Empatia: de ce este necesa copilului si cum il ajutam sa o dezvolte - sfatul psihologului
Empatia este capacitatea de a intelege sentimentele si emotiile celor din jur. Empatia este o componenta esentiala a inteligentei emotionale.
• Iata cateva sfaturi esentiale si docile care ajuta copiii sa obtina fericire de durata si succes - prin intermediul empatiei.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Recunoaste sentimentele
Dezvolta o identitate morala
Stapanesc perspectivele
Dezvolta o imaginatie morala
Gestionarea emotiilor
Practica compasiunea
Colaboreaza cu ceilalti
Poseda curaj moral
Fii un fauritor al schimbarii
Ce este empatia?
Multi parinti nu stiu ce este empatia si ce rol are aceasta in formarea caracterului unui copil. In foarte putine cuvinte, empatia este capacitatea de a intelege sentimentele si emotiile celor din jur. Empatia este o componenta esentiala a inteligentei emotionale.
Conform unei noi carti scrise de dr. Michele Borba - psiholog educational si expert in parenting, empatia este cheia succesului cresterii copiilor sanatosi si infloritori.
Obiceiuri ale inimii: Cum cultivam empatia copilului
Psihologul mentionat indeamna parintii sa stim cat mai multe despre cum putem dezvolta empatia copilului nostru. Iata cateva sfaturi esentiale si docile care ajuta copiii sa obtina fericire de durata si succes - prin intermediul empatiei.
Ajuta-ti copilul sa isi recunoasca sentimentele
Ajuta-ti copilul sa isi identifice starile sau emotiile prin care trece. Ina cest fel, cand copiii invata sa se adapteze propriilor sentimente si vor fi capabili sa isi dezvolte deprinderi emotionale de a se adapta sentimentelor altcuiva.
Ad-Extra3:
Dezvolta copilului o identitate morala
Invata-ti copilul cat mai devreme ce si bine si ce nu. Ce e moral si ce e imoral. Copiii care se definesc pe ei insisi ca fiind grijulii si responsabli invata sa aprecieze gandurile si sentimentele altor oameni.
Ajuta-l sa gandeasca din perspectiva
Dr. Borba spune ca “atunci cand copiii pot intelege perspectiva celuilalt, au mai multe sanse sa fie empatici, sa rezolve conflictele in mod pasnic, sa fie mai putin critici, sa ofere valoare diferentelor, sa vorbeasca in numele celor victimizati si sa actioneze in moduri care sunt mai de ajutor, mai reconfortante si care sprijina mai mult pe ceilalti.” Conform lui Borba, copiii care citesc sunt transportati in alte lumi care le transforma inimile
Ajuta-ti copilul sa iti gestioneze emotiile
Copilul trebuie sa invete despre emotii si gestionarea lor. Plansul face parte din gestionarea sanatoasa a emotiilor. Copiii care invata arta gestionarii propriilor emotii sunt mult mai capabili sa priveasca dincolo de propria persoana, sa simta empatie pentru ceilalti si sa nu devina egoisti.
Practica compasiunea alaturi de copilul tau
Arata-ti mila fata de alte persoane. Si invata-l pe copilul tau sa aiba compasiune. Compasiunea este asemanatoare cu un muschi. Cu cat este practicata mai mult, cu atat devine mai profund inradacinata in viata unei persoane.
Invata-l munca de echipa
Copiii care invata lucrul in echipa invata sa se mute de la “eu” la “noi”. Borba spune ca “inima noastra se deschide numai cand ne lasam la o parte egocentrismul si simtim impreuna cu altii. Empatia este intotdeauna o experienta despre "noi".”
Incurajeaza-l sa aiba curaj moral
Atunci cand copiii poseda curaj moral, ei se simt motivati in interior sa puna empatia in actiune, in ciuda consecintelor. Acest obicei este despre sustinerea dreptatii si a compasiunii, pentru ca asa este corect.
Fii un fauritor al schimbarii
Borba spune ca, atunci cand empatia este adevaratul nord al busolei lor morale, “copiii recunosc momentul in care cineva este ranit, are nevoie de confort, sau este tratat nedrept”.
Inteligenta emotionala, inteligenta emotiilor
Inteligenta emotionala este abilitatea de a identifica, folosi, intelege, si de a gestiona emotiile intr-un mod pozitiv si constructiv.
Este atat recunoasterea propriei stari emotionale, cat si a starilor emotionale ale altora.
Inteligenta emotionala este, de asemenea, relationarea cu alte persoane intr-un anumit fel, atragand oamenii in jurul tau citeste mai departe pe larg despre inteligenta emotionala a copilului tau.
10 complimente de care are nevoie copilul tau
Complimentele adresate copiilor au o importanta majora in construirea stimei de sine si in dezvoltarea armonioasa a caracterului acestora, aflat in plin proces de formare. De felul in care stim sa apreciem calitatile copiilor nostri depinde in mare masura modul in care aceste calitati se vor perpetua ulterior.
Desigur, unui copil i se pot face foarte multe complimente, in diverse circumstante si nu exista o lista obligatorie a acestora, care ar trebui urmata. Exista insa cateva complimente care sunt absolut necesare si pe care parintii nu ar trebui sa uite niciodata sa le faca la momentul oportun citeste mai departe aici.
Despre pregatirea pentru viata a copilului tau, merita sa cititi:
Cum ii explicam copilului moartea unei persoane dragi?
Copii avantajati la scoala si in viata: cum ii ajutam sa reuseasca ...
Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor
Disciplina copilului, un subiect controversat...
Agresivitatea copilului
Copiii au nevoie de disciplina
Mai multe despre psihologia copilului aici >
Forumuri dedicate psihologiei copilului
Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.
PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII