De ce nu trebuie să spui prea des fetei tale că e frumoasă: stima de sine nu trebuie să fie legată de aspect
Ai o fata ? Te surprinzi spunandu-i des ca e frumoasa? Dar ca e desteapta ii spui? Ce ii place sa auda? ca e frumoasa sau ca e desteapta?
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce ii spui fetei tale - ca e frumoasa sau ca e desteapta?
Exteriorul nu este cea mai importanta calitate
Laudele superficiale legate de aspectul fizic pot avea un efect negative
Stima sa de sine nu este legata de anumite trasaturi sau atribute
Fetele tind sa fie laudate mai des decat baietii
Deci ce ar trebui sa le spunem fetelor noastre?
Ce ii spui fetei tale - ca e frumoasa sau ca e desteapta?
Ai o fata ? Te surprinzi spunandu-i des ca e frumoasa? Dar ca e desteapta ii spui? Ce ii place sa auda? ca e frumoasa sau ca e desteapta?
Laudele si cometariile nesfarsite despre frumusetea unei fete pot fi daunatoare, chiar daca par a fi pozitive. “Esti atat de frumoasa!” - toti parintii de fete fac astfel de comentarii la un moment dat. Par destul de nevinovate, insa afirmatii de acest gen pot avea, pe termen lung, efecte devastatoare pentru o fata. De ce? Iata cel putin 4 motive....
Exteriorul nu este cea mai importanta calitate
Poate parea evident, insa este usor de uitat, faptul ca invatandu-ne fetele ca aspectul exterior este primul lucru pe care il observam la ele, le transmite puternicul mesaj conform caruia exteriorul este cea mai importanta calitate a lor.
Nu simtim nevoia de a le spune fiilor nostri cat de chipesi sunt sau cat de mult ne plac hainele lor si totusi, tendintele noastre inconstiente arata ca le spunem fiicelor noastre lucruri pe care nici macar nu am visa sa le spunem fiilor.
Intr-un studiu realizat de un psiholog american - facut pe 2500 de fete adolescente - 70% s-au declarat ingrijorate de greutatea lor. Unele au spus ca au sarit peste micul dejun si pranz pentru a se mentine slabute, iar altele ca ar dori sa apeleze la chirurgie plastica atunci cand vor fi mai mari. Intr-o lume obsedata de imagine, comentarea asupra aspectului fiicei tale, a hainelor ei sau a altor subiecte conexe, poate doar sa exacerbeze credinta ei in crestere, conform careia imaginea reprezinta totul, ca modul in care arati este important, nu cine esti sau ceea ce spui.
Asa nu: Mama care si-a convins fata ca frumusetea e tot ce iti poti dori ...
Laudele superficiale legate de aspectul fizic pot avea un efect negativ asupra capacitatii unei fete de a face fata adversitatii
Aceste observatii pe banda rulanta pot crea impresia ca aspectul fizic dragut, bunatatea, talentul si chiar inteligenta sunt lucruri pe care fie le ai, fie nu le ai. Daca esti o persoana ce creste crezand ca abilitatea/capacitatea este innascuta, este foarte putin probabil sa incerci atunci cand lucrurile devin putin dificile. Vei fi mult mai predispus sa renunti, mai degraba decat sa continui, deoarece tu crezi ca efortul are un impact redus asupra succesului general.
Ad-Extra3:
Stima sa de sine nu este legata de anumite trasaturi sau atribute
Aceste comentarii nevinovate fata de o fata o pot face sa creada ca stima sa de sine este legata de anumite trasaturi sau atribute. Ea ar putea creste pretuind mai mult ideea de a fi frumoasa, decat pe cea de a fi puternica si independenta. Acest lucru ar putea-o face sa se scuze pentru inteligenta ei, pentru firea sa deschisa sau pentru orice alta calitate a sa, care este vazuta ca fiind indezirabila pentru o fata. Atunci cand credem ca stima noastra de sine este legata de ceva exterior, ne este foarte greu sa ne construim pe noi insine atunci cand nu ne simtim bine si, prin urmare, devenim deprimati mult mai usor. Acest lucru le poate face pe fete sa renunte mult mai usor, sa fie mai putin determinate si sa se simta incompetente. In viata de mai tarziu, acesta o poate face sa renunte la anumite cariere sau la promovari profesionale, deoarece ea nu se considera suficient de capabila.
Fetele tind sa fie laudate mai des decat baietii
In timpul unei zile de scoala, baietii sunt corectati, in medie, de opt ori mai mult decat fetele, conform unei cercetari a psihologului american Carol Dweck. Aceasta incepe inca de la varsta de patru ani. Fiindca fetele isi dezvolta auto-controlul mai devreme, ele tind sa fie laudate pentru buna purtare, in timp ce baietii sunt incurajati sa se straduiasca mai tare. Rezultatul este ca fetele dezvolta o stare de spirit care le limiteaza – ele ar putea crede ca nu se pot schimba. Cand fetele dezvolta mentalitati fixe, din teama de esec, ele se pot opri din a incerca un anumit lucru, considerand ca abilitatea, si nu efortul, este cheia succesului.
Deci ce ar trebui sa le spunem fetelor noastre?
In loc de a le vorbi despre cum arata, ar trebui sa le vorbim despre ceea ce fac si sa le intrebam ce le intereseaza pe ele. In loc de a le spune ca sunt fete bune, ar trebui sa le spunem cat de linistite sunt sau ca asculta cu atentie. In loc de a comenta despre cum ar trebui sau nu ar trebui sa se comporte o fata, ar trebui sa le spunem ca ne place faptul ca se pot exprima si ca stau singure in picioare. O schimbare subtila in limbaj poate asigura dezvoltarea fiicei tale intr-o persoana mult mai mai pregatita pentru succes si pentru lumea adulta. .
Fiecare parinte are adolescentul pe care il merita
Parenting-ul nu e o meserie usoara si are nevoie in permanenta de upgrade-uri la versiunea urmatoare. Orice parinte face si greseli - insa trebuie inteles ca greutatea si responsabilitatea meseriei de parinte creste odata cu varsta copiilor. Ca deciziile devin mai grele si mai complexe, ca situatiile devin mai complicate.
Nevoia de intelegere, de calm, de coerenta, de intelepciune, de elasticitate, de comunicare, de ascultare ... toate acestea devin necesitati la alt nivel. Iata de ce ... fiecare parinte are adolescentul pe care il merita citeste in continuare aici.
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
Comunicarea cu un adolescent nu este intotdeauna usoara si poate fi frustranta atat pentru parinti cat si pentru adolescent. Oare am uitat noi parintii cum e sa fii adolescent ori sunt ei altfel? In orice caz, parintii cauta intotdeauna cai de a deschide comunicarea cu adolescentii lor.
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
autor: Sarah Newton - autorul cartii Help! My Teenager is an Alien: The Everyday Situation Guide for Parents
toate drepturile rezervate _ desprecopii.com 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII