Secretul pentru prevenirea a 13 tipuri de cancer? Simplu ca o plimbare in parc!

Secretul pentru prevenirea a 13 tipuri de cancer? Simplu ca o plimbare in parc!

Secretul pentru prevenirea a 13 tipuri de cancer? Simplu ca o plimbare in parc!

Secretul pentru prevenirea a 13 tipuri de cancer? Este la fel de simplu ca o plimbare vioaie sau ca o plimbare cu bicicleta duminica. Activitatea fizica simpla - chiar niste plimbari simple -  sunt activitati cheie pentru a preveni cancerul.
S-a descoperit ca exercitiul fizic diminueaza riscul aparitiei tumorilor la ficat, plamani si rinichi. Cea mai mare reducere a fost de 42% in privinta aparitiei cancerului esofagian.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Exercitiul fizic scade riscul cancerului
Exercitiul scade riscul cancerului de uter
Activitatea fizica - un component cheie a prevenirii in masa a cancerului
Doar doua ore jumatate de activitate moderata pe saptamana
O potentiala strategie de reducere a riscului cancerului

Exercitiul fizic scade riscul cancerului

Majoritatea riscurilor au fost aceleasi indiferent de IMC-ul persoanei sau daca a fost fumatoare sau nu. Oamenii de stiinta sustin ca ciclismul sau efectuarea plimbarilor vioaie pot opri mai mult de o duzina de tipuri de cancer.

Un studiu efectuat pe 1,4 milioane de oameni a descoperit ca acele persoane care au facut mai multa activitate fizica si-au redus dramatic riscul aparitiei a 13 forme de cancer. Aceste persoane au fost cu 42% mai putin susceptibile de a dezvolta cancer esofagian, care afecteaza esofagul sau canalul de alimentare. De asemenea, prezentau cu 27%, 26%, 23% mai putine sanse de a suferi tumori la nivelul ficatului, plamanilor si rinichilor.

In timp ce beneficiile in ceea ce priveste aparitia cancerului sunt clare, cercetatorii au declarat ca lipsa activitatii fizice este comuna, 31% din intreaga populatie neindeplinind nivelurile recomandate de exercitiu fizic.

Doctorul Steven Moore, de la Institutul National de Cancer, din Maryland - SUA, a spus ca daca exercitiul fizic scade riscul cancerului, acest lucru ar trebui sa fie relevant pentru oficialii din domeniul sanatatii publice si pentru oricine este implicat in prevenirea bolii.

Exercitiul scade riscul cancerului de uter cu o cincime (21%), riscul leucemiei mieloide (cu 20%), riscul mielomei (cu 17%)

Protejeaza si impotriva cancerului de colon (reducand riscul cu 16%), de cap si gat (cu 15%), rectal (cu 13%), la nivelul vezicii urinare (cu 13%) si cancerul de san (cu 10%).

Majoritatea asociatiilor au stat in picioare indiferent de indicele de masa musculara al pacientului sau daca acesta este fumator in prezent ori a obisnuit sa fie.

In general, un nivel mai ridicat de activitate fizica reduce cu sapte procente riscul suferirii oricarui tip de cancer.

Lucratul in aer liber a fost asociat cu o crestere de 27% a riscului aparitiei melanomului malign, cea mai mortala forma de cancer de piele, si mareste cu 5% riscul cancerului de prostata.

Activitatea fizica - un component cheie a prevenirii in masa a cancerului

Dar aceasta conexiune a fost semnificativa numai in SUA, in regiunile cu niveluri ridicate de radiatii ultraviolete de la soare. Cercetatorii au centralizat date de la 12 studii europene si americane, efectuate din 1987 pana in 2004 si au comparat nivelurile de activitate fizica cu incidenta a 26 de tipuri de cancer.

Intr-o perioada de aproximativ 11 ani, 186,932 de cazuri de cancer au fost identificate in numarul celor 1,4 milioane de persoane care au participat la studiu.

Doctorul Moore a spus: “Aceste descoperiri sustin promovarea activitatii fizice ca pe un component cheie a prevenirii in masa a cancerului si a controlului acestuia.”

Ad-Extra3:

Doar doua ore jumatate de activitate moderata pe saptamana

Cercetarile anterioare au aratat ca numai doua ore si jumatate de activitate moderata pe saptamana, ca tunderea gazonului, pot suprima inflamatia in organism, despre care se considera ca este un factor ce contribuie la boala.

Studiul Universitatii College din Londra, efectuat pe mai mult de 4000 de functionari publici, a descoperit ca persoanele de varsta mijlocie care au parasit canapeaua si au devenit activi au avut un numar mai mic de indicatori ai inflamatiei in sange la sfarsitul celor 10 ani de studiu.

In comparatie cu persoanele care au facut relativ putin sport, la persoanele care au fost active, nivelurile de inflamare au ramas scazute atunci cand s-au apropiat de pensionare sau au stopat exercitiul fizic.

O potentiala strategie de reducere a riscului cancerului

Doctorul Marilie Gammon, de la Universitatea din Carolina de Nord, care a revizuit studiul pentru revista, a declarat: ‘Aceste descoperiri interesante subliniaza importanta activitatii fizice in timpul liber ca o potentiala strategie de reducere a riscului cancerului, pentru a micsora astfel povara reprezentata de cancer in Statele Unite si peste hotare.’

Studiul demonstreaza ca nivelul ridicat de exercitii fizice versus cel scazut este asociat cu riscul redus de aparitie a 13 tipuri de cancer (inclusiv trei din topul primelor patru cele mai importante tipuri de cancer in randul barbatilor si a femeilor din intrega lume). Generalitatea pe scara larga a acestor descoperiri este intarita de sugestia ca asocierile persista indiferent de indexul masei musculare sau statutul de fumator/nefumator.’

Ea a adaugat mai multe cercetari pentru a intelege de ce activitatea fizica ce reduce riscul aparitiei cancerului ar trebui urmarita constant.

Doctorul Moore a spus ca el nu ar putea exclude in totalitate posibilitatea ca dieta, fumatul, si alti factori ar putea afecta rezultatul.

De asemenea, studiul a cerut persoanelor implicate sa-si auto-raporteze activitatea fizica, insemnand ca ei ar fi putut face erori atunci cand si-au amintit timpul activ.

Studiul a fost publicat online revista JAMA Internal Medicine. 

14 obiceiuri nesanatoase zilnice: ce trebuie sa facem pentru a le anula efectele

In spatele fiecarei femei constiente de starea de sanatate sunt cateva obiceiuri nesanatoase. Iata care sunt cele 14 obiceiuri nesanatoase zilnice si ce trebuie sa facem pentru a le anula efectele. Citeste mai departe AICI



Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII