Sindromul colonului iritabil la copil: cauze, simptome si tratament - sfatul medicului

Sindromul colonului iritabil la copil -  cauze, simptome si tratament - sfatul medicului

Sindromul colonului iritabil la copil: cauze, simptome si tratament - sfatul medicului

Sindromul colonului iritabil (SCI) este o tulburare gastrointestinală frecventă la copii, caracterizată prin dureri abdominale recurente, diaree sau constipație și flatulență. SCI-ul la copii poate fi declanșat de factori precum stresul, modificările alimentare sau tulburările de somn.

Sindromul colonului iritabil  este o problema destul de cunoscuta a functionarii intestinului gros si poate afecta si pe copii. Colonul (partea finala a intestinului gros) absoarbe apa si nutrienti din alimentele partial digerate, care intra in colon prin intestinul subtire. Tot ce nu este absorbit este eliminat lent din organism.

Iata totul despre sindrumul colonului iritabil la copil si sfatul de la Desprecopii:

- veti citi:
Crampe, balonare, constipatie: semnele unui colon iritabil
Ce este sindromul colonului iritabil?
de ce colonul devine iritabil
Sindromul colonului iritabil la copil
Care sunt simptomele colonului iritabil?
De ce fac copiii sindromul colonului iritabil?
Cum se trateaza colonul iritabil?
Alimente care pot declansa iritatarea colonului   
Cand copilul se plange des ca il doare burtica

Crampe, balonare, constipatie: semnele unui colon iritabil

Cu totii suntem iritabili din cand in cand, ca de exemplu cand abia ati nascut un copil, ati avut o zi grea si nu ati dormit destul.
De fapt, intestinele dumneavoastra pot suferi de ceea ce se numeste sindromul colonului iritabil, ceea ce cauzeaza crampe, balonare, constipatie sau diaree. Daca aveti sindromul colonului iritabil, puteti lua anumite masuri pentru a reduce sau a preveni aceste simptome.

Ce este sindromul colonului iritabil?

Sindromul colonului iritabil este o problema destul de cunoscuta a functionarii intestinului gros. Colonul (partea finala a intestinului gros) absoarbe apa si nutrienti din alimentele partial digerate, care intra in colon prin intestinul subtire. Tot ce nu este absorbit este eliminat lent din organism. Toate aceste alimente nedigerate si neabsorbite si particulele din alimentele neabsorbite mai sunt numite si fecale (scaun).

Sindromul colonului iritabil (SCI) este o tulburare gastrointestinală frecventă la copii, caracterizată prin dureri abdominale recurente, diaree sau constipație și flatulență. SCI-ul la copii poate fi declanșat de factori precum stresul, modificările alimentare sau tulburările de somn. În general, diagnosticul se bazează pe istoricul medical al pacientului, examenul fizic și teste de laborator. Tratamentul SCI-ului la copii implică modificări ale dietei, terapia comportamentală și uneori medicamente pentru a controla simptomele. Cu un tratament adecvat, mulți copii cu SCI pot avea o calitate bună a vieții și să trăiască fără simptome semnificative.

Iata de ce colonul devine iritabil

Pentru eliminarea fecalelor, muschii colonului si restul corpului trebuie sa functioneze impreuna. Daca acest proces este intrerupt in vreun fel, continutul colonului nu se poate deplasa lin spre iesirea din corp. Se tot opreste si tot porneste, nu se misca, sau uneori se misca prea repede. Asta poate face rau unui adult, iar un copil se va simti groaznic. Medicii mai cred si ca oamenii care au colonul iritabil au si intestinele mai sensibile, deci ceea ce unora le poate cauza un mic disconfort, altora le provoaca dureri puternice daca au sindromul colonului iritabil.

Ad-Extra3:

Sindromul colonului iritabil la copil

Intre 5% si 20% dintre copii au colonul iritabil, iar aproape unul din cinci adulti au si ei sindromul. Nu este amuzant, dar vestea cea buna este ca sindromul colonului iritabil nu duce la probleme mai grave. Este neplacut, dar poate fi combatut, iar copiii isi pot desfasura activitatile normale in pofida colonului iritabil.

Care sunt simptomele colonului iritabil?

Toti copiii au uneori dureri de stomac, iar cei mai multi vor resimti constipatie (scaune tari care fac dificile iesirile la toaleta) sau diaree (scaune moi, apoase). Un copil care are colon iritabil poate avea uneori senzatia ca trebuie sa mearga mereu la toaleta. Sau, daca este balonat si are gaze, in loc sa le elimine, se abtine si se simte rau.

De ce fac copiii sindromul colonului iritabil?

Nu se stie precis care este cauza, desi se pare ca se mosteneste in familie.
Copiii care au colonul iritabil pot fi si afectati de stres. Stresul poate mari viteza colonului si poate incetini stomacul. Sentimentele stresante pot duce si ele la aparitia sindromului. Sa spunem ca un copil are un test important la scoala in ziua urmatoare si este foarte ingrijorat, asta inseamna stres. Sau isi vede parintii certandu-se si incepe sa fie ingrijorat  si asta este tot stres. Un copil care este in aceasta situatie poate invata sa infrunte stresul in alte moduri, deci simptomele colonului iritabil vor disparea sau cel putin nu vor mai fi asa severe.

Alimentele mancate de copii pot fi si ele declansatori, dar lista lor poate fi alta la fiecare copil. De exemplu, o dieta cu continut ridicat de grasimi poate deranja organismul unui copil, in timp ce una cu continut foarte redus de grasimi poate duce la diaree la alti copii. Mesele abundente si alimentele picante pot cauza adesea probleme, deci daca aveti colonul iritabil, incercati sa le evitati.

Ce va face medicul?

Deoarece simptomele colonului iritabil (cum sunt crampele sau diareea) sunt atat de frecvente, este important sa va amintiti ca numai faptul ca le aveti din cand in cand nu inseamna ca aveti colonul iritabil. Insa cand un copil are regulat aceste probleme, medicul incepe sa se intrebe daca este vorba despre sindromul colonului iritabil. Iata cateva intrebari pe care le poate pune medicul:

1. Cat de des are il doare stomacul? In fiecare saptamana? La 2 saptamani? In fiecare zi? Un copil care are colonul iritabil se plange ca-l doare stomacul cel putin in 12 saptamani pe an. Asta inseamna mult!

2. Ce anume face ca durerea sa dispara? Daca durerea inceteaza dupa ce copilul  iese , sunt sanse mari sa aiba colonul iritabil.

3. Care este frecventa scaunelor copilului? Daca are colonul iritabil, frecventa este mai mica sau mai mare decat normal.

4. Si acum intrebarea neplacuta: Cum arata fecalele copilului? Uneori copiii observa ca fecalele lor arata altfel decat de obicei. Pot avea alta culoare, consistenta vascoasa, sau pot contine ceva care arata ca mucusul. Acesta este un semnal veritabil pentru medic al prezentei sindromului colonului iritabil.

Nu exista un test anume pentru diagnosticarea colonului iritabil. Medicii pot diagnostica adesea problema numai ascultand o persoana descriind simptomele. Iata de ce este foarte important ca micutii sa discute cu parintii lor si cu medicul despre simptomele pe care le au  chiar daca li se pare jenant.

Cum se trateaza colonul iritabil?

In cazurile grave, medicul poate recomanda anumite medicamente pentru reducerea durerilor cauzate de colonul iritabil, precum si pentru a ajuta la combaterea gazelor, a constipatiei, a diareii si a nevoii de a merge la baie.
Solutia cea mai buna, totusi, este sa invatati copilul ce anume agraveaza simptomele si sa evite factorii respectivi. Copilul poate incepe sa devina detectiv (impreuna cu parintii lui) si sa incerce sa-si dea seama ce anume ii provoaca simptomele.

Tinerea unui jurnal este un mod de a urmari simptomele. Nu, nu este tipul de jurnal in care scrieti poezii (oare ce rimeaza cu diaree ?). Considerati-l ca un mod in care copiii pot inregistra ceea ce au mancat si daca au avut simptome ale sindromului colonului iritabil dupa aceea. Copiii pot scrie si daca au simtit anxietate, cum ar fi inaintea unui test important, pentru a vedea daca acest lucru a inrautatit problemele.

Alimente care pot declansa iritatarea colonului

Desi alimentele pe care le consuma fiecare persoana pot fi diferite, iata cateva alimentele care declanseaza de obicei simptomele:

Mesele abundente
Alimentele condimentate
Alimentele foarte grase
Ciocolata
Unele produse lactate ca inghetata sau branza.

Nu este vorba numai de ceea ce mananca o persoana si ceea ce nu mananca poate duce la simptomele colonului iritabil. Fructele, legumele si alimentele cu continut ridicat de fibre, ca fasolea si floricelele de porumb pot ajuta la buna functionare a colonului copilului. Medicul poate recomanda si un supliment de fibre. Si faptul ca un copil bea apa poate imbunatati functionarea unui colon capricios.

Este foarte util sa invatati copilul cum poate infrunta stresul, indiferent daca are colonul iritabil sau nu. Un mod de a o face este sa discute despre toate problemele cu cei din jur, ca parintii si prietenii iar daca este vorba despre o problema medicala, cu medicul.

Iata cateva intrebari pe care vi le poate pune:

 - Exista prea multa presiune asupra sa la scoala?
 - doame destul copilul?
- Face miscare?
- Sare masa de dimineata?

Copilul ar trebui sa discute cu un parinte sau cu alt adult in care are incredere, despre raspunsurile la aceste intrebari. Poate suna ciudat, dar numai faptul ca discutati cu cineva va poate face pe dumneavoastra si colonul dumneavoastra sa va simtiti mai bine!

Cititi si:

Sindromul de malabsobtie la copil

Boala celiaca

Cand copilul se plange des ca il doare burtica

Cand copilul se plange des de dureri de burtica sau in termeni medicali - are o durerea abdominala recurenta - e bine sa stii de aceasta lista de observatii pe care apoi o poti discuta cu medicul.

  

 autor: Desprecopii.com, Material realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir
Toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Digestie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Daisa viorica
    Daisa vioricatrimis la 30/4/2024

    Buna seara nepotica mea in varsta de 2 ani si 8 luni are de o luna o stare care ne ingrijoreaza.Nu este deranjata la stomac ,nu are constipatie,sau alte simptome,in timpul zile este un copil normal vioi ,se mai strange Cate o data se burtica dar este trecatordar cand merge noaptea la culcare incepe calvarul se strange de burtica si se scutura ca de un fior,are spasme la burtica ca si cum ceva I se misca si o trezeste din somn daca reuseste sa doarme.A facut ecografie au zis ca este totul in regula ca este Putin balonata,I a dat de balonare ii da spasmo dep ,paduden nu stie ce sa I mai DEA ca nu au efect.De mancat mananca,.Nu stim ce sa facem.Daca aveti un stat multumesc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII