Îngrijirea buricului bebelușului - sfatul medicului
Legătura dintre placenta mamei și bebeluș este realizată prin intermediul cordonului ombilical. Imediat după naștere, cordonul ombilical este prins cu o clamă și apoi tăiat. Această procedură nu este dureroasă pentru bebeluș, deci nu trebuie să vă faceți griji.
Cu toate acestea, după tăiere, ceea ce rămâne - adică bontul ombilical - necesită o supraveghere atentă, deoarece ar putea expune nou-născutul la riscul de hemoragie și infecție. Iată sfatul de la Desprecopii.com:
- despre ingrijirea buricului bebelusului (bontului ombilical),veti citi:
Cordonul ombilical - legatura directa intre mama si bebelus
Cum se ingrijeste bontul cordonului ombilical
Cand cade bontul cordonului ombilical?
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Despre nou nascut si primele griji
Recuperarea mamei dupa nastere
Haideti alaturi de mamicile inteligente de bebelusi geniali
Cordonul ombilical - legatura directa intre mama si bebelus
In timpul vietii din burtica mamicii, bebelusul se hraneste prin vasele de sange ale cordonului ombilical. Acesta furnizeaza nutrienti si oxigen pentru copilul in curs de dezvoltare. Dupa nastere, cordonul ombilical nu mai este necesar - deci este fixat si taiat. Acest lucru lasa in urma un ciot scurt, sau bont.. Ciotul (bontul) care ramane in urma taierii cordonului ombilical cade in mod obisnuit la aproximativ doua saptamani dupa nastere, maxim trei saptamani. Pana atunci insa, parintii trebuie sa curete si sa ingrijeasca bontul cordonului ombilical al nou-nascutului.
Cum se ingrijeste bontul cordonului ombilical
Ciotul care ramane in urma taierii cordonului ombilical al bebelusului se usuca si, intr-un interval de 7-21 de zile cade. Intre timp, tratati usor zona:
- Tineti bontul ombilical uscat. Parintii sunt sfatuiti in maternitate sa tamponeze frecvent bontul cu alcool - dupa fiecare schimbare a scutecului. Cercetatorii ne spun acum ca acest lucru ar putea ucide bacteriile care ajuta la uscarea sa. In schimb, expuneti ombilicul la aer pana se usuca. Pastrati partea din fata a scutecului indoita pentru a evita acoperirea acestuia.
- Optati pentru baita cu buretele umed. Desi nu exista nici un rau in a uda bontul ombilical, baia cu buretele umed il pastreaza uscat.
- Lasati bontul sa cada singur. Rezistati tentatiei de a trage chiar si usor bontul.
Cand cade bontul cordonului ombilical?
Dupa o vreme, bontul ombilical se usuca si cade. La unii copii acest lucru se intampla la 6-10 zile dupa nastere, la altii chiar dupa 2-3 saptamani.
Atentie, inainte de a cadea, puteti observa o mica sangerare la nivelul buricului bebelusului, care va persista pana la vindecare completa. Nu va alarmati.
Ai grija ca marginea scutecului sa nu depaseasca nivelul micii plagi ombilicale - pana cand rana nu se cicatrizeaza complet, pentru a nu produce iritatii. Cititi: Prima saptamina acasa cu noul-nascut
Medicii pediatri sunt de parere ca nu trebuie sa faceti baie completa bebelusului pana la vindecarea completa a zonei buricului.
Ad-Extra3:
Semne ale unei probleme
In timpul procesului de vindecare, este normal sa vedeti putin sange in apropierea ciotului ombilical, chiar si atunci cand cade.
Cu toate acestea, contactati medicul daca zona ombilicala pare sa aiba puroi, pielea se inroseste si se umfla, exista scurgeri, sau orice nu pare obisnuit. Acestea ar putea fi semne ale unei infectii ombilicale. Tratamentul prompt este necesar pentru a opri raspandirea infectiei.
De asemenea, discutati cu medicul daca bontul nu a cazut nici la 3 saptamani de la nastere. Acest lucru ar putea fi un semn al unei infectii, o tulburare a sistemului imunitar sau alta problema.
► Citeste in continuare 6 semne ca bontul ombilical al nou-născutului este INFECTAT
Cat de des facem baie bebelusului?
Cat de des facem baie lui bebe? Trebuie in fiecare zi? Nu o fi prea mult pentru pielea bebelusului? Sunt dese aceste intrebari pe forumul Desprecopii. Specialistii au inceput sa aiba indoieli asupra necesitatii reale a baitei zilnice la bebelus.
Iata mai multe argumente despre cat de des ar trebui sa facem baita bebelusului.
Despre nou nascut si primele griji, trebuie citit si:
Noul nascut: semne ingrijoratoare de care trebuie sa stii
Diareea la bebelus
De ce plange bebelusul: motive si sfaturi
Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Dacă ia căzut clama la bebe după cât timp cade buricul.
ce facem cu buricull dupa ce cade ?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII