Brelfie – un trend care merita mai multa sustinere online
Esti pregatita pentru un #BRELFIE?
Dupa Selfie, Belfie (Selfie pentru fese) - a venit timpul pentru #Brelfie. Natiunile Unite prin vocea UNICEF-lui invita mamicile care alapteaza sa faca un Brelfie pentru a sustine si promova alaptarea.
Alaptarea, desi este un obicei de cand lumea (la propriu), continua sa fie subiect de top ce creeaza mereu noi controverse nu doar pe site-urile de parenting, ci si in medii academice ori in organizatii care, sub o forma sau alta, au tangenta cu subiectul in sine.
Si pentru ca oricat de vechi ar fi un subiect mereu de actualitate, el se adapteaza involuntar vremurilor, nu ar trebui sa ne mire un mix lingvistic bizar la prima vedere, cum este un termen intrat recent in vocabularul mamicilor internaute – BRELFIE!
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este un brelfie?
Pro sau contra unui brelfie – ce spun psihologii?
UNICEF sustine trendul brelfie!
Alaptarea - ghid complet
Alaptarea e iubire
Alaptarea ca o ploaie de stele: vedete care alapteaza
Forumul de ALAPTARE
Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ce este un brelfie?
Termenul in sine are o origine simpla, fiind rezultatul combinatiei dintre doua cuvinte din limba engleza care, desi din domenii diferite, sunt hiperutilizate – ”breastfeeding” si ”selfie”. Asadar, un ”brelfie” nu este nimic altceva decat o fotografie facuta de o mamica in timp ce isi alapteaza bebelusul. Pana aici, nimic anormal, mai ales daca ne raportam la epoca actuala in care foarte multe mamici detin un smartphone la purtator, facand astfel ca amintirile cu bebelusul propriu sa poata fi mult mai usor stocate. Controversa a aparut insa in momentul in care fotografiile de tip brelfie au invadat retelele sociale.
La fel cum cum cativa ani in urma, alaptatul in public a constituit un subiect fierbinte, de ceva timp incoace distribuirea de brelfies pe retelele de socializare a devenit subiect de discutie in diverse medii si un adevarat trend printre mamici.
Un impuls extraordinar in promovarea trendului l-au dat cu siguranta mamicile din randul celebritatilor, care au acaparat presa cu selfieuri in care isi alapteaza bebelusii. Fotografii precum cele cu Liv Tyler, Pink, Gisele Bundchen, Olivia Wilde, Alyssa Milano, Gwen Stefani sau Tess Holliday si bebelusii acestora in timp ce sunt alaptati au facut inconjurul lumii si au devenit subiect de controversa, vedetele cu pricina fiind deopotriva apreciate pentru gestul lor prin care promoveaza alaptarea, dar si criticate de unii care sustin ca fotografiile respective nu sunt decat o metoda prin care isi fac publicitate.
Pro sau contra unui brelfie - ce spun psihologii?
Disputele pro si contra trendului brelfie nu se limiteaza insa la vedete si la notorietatea pe care aceste fotografii le-o aduce lor. Pe langa celebritati, alte milioane de mamici posteaza zilnic pe retele de socializare ori pe bloguri personale fotografii facute in timp ce isi hranesc bebelusii. Specialistii privesc problema din unghiuri diferite si au pareri impartite insa despre aceasta practica. In timp ce unii o incurajeaza, considerand ca prin postarea de brelfies pe internet se incurajeaza alaptarea in sine in randul tuturor mamicilor, altii considera ca subiectul ar trebui privit mai in profunzime si ca astfel de fotografii pot fi daunatoare. In primul rand pentru ca este vorba despre surprinderea unor ipostaze intime ale relatiei dintre mama si bebelus, care nu ar trebui facute publice.
De altfel, aceasta discutie intra in sfera subiectului mai larg si mult controversat al postarii pe internet a fotografiilor cu propriii copii. In al doilea rand, exista voci care, desi sustin alaptarea, sunt impotriva trendului brelfie, considerand ca fotografiile pot fi ofensatoare pentru mamicile care, desi doresc sa alapteze, nu o pot face din diferite cauze. De ce ofensatoare? Pentru ca transmit un mesaj de tipul ”Ce minunat ma simt ca alaptez...”, mesaj de care nu se pot bucura toate mamicile. Altfel spus, intrebarea care se pune, este pentru cine posteaza, de fapt, mamicile care alapteaza astfel de fotografii?
UNICEF sustine trendul brelfie!
Dincolo de controversele publice, trendul brelfie este sustinut, se pare, in mod oficial, de catre Natiunile Unite. Subiectul a capatat importanta mondiala, fiind discutat in timpul unei conferinte sustinute pe 29 iulie la Geneva, in cadrul Saptamanii Mondiale a Alaptarii, conferinta in care reprezentanti ai UNICEF si ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii s-au pronuntat in favoarea trendului brelfie, considerand ca este o metoda excelenta pentru lupta impotriva celor care stigmatizeaza alaptatul in public si pentru a aminti in mod constant importanta alaptarii si a laptelui matern pentru sanatatea mondiala.
Asadar, dragi mamici, bucurati-va la maxim de clipele magice in care va alaptati bebelusii, iar ca sa fim in trend nu putem spune decat... ”Keep calm and take a brelfie!” Daca alegeti sau nu sa il postati undeva este, desigur o optiune personala.
Ad-Extra3:
Alaptarea e iubire
Peste 100 de mamici din Romania au inceput sa isi alapteze copiii la Muzeul Satului din Bucuresti, purtand haine traditionale. 68 dintre mamici au reusit sa alapteze simultan pentru evenimentul principal Saptamana Mondiala a Alaptarii.
Organizatorii sustin ca doar 12,6 la suta dintre mamele din Romania isi mai alapteaza bebelusii in varsta de sase luni, iar acest lucru trebuie sa fie schimbat. Iata cateva fotografii de la evenimentul de anul trecut:
Alaptarea ca o ploaie de stele: vedete care alapteaza
Vedetele care publica poze alaptandu-si bebelusul sunt deseori criticate. Ba ca vor sa arate cat de frumoase sunt, ba ca o fac pentru a-si creste popularitatea sau chiar sunt acuzate ca le jignesc pe femeile normale care alaptateaza. Insa, orice femeie care a alaptat stie ca alaptarea nu e usoara si merita orice efort pentru a oferi bebelusului cel mai mare dar de sanatate: laptele matern.
Noi, la Desprecopii - apreciem gestul acesteor vedete care au ales sa se expuna criticilor pentru a deveni ambasadoarele alaptarii. Chiar merita - vezi aici.
Alaptarea - ghid complet
Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii.
Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii - de la Desprecopii.com:
Forumul de ALAPTARE
Pe forumul desprecopii.com exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.
Alaptatul este ceva natural, firesc, laptele de mama e cel mai bun pentru prunc, e bine sa incercati sa alaptati cat mai mult dar daca nu reusiti, nu va lasati coplesita de vina si nici nu faceti din asta un capat de tara.
Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna
Primelele 12 luni de viata ale bebelusului tau scump si drag sunt speciale. Desi e un omulet mic si ti se pare ca de la luna la luna e tot mai maricel si mai jucaus, bebelusul tau e dependent de dragostea si atentia parintilor si trebuie stimulat special in fiecare luna.
Acorda-i atentia si dragostea ta pentru ca primul an trece atat de repede. Iata cate un sfat special pentru fiecare luna din primul anisor al bebelusului.
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Prof.dr. Anamaria Ghiban, Senior Editor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2017
Anamaria scrie si pe blogul ei AICI
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII