5 lucruri pe care orice părinte ar trebui să le știe despre ADHD
Un nou studiu despre ADHD - emis de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din Statele Unite deschide o fereastră către abordarea optimă pentru tratarea copiilor mici cu deficit de atenție și tulburare de hiperactivitate (ADHD), o temă esențială în lumea medicală și a îngrijirii copiilor. Cunoscută sub denumirea de ADHD, această tulburare a captat atenția specialiștilor și a părinților din întreaga lume, întrucât impactul ei asupra dezvoltării cognitive și comportamentale a copiilor este semnificativ.
Descoperirile recente, bazate pe cercetări amănunțite, oferă o lumină strălucitoare în ceea ce privește abordările de tratament. În special, aceste studii aduc în prim-plan terapia comportamentală ca o metodă eficientă și promițătoare în gestionarea ADHD la copiii mici. Ceea ce este remarcabil este că această terapie s-a dovedit a fi eficace fără a aduce cu sine efectele secundare deseori asociate cu tratamentele medicamentoase.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este ADHD?
Parintii, de asemenea, au nevoie de instruire
Scolile, de asemenea, joaca un rol esential in terapia comportamentala
Joaca-te mai bine pentru a trai mai bine
Cunoaste-ti scopul
Primul pas nu il reprezinta medicamentele de ADHD
Ce este ADHD?
ADHD este o tulburare biologica care cauzeaza hiperactivitate, impulsivitate si probleme de atentie la copii. In prezent, exista doua milioane de copii care sunt diagnosticati cu aceasta tulburare inainte de a implini varsta de sase ani, si marea majoritatea dintre ei sunt tratati cu medicamente.
O echipa de cercetatori americani au studiat mii de copii cu ADHD, care au fost tratati mai intai cu medicamente, iar mai apoi cu terapia comportamentala. Acesti copii au fost comparati cu o alta categorie de copii cu ADHD, care au inceput mai intai cu terapia comportamentala, iar mai apoi au fost tratati cu medicamente ADHD, daca a mai fost necesar.
Rezultatele, publicate sub forma a doua studii in The Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology, au constatat ca tratarea initiala a copiilor cu terapia comportamentala poate lua timp si efort, insa functioneaza mai bine, dureaza mai mult si este chiar mai ieftina decat tratarea initiala cu medicamente ADHD, chiar si atunci cand medicamentele sunt adaugate mai tarziu in tratamentul copilului.
Iata cinci lucruri pe care orice parinte ar trebui sa le stie despre ADHD:
Parintii, de asemenea, au nevoie de instruire
Dr. Pelham, seful cercetatorilor americani care au studiat acest caz - recomanda ca odata cu stabilirea diagnosticului de ADHD, parintii ar trebui sa gaseasca un terapeut care nu ajuta numai copilul, ci ii invata si pe ei pretioase strategii de educare si instrumente pentru tratarea tulburarii din viata reala a copiilor.
“Terapia prin vorbit prin ea insasi este inutila,” afirma Pelham. Parintii trebuie sa iasa din birou si sa puna in aplicare strategii simple care nu implica urlatul sau tipatul in cazul in care copilul se comporta inadecvat. De exemplu, tactici ca “time-out” functioneaza atunci cand copilul se comporta necorespunzator, si lauda functioneaza ca o recompensa atunci cand copilul se comporta frumos, parintii ar trebui sa rasplateasca si sa laude comportamentul laudabil.
Scolile reprezinta cheia
Scolile, de asemenea, joaca un rol esential in terapia comportamentala
Profesorii pot folosi aceleasi tipuri de strategii ca parintii pentru a ajuta copiii diagnosticati, precum strategia “time-out’ pentru orice incalcare a regulilor de comportament de la scoala, si consolidarea actiunilor pozitive.
In studiul lui Pelham, profesorii trimiteau un “card cu raportul zilnic” care continea comportamentul copilului din ziua respectiva, si parintii colaborau prin recompensarea la domiciliu a bunelor performante scolare.
Ad-Extra3:
Joaca-te mai bine pentru a trai mai bine
Invatarea abilitatilor necesare pentru a se intelege mai bine cu alti copii, pentru a-si face prieteni, invatarea modului de participare in activitatile sportive sunt abilitati fundamentale si esentiale care fac parte din terapia comportamentala. Avantajul este ca aceste actiuni nu vin la pachet cu efectele secundare pe care le aduc medicamentele ADHD.
Cunoaste-ti scopul
“Scopul tratamentului nu este de a reduce simptomele de ADHD, ci de a imbunatati, in primul rand, functionarea in problemele de zi cu zi ale vietii copilului,’ sustine Dr. Pelham. In studiul sau, el si cercetatorii lui au descoperit ca medicamentele pot ajuta copilul sa fie atent, insa nu il ajuta in activitatile de fiecare zi si nici nu il ajuta sa raspunda provocarilor zilnice de acasa sau de la scoala. In plus, terapia comportamentala invata parintii, profesorii si copiii abilitati necesare pentru parcursul vietii.
🔹Citeste si Copilul are ADHD sau e doar o faza normala a copilariei? - sfatul psihologului
Primul pas nu il reprezinta medicamentele de ADHD
“Medicamentele ar trebui folosite, in cel mai bun caz, ca anexa a terapiei comportamentale. Utilizarea medicamentelor ca tratament de baza submineaza motivatia parintilor si disponibilitatea de a se angaja in terapia comportamentala,” spune Pelham.
Copiii cu ADHD inca ar mai putea avea nevoie de medicamente, insa adeseori, acestea reprezinta o doza mai mica decat cea care ar fi fost necesara inainte de terapie, ceea ce inseamna mai putine efecte secundare...
10 simptome inselatoare ale ADHD-ului la copil
Simptomele ADHD-ului la copil pot fi inselatoare.
Cu toate ca traim intr-o lume in care medicina a facut pasi uriasi in ultimele decenii, exista inca numeroase boli a caror diagnosticare ramane dificila. Este vorba mai ales despre boli ce tin de psihicul uman, care ramana in continuare o provocare pentru stiinta.
Tulburarea de deficit de atentie (ADD) sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHA) poate fi greu de diagnosticat in general, iar diagnosticarea devine si mai dificila intrucat se pare ca acest sindrom prezinta 10 simptome comune cu alte boli.
Forumul de suport al parintilor cu copii cu ADHD
Copii cu nevoi speciale
Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste
autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2023
referinte
Patty Wipfler
handinhandparenting.org/article/do-children-manipulate-their-parents/,
Psychologie Magazine - Olanda 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII