Tu esti un părinte inteligent din punct de vedere emoțional? 6 moduri in care iti poti intelege mai bine copilul
Tu esti un părinte inteligent din punct de vedere emoțional? Cresterea unui copil cu inteligență emoțională, esențială pentru reușita lui în viață, începe, paradoxal, cu părinții. Așadar, pentru a cultiva aceste calități în copii, primul și cel mai important pas este ca părinții să își dezvolte propriile competențe emoționale. Inteligența emoțională nu este doar o abilitate benefică; este un nucleu central al unei educații solide și a unei vieți echilibrate.
Inteligența emoțională a părinților se reflectă direct în comportamentul și dezvoltarea copiilor. Aceasta include capacitatea de a recunoaște și înțelege propriile emoții și pe ale altora, de a gestiona și regla emoțiile într-un mod sănătos, și de a dezvolta empatie și relații interpersonale pozitive. Atunci când părinții posedă aceste abilități, ei devin modele pentru copiii lor, care, prin imitație și interacțiune, învață să facă față provocărilor emoționale într-un mod constructiv.
Tu esti un părinte inteligent din punct de vedere emoțional?
Inteligența emoțională (EQ) se referă la capacitatea cuiva de a înțelege, procesa și gestiona emoțiile în moduri corecte. Cu toții ne dorim copii inteligenți din punct de vedere emoțional – copii care nu te mușcă de braț atunci când nu pot să facă ce dores, adolescenți care nu stau îmbufnati în camera lor în loc să vorbească cu tine sau copii calmi... si empatici - iar mai tarziu - adulti care nu isi parasesc locul de munca de fiecare dată când un coleg de muncă îi jignește. Dar uneori, ca părinți, trebuie să facem un pas înapoi și să ne evaluăm propriul EQ – ne grăbim să țipăm, să lovim sau să spunem lucruri pe care nu le spunem atunci când ne simțim supărați? Există emoții despre care ne este rușine să vorbim cu copiii noștri?
Un părinte cu o inteligentă emoțională bine dezvoltată este mai capabil să fie receptiv și sensibil la nevoile emoționale ale copilului său. Acesta poate să ofere sprijin în momentele dificile, poate să comunice eficient și, cel mai important, poate să învețe copilul să navigheze complexitățile sociale și emoționale ale vieții.
Învățarea gestionării emoțiilor nu este o sarcină ușoară și necesită timp și răbdare.
Adevărul este că cel mai bun mod prin care poți susține inteligența emoțională a copilului tău este construirea propriei tale inteligente emotionale. Deci, cum își pot creste părinții EQ?
6 sfaturi pentru mame și tați pentru a-și crește EQ
1. Constientizeaza-ti si numeste-ti sentimentele
Prima parte a inteligenței emoționale este capacitatea de a-ți recunoaște și accepta emoțiile. Vei fi mult mai eficient în a lucra prin sentimente dure dacă înțelegi cu ce ai de-a face. Luați câteva momente în fiecare zi pentru a vă gândi la ce sentimente aveți, dacă sunt bune, rele sau undeva la mijloc.
2. Nu te judeca pe tine
Părinții se judecă adesea pentru că se simt stresați, deprimați sau furioși. Cu toate acestea, sentimentele dificile pot fi o oportunitate de a preda managementul emoțional. Când vă simțiți la capătul minții, nu vă bateți din cauza asta. Modul în care gestionați emoțiile tulburătoare îi poate învăța pe copii cum să gestioneze sentimentele dificile în moduri sănătoase. Recunoașterea sentimentelor tale fără a-ți judeca le arată copiilor tăi că nu există emoții despre care să fie prea rușinos să vorbești.
Exemplu : „Azi mă simt foarte îngrijorat de muncă. O să merg la jogging pentru a mă ajuta să eliberez ceva stres.”
3. Ia intotdeauna în considerare punctul de vedere al copilului tau
Probabil că nu îți amintești prima dată când ai înghețat creierul de la un popsicle, dar îți poți imagina groaza pe care trebuie să o fi simțit fără să știi ce a fost acel șoc paralizant? Acum că ești adult, știi că înghețarea creierului, deși neplăcută, nu este sfârșitul lumii. Emoțiile mari, cum ar fi furia, gelozia, durerea și durerea pot simți pentru copii ca o „primă înghețare a creierului”. Așa că, data viitoare când sunteți pe cale să „anulați Crăciunul dacă nu se opresc din țipă”, amintiți-vă că lucrurile care nu vă par grozave le par deseori a fi o mare problemă.
4. Exprima-ți empatia
Indiferent dacă copilul tău își exprimă bucurie, frustrare sau ceva între ele, arată-i că înțelegi. Un părinte inteligent din punct de vedere emoțional se concentrează mai mult pe discutarea sentimentelor copilului său decât pe criticarea comportamentelor acestora.
Exemplu de concentrare pe comportamentul copilului:
„Nu te mai plânge despre cât de stresat ești – tu ai fost cel care a vrut să se înscrie atât la dans, cât și la fotbal.”
Exemplu de concentrare asupra sentimentelor copilului (inteligent emoțional):
„Înteleg. Poate fi copleșitor să ai un test la scoala dar si un meci important în aceeași săptămână. Asta m-ar face și pe mine să mă simt stresat. Să ne gândim la câteva moduri în care te putem ajuta să treci peste asta.”
5. Prioritizează timpul de calitate cu copilul tau
Părinții de astăzi sunt atrași de un milion de direcții cu tone de distrageri. Conducerea la diferite activități, munca și gestionarea unei gospodării pot afecta cu adevărat timpul în familie. Asigurați-vă că alocați timp deoparte în fiecare zi pentru a vorbi cu copiii dvs. despre cum se simt ei și asigurați-vă că vă exprimați și sentimentele. Fără televizor, fără telefoane, doar timp să te înregistrezi pentru a le arăta că îți pasă și că ești acolo pentru a vorbi.
6. Nu actiona impusiv
Ca părinți, nu avem răbdare ca ceilalți oameni să ne înjure, să mustre sau să pună mâna pe copiii noștri. Cu toate acestea, atunci când copiii noștri ne conduc pe un zid, avem tendința să lăsăm aceste reguli să alunece pentru noi înșine. Strângeți-vă impulsurile, plecând câteva minute când sunteți pe cale să vă pierdeți calmul. Dacă simțiți că sunteți pe cale să trageți, închideți ochii și concentrați-vă pe respirații lente și adânci înainte de a răspunde. Practicați exerciții de mindfulness, cum ar fi meditația sau yoga, pentru a reduce stresul și pentru a vă menține gândirea în prezent.
7. Cultivați compasiunea
Există o mulțime de moduri semnificative prin care poți stimula compasiunea în familia ta. Faceți voluntariat împreună la o cantina a saracilor, împărtășiți responsabilitatea pentru îngrijirea unui animal de companie și vorbiți despre cum s-ar putea simți alții în situații dificile.
Exemplu : „Este o colega nouă la locul meu de muncă. Cred că s-ar putea simți puțin nervoasă în legătură cu începerea unui nou loc de muncă, așa că o voi invita la prânz in pauza - pentru a o face să se simtă bine-venită.”
Despre inteligenta emotionala, citeste si
Nu ne nastem cu emotii - le invatam. Iar daca le intelegem, le putem controla mai bine
Dezvoltarea inteligentei emotionale ale copilului - de ce este esentiala pentru fericirea sa
Inteligenta emotionala - abilitate necesara unui lider
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII