Vitaminele: Cat de mult este prea mult?

Vitaminele -  Cat de mult este prea mult?

Vitaminele: Cat de mult este prea mult?

Milioane de oameni cumpara vitamine ...iar banii care merg catre aceasta industrie sunt foarte multi... Insa multi medici si dieteticieni sustin ca majoritatea oamenilor, in afara de anumite categorii, precum femeile insarcinate, persoanele cu anumite conditii de sanatate si varstnicii, pot obtine toate vitaminele si mineralele de care au nevoie dintr-o alimentatie bine echilibrata. Asadar, cand e vorba despre vitamine - cat e prea mult?

in acest articol veti citi mai multe despre:
Vitamina C
Vitamina B6
Fier
Vitamina A

Vitaminele - o piata imensa ...

Anul trecut, un studiu arăta cum piaţa autohtonă de suplimente alimentare şi vitamine a crescut în ultimul an cât alţii în şapte, cu circa 25%, ajungând la 250 de milioane de euro. Între timp, pe plan internaţional apar studii clinice care demonstrează că aceste ajutoare nutritive pot fi dăunătoare sau în cel mai bun caz fără efect, în timp ce pe plan naţional se pune problema unui mai bun control asupra reclamei excesive care se face pentru aceste produse.

Multi nutritionisti si dieteticieni sustin ca majoritatea oamenilor, in afara de anumite categorii, precum femeile insarcinate, persoanele cu anumite conditii de sanatate si varstnicii, pot obtine toate vitaminele si mineralele de care au nevoie dintr-o dieta bine echilibrata.

Aici vom prezenta unele dintre principalele riscuri ale sanatatii provocate de consumul unor doze mari de anumite vitamine si minerale.

Vitamina C

Contrar credintei populare, vitamina C nu previne raceala si gripa, insa poate reduce durata si severitatea simptomelor. Vitamina C – gasita in fructe citrice, kiwi, fructe de padure, legume verzi si cartofi – actioneaza ca un antioxidant. Acest lucru inseamna ca protejeaza organismul impotriva bolilor. Vitamina C este, de asemenea, vitala pentru producerea de colagen, folosit la construirea tesuturilor si a oaselor.

Doza zilnica recomandata

Copiii au nevoie de cel putin 10 miligrame pe zi pentru a preveni scorbutul, o boala cauzata de deficitul de vitamina. Doza recomandata pentru copii este de 30 mg, in timp ce adultii au nevoie de aproximativ 40 mg zilnic.

Ad-Extra3:

Cat de mult este prea mult?

Consumul zilnic al unei doze de vitamina C mai mare de 500 mg poate fi toxic. Dozele mari de vitamina C vor opri organismul din absorbtia substantelor nutritive si pot provoca diaree severa. British Nutrition Foundation avertizeaza ca injectiile cu vitamine pot provoca leziuni renale, boli de ficat, icter si vedere incetosata.

Cine ar trebui sa ia regulat suplimente de vitamina C?

Persoanele care nu pot manca fructe si legume, cele cu tulburari intestinale si care sufera de ulcere la nivelul gurii.

Vitamina B6

Vitamina B6 este esentiala pentru producerea de hemoglobina, proteinele din celulele rosii care transporta oxigenul la tesuturile din corpul tau. Sistemul nervos si imunitar, de asemenea, au nevoie de vitamina B6 pentru a functiona eficient. Cerealele fortificate, fasolele, carnea, carnea de pasare, pestele sunt surse bogate de vitamina B6.

Doza zilnica recomadata

Intre 1,2 si 1,5 mg pentru adulti, in functie de sex si varsta.

Cat de mult este prea mult?

Prea multa vitamina B6, mai mult de 100mg pe zi, poate duce la simptome nervoase, precum intepaturi si furnicaturi la nivelul membrelor superioare si inferioare.

Cine ar trebui sa ia regulat suplimente de vitamina B6?

Cei cu o slaba calitate a dietei. Alcoolicii si adultii mai in varsta sunt mai susceptibili de a nu obtine suficienta vitamina B6, deoarece alcoolul distruge vitamina B6 din organism.

Copiii astmatici tratati cu medicamentul Teofilina ar putea avea nevoie sa ia suplimente de vitamina B6, deoarece Teofilina scade rezervele de vitamina B6 ale corpului.

Fier

Fierul – gasit in carne rosie, produse din cereale, paine, oua, leguminoase si fructe confiate – este esential pentru formarea celulelor rosii din sange care transporta oxigenul in corp. Un bun aport de fier este, de asemenea, necesar pentru energie, performanta intelectuala si vitalitate.

Doza zilnica recomandata

Doza zilnica recomandata este de 7-10mg pentru copii, 18mg pentru femei in timpul menstruatiei si 8mg pentru ceilalti adulti.

Cat de mult este prea mult?

La copii, toxicitatea acuta poate aparea din cauza unei supradoze de fier. Pentru copii, cinci sau sase tablete cu potenta ridicata pot fi suficiente pentru a provoca insuficienta hepatica. Doze mai mici pot provca simprome severe, precum varsaturile si diareea. La adulti, aportul mare de suplimente de fier este asociat cu greata, varsaturi, constipatie si diaree, mai ales atunci cand suplimentele sunt luate pe stomacul gol.

Cine ar trebui sa ia regulat suplimente de fier?

Persoanele care nu consuma carne rosie, femeile cu dificile perioade lunare pot pierde o cantitate semnificativa de fier si acele persoane care au pierdut o importanta catitate de sange dupa o operatie. Pentru femeile insarcinate, copii si varstnici sunt disponibile speciale suplimente mixte de fier.

Vitamina A

Vitamina A, gasita in morcovi, rosii si legume cu frunze verzi, este importanta pentru repararea tesuturilor necesare cresterii si dezvoltarii. De asemenea, este esentiala pentru intarirea sistemului imunitar si mentinerea unei bune vederi.

Doza zilnica recomandata

Intre 300-600 micrograme pentru copii (in functie de varsta), 700 micrograme pentru femei si 900 micrograme pentru barbati.

Cat de mult este prea mult?

Dozele prea mari de vitamina A se pot dovedi toxice, pot provoca probleme cu ficatul si complicatii in timpul sarcinii. Femeile in varsta insarcinate sunt sfatuite sa isi limiteze aportul zilnic total de vitamina A (retinol) din alimente si suplimente.

Dupa ce organismul digera alimentele care contin betacaroten, le converteste in vitamina A (retinol). Studiile clinice au legat dozele mari de betacaroten de accelerarea cresterii tumorale in cancerul pulmonar.

Cine ar trebui sa ia regulat suplimente de vitamina A?

Copiii care au rujeola pot necesita suplimente de vitamina A, deoarece organismele lor vor avea depozite mai mici de vitamina A. Si adultii si copii cu probleme pe termen lung de absorbtie a grasimilor pot necesita un plus de vitamina A. 

Dictionarul vitaminelor

Vitaminele naturale sint substante organice care se gasesc doar in compozitia plantelor si animalelor. Cu citeva exceptii, corpul uman nu poate produce sau sintetiza vitaminele. Ele trebuie sa se gaseasca deci in hrana sau in suplimentele dietetice. Vitaminele sunt esentiale pentru functionarea normala a organismului uman - fiind necesare pentru crestere, vitaliate, si stare generala de sanatare. Iata mai jos un dictionar al vitaminelor naturale ce va sint la indemana.

Cunoscind rolul fiecareia precum si locul in care o gasiti, noi va incurajam sa re-evaluati alimentatia zilnica a familiei dvs.
Iata in continuare un dictionar al vitaminelor naturale ce va sint la indemana.  

Vitaminele si multivitaminele, bani aruncati pe fereastra

Trei studii au descoperit ca suplimentele alimentare - vitaminele si toate multivitaminele - nu ajuta la prelungirea duratei de viata si nici in combaterea bolilor de inima sau a pierderii memoriei.

Aceste studii au remarcat ca multivitaminele zilnice nu ajuta la cresterea in medie a nivelului de sanatate, sfatuind oamenii sa se opreasca din a le consuma ... mai departe

Tot despre vitamine mai poti sti:

5 Vitamine si antioxidanti pentru sanatatea tenului
Vrei sa fii mamica? De ce sunt importante multivitaminele prenatale
13 nutrienti care ajuta la prevenirea bolilor de inima
Acidul folic: importanta si rol inainte de conceptia copilului

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII