Tusea nu este o BOALĂ ci un SIMPTOM - tipuri de tuse și remedii homeopatice
Tusea este un act reflex al organismului, ce are rolul de a curata caile respiratorii superioare. In principiu, oricine tuseste ocazional, insa tusea recurenta, dificultatea de respiratie cauzata de tuse sau tusea purulenta cu secretii care prezinta urme de sange necesita o evaluare medicala.
O tuse umeda, cu expectoratie, suna altfel decat o tuse seaca. De altfel, pentru medic este foarte important tipul de tuse, pentru a putea pune un diagnostic correct.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Raceala este cea mai comuna cauza a tusei
De ce apare tusea?
Tusea este o reactie naturala a organismului
Este tusea o boala?
Tusea este un simptom comun
Tusea este de doua tipuri
Care sunt cauzele unei tuse cronice?
Medicamente alopatice indicate in calmarea tusei
Tusea poate fi tratata si cu medicamente (remedii) homeopatice
Remedii homeopatice indicate in tusea seaca
Remedii homeopatice indicate in tusea productiva
Cand se recomanda aceste remedii?
Raceala este cea mai comuna cauza a tusei (infectia cailor respiratorii superioare)
In general, tusea apare ca efect al drenajului mucoasei nazale in gat, fapt ce stimuleaza centrul tusei, creand reflexul de tuse. Majoritatea copiilor cu varste sub 8 ani nu isi pot sulfa nasul singuri, ceea ce face ca tusea sa apara mai des decat la copiii mai mari sau la adulti. In general, mucusul este inghitit dupa tuse. Tusea este uneori atat de puternica, incat dupa inghitirea mucusului poate sa apara senzatia de voma.
Iritarea si umflarea zonei in care se afla corzile vocale, cauzata de o infectie virala, afectiunea numindu-se angina. Aceasta poate sa produca o tuse caracteristica.
De ce apare tusea?
In anumite situatii este depasita capacitatea organismului de a elimina mucusul: de exemplu, in infectiile respiratorii, virusurile sau bacteriile pot produce o inflamatie a mucoasei caillor respiratorii. Ca raspuns la aceasta inflamatie, mucusul este produs in exces si sistemul de clearence mucociliar este depasit.
In cazurile acestor infectii de tract respirator mucusul poate deveni vascos si aderent, ingreunand miscarea naturala a cililor vibratili. Moment in care organismul isi activeaza „sistemul de rezerva”: tusea, prin care faciliteaza transportul mucociliar, accelerand propulsia stratului de mucus si expulzia secretiei bronsice.
De multe ori, tusea poate fi seaca, iritativa, la inceputul unei infectii respiratorii, cauzata de inflamatia mucoasei - creierul percepe mucoasa inflamata ca pe un “corp strain” si incearca sa o elimine prin tuse. Pe masura ce creste secretia de mucus, tusea poate deveni productiva. Tusea productiva este un simptom des intalnit in cazul in care clearence-ul mucociliar este deficitar, mai ales atunci cand apare suprainfectarea bacteriena.
In acest caz, simtim ca „tusea nu se rupe” si de multe ori avem nevoie de un ajutor care sa fluidifice mucusul si sa ne ajute sa expectoram.
Cum oprim tusea cu 9 remedii la indemana
Ad-Extra3:
Tusea este o reactie naturala a organismului
Tusea este un semnal si un reflex de aparare. Pentru a evita patrunderea, proliferarea bacteriilor sau virusurilor in corpul nostru organismul nostru are mai multe niveluri de protectie.
Intre aceste mijloace, tusea permite:
- a expulza germeni care patrund prin tractul respirator,
- si / sau a expulza mucusul secretat de caile respiratorii
Tusea poate fi, de asemenea, o simpla reactie la nivelul tractului respirator la mediul extern (rece, poluare, fum) sau o reactie adversa in urma administrarii unor medicamente.
Este tusea o boala?
Tusea nu este o boala, ci doar un simptom. Ea anunta faptul ca, undeva, in corp, exista o problema. E bine sa nu o ignori si sa te duci la medic. Exista mai multe feluri de tuse, fiecare tratata in mod diferit. Tusea poate fi seaca, uscata, chinuitoare. In acest caz, de cele mai multe ori, acest tip de tuse are ca punct de plecare laringele.
Alergiile, infectiile virale sau bacteriene, tumorile pot afecta laringele si provoca tusea.
Tusea productiva, insotita de expectoratie mucoasa, apare cel mai adesea in afectiuni traheo-bronsice sau pulmonare, dar si in cele rino-sinusale.
Tusea este un simptom comun
Desi nu este o boala in sine, vigilenta este necesara deoarece o tuse poate semnala o stare mai grava: astm, alergie, tuse convulsiva, neoplasm etc. Daca aveti dubii, este important sa se ceara sfatul medicului.
Tusea este de doua tipuri
Tusea seaca - cu un timbru uscat fara secretii si tusea productiva- cu un timbru grav, urmata de o expectoratie. Tusea seaca sau tusea neproductiva este iritanta, obositoare, fara expectoratii si este nevoie sa fie calmata.
Tusea productiva - este cu expectoratii de secretii bronhoalveolare si este nevoie sa fie ajutata si respectata.
Care sunt cauzele unei tuse cronice?
Multe dintre cauzele enumerate anterior persista peste patru saptamani, ceea ce face ca tusea sa fie considerata cronica. Tusea acuta este mai scurta si are doua cauze: infectii ale cailor respiratorii superioare (in general dureaza 2 saptamani) si anghina (4 – 6 zile). Exista studii care estimeaza ca 5 – 7 % dintre prescolari si 12 – 15% dintre copiii mai mari pot avea o tuse cronica. De asemenea, studiile arata ca barbatii sunt mai predispusi la tuse cronica decat femeile si ca tusea cronica este mai des intalnita in tarile subdezvoltate.
Cauzele tusei cronice includ (pe langa cele obisnuite pentru tusea acuta si enumearate anterior):
Iritarea cailor respiratorii - Poluarea, precum si fumatul pasiv si alti diversi alergeni pot produce tuse persistenta. Reducerea sau eliminarea factorului care sta la baza acestui tip de tuse este o masura terapeutica benefica.
Cresterea sensibilitatii receptorilor de tuse - Unii au, se pare, o mai mare sensibilitate in ceea ce priveste raspunsul la factorii iritativi din jur. Aceasta se intampla pentru ca mecanismul care declanseaza sensibilitatea fata de tuse nu este inca bine dezvoltat. Cauza acestei sensibilitati poate fi o inflamatie, eroziunea de suprafata a stratului de celule a cailor respiratorii sau o sensibilizare a aacestora.
Reflexul de tuse - Unele persoane au o ramura a nervului care produce reflexul de tuse situata in canalul auditiv. Iritarea canalului din diverse motive poate produce iritarea acestui nerv, fapt ce induce o tuse permanenta si non-productiva.
Medicamente alopatice indicate in calmarea tusei
In practica exista mai multe medicamente cu substanta activa, medicamente alopatice indicate in calmarea tusei, ca de exemplu: antitusive opiacee, codeina, dextrometorfan, carbocisteina, etc. In administrarea acestor medicamente pot aparea reactii adverse de tipul constipatie, somnolenta. Ele se pot administra peste varsta de 30 luni.
Tusea poate fi tratata si cu medicamente (remedii) homeopatice
In alegerea medicamentului homeopatic se tine cont de: tipul tusei (productiva sau seaca), examenul clinic, stadiul evolutiv, febra, simptome.
Medicamentele homeopatice nu au efecte secundare, nu dau somnolenta, nu induc depresie respiratorie, nu produc constipatie, somnolenta, nu interactioneaza cu alte medicamente si se pot administra la orice varsta. Eficacitatea acestor medicamente este demonstrata de studii clinice.
Sub varsta de 5 ani remediile homeopatice se administreaza dizolvate in apa fiarta si racita sau in apa plata
Remedii homeopatice indicate in tusea seaca
Remediile homeopatice indicate in tusea seaca sunt: DROSERA, SPONGIA TOSTA, BRYONIA , RUMEX CRISPUS, STICTA PULMONARIA
Remedii homeopatice indicate in tusea productiva
Remediile homeopatice indicate in tusea productiva sunt: IPECA, ANTIMONIUM TARTARICUM, COCCUS CACTI, PULSATILLA
Cand se recomanda aceste remedii?
Tusea este suparatoare? Remediul indicat este Coccus Cacti
Tusea imi provoaca voma? Remediul este Ipeca
Tusea este chinuitoare? Remediul este Bryonia
Tusea mi se accentueaza noaptea? Remediul este Drosera
Tusea mi se accentueaza ziua? Remediul este Pulsatilla
ALTE REMEDII HOMEOPATICE
Remedii naturale: beneficiile uleiului de germeni de grau in tratarea infertilitatii la femei
Branca Ursului - planta care vine in ajutorul fertilitatii
Uleiuri esentiale pentru fertilitate: ghid complet
Tratament naturist impotriva infertilitatii: tratamentul Liviei pe forumul Desprecopii
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII