poţi alăpta, foloseşte o formula de lapte hipoalergenic. S-a demonstrat că acesta este mai adecvat din punct de vedere nutritional pentru copiii până la şase luni, fiind mai apropiat de compoziţia laptelui matern.

Foloseste produse eco e spalat sau igiena.

Opteaza pentru produse ecologice cat mai blande cu mediul - foloseste detergenti pentru piele sensibila si foloseste numai produse de calitate  -fara parfum - pentru pielea copilului tau.

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii. 

autor: Dr. I. Marinescu, medic pediatru, pentru desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Alergii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII