Odiseea Alaptarii: o poveste pentru fiecare mamica la inceput de drum...
Dragă mămică, povestea mea îți este dedicată ție pentru că ești la început. Alaptarea e iubire insa cere rabdare. Nu o să fie ușor și probabil o să treci prin toate fazele cu durere, sâni angorjați, ragade, atașare defectuoasă. O să te întrebi mereu dacă bebe mânâncâ suficient, sau dacă ia destul în greutate. Ai încredere în instinctul tău de mămică, cere ajutor, informează-te și nu renunța!
Odiseea Alaptarii: o poveste pentru fiecare mamica la inceput de drum: cu inceputul, motive, indicatorii ai alaptarii si multa perseverenta. O poveste completa despre beneficiile si frumusetea alaptarii de la Magda, o mamica de la Desprecopii.
► Odiseea alaptarii: o poveste pentru fiecare mamica, veti citi:
Odiseea alaptarii si rabdarii
Povestea mea incepe cu frica si nesiguranta
Îmi doream să alăptez exclusiv
Ce s-a schimbat? Totul.
ALĂPTAREA E IUBIRE
Despre alăptare: indicatori
Beneficiile alăptarii
Dragă mămică, povestea mea îți este dedicată ție
Alaptarea si elefantii care se leagana pe o panza de paianjen
Alimentatia mamei in timpul alaptarii
Alaptarea - ghid complet
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Forumul de ALAPTARE
Odiseea alaptarii si rabdarii
Alăptarea înseamnă foarte mult pentru mine și puiul meu. Aceasta m-a schimbat, pe mine ca mămică, ca femeie și m-a făcut mai curajoasă dar vulnerabilă, mai puternică dar sensibilă în același timp. Pe lângă hrană, alăptarea este modul în care noi ne exprimăm iubirea, forma noastră de comunicare și legătura noastră puternică. Trebuie să recunosc, însă, că nu a fost dintotdeauna atât de plăcut sau așa de ușor. La fel ca toate lucrurile cu adevărat valoroase, aceasta vine în timp, cu răbdare și perseverență.
Povestea mea incepe cu frica si nesiguranta
Povestea mea începe cu frică, nesiguranță și o perioadă foarte grea care apare imediat după naștere. Important este că am știut să accept că am nevoie de ajutor și să-l caut la momentul potrivit. Și l-am primit cu brațele deschise...
Trebuie să recunosc că alăptarea mi se părea ceva firesc, ce nu necesită prea multă atenție. Poate pentru că în gândul meu vroiam și credeam că o să mă descurc. Am fost dintotdeauna pro naștere naturală și pro alăptare și mă emoționez și acum la ideea unui bebeluș cocoloșit la pieptul mamei sale. Așadar mi-am dorit mult să alăptez chiar dacă nu știam exact ce înseamnă și în ce măsură îți poate influența viața.
Mami Magda si micuta Sara
Când am născut-o pe micuță, maternitatea ne-a oferit și o oră magică. Acele 60 de minute în care se face contactul piele pe piele, iar bebelușul se cațără instinctiv pe pieptul mamei. Îmi amintesc cu drag de acele moment extreme de emoționante. Fetița mea a început să sugă din primele secunde în care mi-au așezat-o pe piept.
„Laptele de mamă datorită balanţei complexe de ingredienţi şi calităţilor biologice nu se poate duplica sau înlocui cu alte preparate lactate. „
A stat de la început cu mine în salon, era un copil foarte liniștit și cuminte. În prima noapte am fost sfătuită să o las la neonatologie, ca să mă pot odihni ( aveam aproape 48 de ore nedormite, iar travaliul mă extenuase pur și simplu). Asistenta mi-a garantat că fetița o să-mi fie adusă când se trezește să o alaptez. Nu am putut să dorm,mă gândeam doar la faptul că ea e foarte mică și nu e lângă mine. La miezul nopții am cerut-o, dar mi-au spus că doarme, și nu are rost să o trezesc și că eu ar trebui să fac același lucru și paff…s-a făcut dimineață. Fetița avea peste 8 ore de când îmi fusese luată. Atunci am înțeles de ce nici un bebeluș nu plânge în salonul de neonatologie- sunt hrăniți artificial cu lapte praf. Mai mult mi-au recomandat primul biberon de 30 de ml, atunci când nu am putut să-i stăpânesc plânsul.
Ar fi trebuit să știu că de fapt nu îi era foame, și că laptele praf oferit cu biberonul, la un flux mult mai mare decât suptul la sân, și mult mai greu digerabil îmi cumințește puiul, însă nu îl hrănește decât cantitativ. Mi-ar fi plăcut să mă fi informat despre faptul că un nou-născut poate să plângă chiar și atunci când e sătul, schimbat, odihnit. Îmi pare atât de rău că nu am știut de dinainte cum să gestionez situația, Îmi mai pare rău că am fost emoțională în primele zile și am fost influențată de cei din jur. Regret enorm că nu m-am ținut de planul meu, cel de dinainte făcut, în care eu și puiul meu stăteam unul lângă celalalt, iar el păpa doar sân. De la maternitate, tati ne-a adus acasă, iar în primele zile S. a păpat supliment de lapte praf. La început acesta a fost introdus inofensiv,într-o cantitate mică, pe motiv că lăpticul meu nu e destul de sățios sau calitativ. Apoi încet, încet, acest supliment îi era oferit de fiecare dată când plângea. Am fost descumpanită și cu moralul la pământ și nu înțelegeam unde greșesc. Puteam să trec peste durere, ragade și atașare defectuoasă, dar nu am vrut să accept că alăptarea nu e pentru mine.
Îmi doream să alăptez exclusiv
Îmi doream să alăptez exclusiv. După 8 zile, m-am înscris la un seminar despre alăptare. Era sărbătorită Săptămâna internațională a Alăptării. M-am pornit hotărâtă să pun întrebări și să aflu unde greșesc, și asta am făcut. La seminar, cu lacrimi în ochi, am aflat că instinctul de mamă funcționează cel mai bine.
Ad-Extra3:
Ce s-a schimbat? Totul.
Am realizat că e normal ca puiul meu să stea non stop la sân. Este vorba despre al patrulea trimestru de sarcină, un trimestru de acomodare atât pentru mamă cât și pentru puiul ei. Am aflat că laptele fiecărei mame e perfect pentru copilul ei, că doar 4-5% dintre mămici nu au lapte destul, că alăptarea funcționează pe principiul Cerere-Ofertă, cu cât copilul e pus mai des la sân cu atât mămica va avea o producție mai mare de lapte. M-am decis să arunc laptele praf și să alăptez exclusiv.
A fost ca o revelație. Am ajuns acasă și am știut ce e de făcut. Am intrat pe grupuri de sprijin în alăptare și am început să citesc postare după postare. Mă regăseam în cuvintele fiecărei mămici care la fel ca și mine, se pierduse la un moment dat. Am fost susținută de femei care au trăit aceeași experiență și totodata am îmbrățișat cu drag suportul emoțional și sfaturile bine intenționate. Mi-am dat seama cât de importantă este această etapă în viața noastră de familie. O dată cu trecerea zilelor, alăptarea s-a transformat în tandrețe, meditație…în fericire.
Fetita mea are acum aproape 7 luni și 8200 gr, și papă în continuare lapte matern. A fost alăptată exclusiv până la 6 luni și apoi diversificată. Eu m-am întors la muncă după 4 luni și jumătate de la naștere. Mărturisesc cu emoție în suflet că fiecare zi la serviciu se transformă în așteptare, și momentul când ajung acasă să o alăpez e incredibil de frumos. Alăptarea este întradevăr iubire!
ALĂPTAREA E IUBIRE
„Laptele de mamă datorită balanţei complexe de ingredienţi şi calităţilor biologice nu se poate duplica sau înlocui cu alte preparate lactate. „
Alăptarea înseamnă foarte mult pentru mine și puiul meu. Aceasta m-a schimbat, pe mine ca mămică, ca femeie și m-a făcut mai curajoasă dar vulnerabilă, mai puternică dar sensibilă în același timp. Pe lângă hrană, alăptarea este modul în care noi ne exprimăm iubirea, forma noastră de comunicare și legătura noastră puternică. Trebuie să recunosc, însă, că nu a fost dintotdeauna atât de plăcut sau așa de ușor. La fel ca toate lucrurile cu adevărat valoroase, aceasta vine în timp, cu răbdare și perseverență.
Despre alăptare: indicatori
Alăptarea este încurajată de Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni, și apoi continuată alături de diversificare cel puțin până la 2 ani.
În managementul alăptării se ține cont de următorii indicatori:
6 pampersi plini la 24 de ore ne garantează că bebelușul se alimentează și nu e dezhidratat (calculați cu 3 linguri de lichid până la vârsta de 6 săptamâni și cu 6 linguri după această vârstă)
Alăptarea presupune o atașare corectă (buzele răsfrânte)
Bebelușul trebuie să sugă activ, cu sunet de înghițire
Sânii se alternează doar după ce au fost goliți astfel știm că bebelușul a mâncat și laptele de final, cel consistent
Scaunul bebelușului trebuie să aibă un aspect normal, semi-lichid, de colorație galben-muștar
Creștere constantă în greutate
La fel de important este să recunoaștem semnele de foame ale nou-născutului pentru că alăptarea la cerere este soluția cea mai bună ca bebelușul să se hrănească corect și suficient.
Se recomandă ca acesta să fie hrănit la primele semne de foame, atunci când:
Își suge mânuțele
Plânge și este agitat
Își mișcă capul stânga-dreapta
Își țuguie buzele, își aduce picioarele la piept
Am rămas uimită atunci când am descoperit mămici care au readus copilul la sân după luni întregi de hrană cu lapte praf sau cu lapte de vaca. Așadar când se dorește ceva cu adevărat de către o mămică, nimic nu este imposibil... Cu mult curaj, hotărâre, încredere în instinctul de mamă și susținere din partea familie, se renunță treptat la suplimentul de lapte praf și se încearcă hrănirea cu SNS-uri (Sisteme de nutriție suplimentare). Deasemenea există metode care facilitează creșterea lactației precum ceaiuri sau pastile de lactație.
Mămicile care alăptează exclusiv nu trebuie să se îngrijoreze dacă puiul lor nu va avea scaun zilnic, sau chiar mai multe zile. Unul din caracteristicile laptelui matern e faptul că se poate absorbi în totalitate de către organism.
Beneficiile alăptarii
Creștere și dezvoltare armonioasă (fizică și psihică)
Îmbunătățește imunitatea
Scade riscul obezității, diabetului, astmului, diabet zaharat, boli intenstinale, boli cardio-vasculare, leucemie
Previne anemiile și alergiile
Costuri scăzute ( nu avem nevoie de biberoane, lapte praf)
Mereu la îndemână, nu necesită o pregătire specială, are temperatura potrivită și satisface atât setea cât și foamea bebelușului
Realizează o legătură specială mamă-copil
Dragă mămică, povestea mea îți este dedicată ție
Dragă mămică, povestea mea îți este dedicată ție pentru că ești la început. Nu o să fie ușor și probabil o să treci prin toate fazele cu durere, sâni angorjați, ragade, atașare defectuoasă.
O să te întrebi mereu dacă bebe mânâncâ suficient, sau dacă ia destul în greutate. Ai încredere în instinctul tău de mămică, cere ajutor, informează-te și nu renunța! E dreptul vostru să vă bucurați de alăptare împreună...Sunt înființate grupuri de sprijin, există tone de informatie pe Desprecopii precum și cărți de specialitate! Alăptarea e iubire! <<
Alaptarea si elefantii care se leagana pe o panza de paianjen
Un elefant se legana pe o panza de paianjen si pentru ca nu se rupea, a mai chemat un elefant acesta a fost primul cantecel pe care i l-am cantat bebelusului meu in noptile lungi de nesomn - din timpul alaptarii.
Afla de ce si ce legatura are alaptarea cu 30 de elefanti care se leagana pe o panza de paiangen. Iti va fi util.
Citeste despre problemele alaptarii si testul de rabdare prin care trece o mamica aici: Alaptarea si elefantii care se leagana pe o panza de paianjen
Alimentatia mamei in timpul alaptarii
Plante care pot sa scada productia de lapte matern
Plante aromatice care pot fi daunatoare pentru mama si copil in timpul alaptarii
Ce mananca mama cand alapteaza?
Super alimente pentru mamici care alapteaza
Alaptarea si alcoolul
Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele
15 Alimente de evitat in timpul alaptarii
Pilulele pentru stimularea lactatiei
Alaptarea - ghid complet
Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii - de la Desprecopii.com:
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Forumul de ALAPTARE
Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.
autor: Magdalena Aldea
Mamica redactor la Desprecopii.comToate drepturile rezervate (c) 2017
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII