A long time ago ...in a galaxy far, far away: o recenzie tarzie pentru The Force Awakens

A long time ago ...in a galaxy far, far away -  o recenzie tarzie pentru The Force Awakens

A long time ago ...in a galaxy far, far away: o recenzie tarzie pentru The Force Awakens

Un intreg univers cuprins in cateva cuvinte vrajite. Un fel de incantatie rostita de un magician la cea mai spectaculoasa reprezentatie a lui. O galaxie construita acum 30 de ani de oameni curajosi, oameni speciali cu minti sclipitoare si suflete de copil.

Sunt in inarziere de aproape un an cu ceea ce se vrea o recenzie pentru The Force Awakens, dar cum Rogue One: A Star Wars Story e gata sa iasa din tiparnitele Hollywood ului, am gasit un motiv in plus sa revin la subiect.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Inca un episod din odiseea Star Wars
Cel mai asteptat film din istoria cinematografiei
Era sa uit!
De ce Noua Republica e descrisa ca o baza a rebelilor?
De ce nu Coruscant?
Cine e Lor San Tekka, personajul Lui Max Von Sydow?
Cum a ajuns sabia lui Luke pierduta in Bespin, Orasul Norilor, la Maz Kanata?

Inca un episod din odiseea Star Wars

Asadar,
In decembrie anul trecut s-a mai adaugat la colosala mostenire lasata lumii inca un episod din odiseea Star Wars. Perceput diferit de audienta, a lansat controverse in lumea speciala a indragostitilor de povesti uimitoare. Interpretarea The Force Awakens depinde de perspectiva privata, subiectiva a fiecaruia dintre noi. Eu sunt unul din cei atinsi pozitiv de abordarea lui Abrams. Voi prefera, va asigur, intotdeauna lumea asta prin comparatie cu cea reala. Oricum pentru noi, linia care delimiteaza realitatea de fictiune este atat de fina, ca daca un om fara astfel de pasuni si interese ar lua parte la o discutie pe subiect ne-ar cataloga drept smintiti si ne-ar interna degraba la ospiciu.

Viziunea lui Abrams despre epopeea spatiala devenita cultura SF si nu numai, nu dezamageste deloc. Orice fan Star Wars si-ar dori sa faca parte cumva din poveste. Visele copilariei sa devina realitate. Fan declarat la randul lui, sefistul nostru de serviciu, JJ l-a prins pe Dumnezeu de picior. “How awesome is that?!” Se intreba pe el si echipa de filmari in prima zi a productiei. Entuziasmul era parca transmis prin Forta. Si transcedenta ecranul pana in sufletele noastre de copii. Recuziterii spuneau ca vin la serviciu in fiecare zi cu zambetul pe buze. In timp ce noi rupem tastaturile cu mail uri corporatiste, exceluri cat cearceful si adormim in sedinte lungi cat zilele de post, baietii astia norocosi stiti ce faceau?! Construiau in marime naturala Millennium Falcon. Si X-Wing. Si Tie Fighter. Si cel mai probabil intre dublele trase, se duelau, ticalosi ce sunt, cu sabii de lumina. Ale lui Anakin Skywalker si Kylo Ren. Sa le fie de bine zic!

Cel mai asteptat film din istoria cinematografiei

Cu Episode VII catalogat cel mai asteptat film din istoria cinematografiei, Abrams a avut o misiune incredibil de grea. In rolul lui Atlas, unul dintre titanii Olimpului, a trebuit sa poarte pe umerii sai intreaga galaxie. Fiind prima intrare dupa cele sase episoade consacrate si deschizatorul urmatoarelor doua care se pregatesc, avea o datorie ingrata: sa multumeasca fanii vechi, de cursa lunga si, in acelasi timp, sa aduca public tanar, sa faca prozeliti noi, cu alte cuvinte, sa schimbe ceva dar sa nu schimbe nimic. Nu, nu-s nebun! Cred.

Trebuia sa vina cu lucruri noi, cu aer si sange proaspat. Asa cum a facut Tatuca George acum 29 de ani cand a promovat ilustrii necunoscuti, Harrison Ford, Carrie Fisher sau Mark Hamill, riscandu-si visul pentru care a fost etichetat de toate casele de productie ale vremii drept complet nebun, si Jeffrey Jacob al nostru i-a aruncat in lupta light side - dark side pe Daisy Ridley si John Boyega, actori de teatru englezesc. Nebunie curata, nu? Eu zic ca nu. Oamenii s-au achitat cu onoare de infinit dificilul task. Interpretari consistente din partea amandurora. Ne-au facut sa-i indragim in 30 de minute de la prezentari. Rey pare a fi Luke, iar Finn noul Han Solo. Colegii lor de platou deja consacrati, aici incluzandu-l si pe, Adam Driver, Kylo F*#@ing Ren himself, au parut incantati de prestatiile celor doi. Oscar Isaac in rolul pilotului dibaci Poe Dameron s-a integrat imediat in registrul “tehnico-tactic”. BB8 e la fel de simpatic si util ca R2D2.

Tot in spiritul traditiei instaurate in 1977 in A New Hope cand navele imperiale erau purtate cu mana prin studio si filmate din unghiuri destepte pentru obtinerea unui efect fabulos, Abrams a tinut mortis sa compuna fizic si in marime naturala toate creaturile pamantului, pardon, galaxiei. Pentru originalitate, acum cand SGI ul e la putere, l-a imbracat in prosthetics inclusiv pe prietenul Simon Pegg, dand viata negustorului necinstit Unkar Plutt din piata din desertul de pe Jakku. N-au scapat, nici nu cred c-au vrut, nici Anthony Daniels, nici Peter Mayhew de dulcea suferinta de a-i recrea pe C-3PO si magnificul covor umblator Chewbacca. Jakku este noul Tatooine, iar basa Star Killer este Death Star I sau II supradimensionata.

Era sa uit!

Storm Trooper ul caruia Rey ii manipuleaza mintea slaba si-l convinge s-o elibereze din captivitatea First Order este nimeni altul decat actualul James Bond, Daniel Craig. How awesome is that?! Intreb si eu ca JJ Abrams.

Iar cand nu poti sa construiesti totul in realitate, il aduci pe cel mai bun sa-ti faca motion capture. Andy Serkis, guru ul impersonarii naturale si realiste din spatele animatiilor, este Supreme Leader Snoke, personajul care a lansat cea mai mare dezbatere printre tocilarii galactici, republicani sau imperialisti. So, who is Snoke? Intrebarea cea mai importanta cu care am ramas. Teorii fara numar, nimic concret insa. Supozitii care mai de care mai argumentate, legaturi cu istoria de mii de ani a Ordinului Sith. In momentul asta nici nu conteaza. Baietii si-au facut treaba. O sa ne crape capul de curiozitate si controverse pana in decembrie 2017.

Am avut o discutie interesanta cu cel mai bun prieten al meu care, cred eu ca se grabeste cand spune ca Ben Solo, acum devenit Kylo Ren, nu este un personaj negativ suficient de puternic prin comparatie cu Darth Vader, exemplul pe care il urmeaza noul nostru Sith Lord. Eu cred ca Abrams nu a gresit cand la reprezentat ca nesigur, necopt si putin antrenat. E o poveste despre originea lui, nu? Acum se dezvolta. Este interesant de vazut cum primul Sith Lord al Noii Republici va reusi sa treaca peste atractia catre Light Side. Inedita situatie. In oglinda cumva cu tentatia lui Anakin si apetitul sau catre distrugere pentru obtinerea puterii supreme, Kylo Ren este restant in evolutie din cauza atractiei catre familia lui biologica. De aceea, asasinarea lui Han Solo este un pas important pe care a trebuit sa-l parcurga in drumul lui catre un villain de referinta, unul pe masura bunicului lui, magnificul Darth Vader. Incursiunea de pe Jakku a demonstrat o noua abilitate a Fortei pe care o stapaneste Kylo Ren: inghetarea unui foc de blaster. Este interesant de vazut ce va putea face un Kylo Ren imbunatatit, dupa definitivarea antrenamentului sub Snoke. In paralel, bineinteles, cu dezvoltarea unei Rey antrenata de legendarul cavaler Jedi Luke Skywalker. Asa ca voi avea si pe viitor “munitie” sa pot castiga disputa mea cu Dragos, prietenul meu necredincios.

Apropos de controverse, sunt multe intrebari, in afara de cea de mai sus, la care sper ca vom avea un raspuns in episoadele 8 si 9.

Ad-Extra3:

Originea lui Rey.

De ce Noua Republica e descrisa ca o baza a rebelilor?

Acelasi aer de clandestinitate ca in seria initala. Doar sunt puterea dominanta la momentul actual, nu?

De ce nu Coruscant?

Simbolistica conceptului de “capture de flag” este importanta. Detronarea Imperiului ar fi completa si maretia Republicii ar fi restaurata. De ce Sistemul Hosnian?

Cine e Lor San Tekka, personajul Lui Max Von Sydow?

Pare un cunoscator al eroilor nostril si un fel de protector secret al lui Rey, asa cum Obi One a facut-o pentru Luke.

Cum a ajuns sabia lui Luke pierduta in Bespin, Orasul Norilor, la Maz Kanata?

Originea First Order si a sistemului fascist a acestuia. Diversitatea din armata lor de Storm Trooperi, clonele fiiind deja disparute.

Unele lacune lasate in afara povestii The Force Awakens pot fi umplute cu seria de 5 comic book uri tiparite inainte de lansarea oficiala a filmului. Cronologic sunt plasate in imediata linie temporala a aventurii noilor nostri eroi unde se descrie batalia de pe Jakku si distrugerea ultimului Imperial Star Detroyer supravietuitor al vechiului imperiu condus de Darth Sidious.

Ultimile aventuri menite sa desluseasca nesiguranta si sa ne orienteze catre o intelegere decenta a naratiunii sunt consemnate in graphic novel uri acum trecute in administrarea Marvel, de asemenea patrimoniul Disney ca si franciza Star Wars. Drept de proprietate transferat de George Lucas cu 4.2 miliarde de dolari. Cost total franciza estimat la finalul anului trecut: 30.7 miliarde de dolari. Impresionant!

Pe termen lung, adevaratul test al Star Wars: The Force Awakens, ca film de sine statator, este cat de bine va rezista peste timp si cat de bine se va construi peste el. Este deschizatorul drumului noului (si vechiului) univers. Episoadele urmatoare care vor urma linia narativa vor trebui gandinte in ansamblu, asa cum au fost cele doua serii precedente.

Chiar daca Rogue One: A Star Wars Story nu se va concentra neaparat pe Cavaleri Jedi, Sith Lorzi sau membri ai familiei Skywalker, este unul dintre cele mai asteptate filme ale sfarsitului de an. Jyn Erso si camarazii ei rebeli vor fura planurile Stelei Mortii intr-o aventura grozava a Aliantei Rebele. In cronologia Star Wars se va aseza intre episodul III, Revenge of the Sith si episodul IV, A New Hope.

Nu ramaneti pe planeta Pamant si in aceasta linie temporala, calatoriti cu puterea imaginatiei in “Once upon a time in a galaxy far, far away”.

Forta sa fie cu voi! Ca o arma eleganta pentru vremuri necivilizate.

autor: Oli Strimbei, un tatic de la Desprecopii. Oli scrie si despre meseria de tatic aici: Tatic cu lipici

Amintiri din Notebook ... un loc unde poti fi tu insuti

La doi pasi de parc. La doi pasi de orice, de fapt. Poti bate orasul la picior in cel mult 20 de minute. La intrare, deasupra usii litere de mana aprinse discret: Notebook. Prin constructie e o carciuma. Botezata de taticul ei mandru nevoie mare, prietenul nostru "Dedi" Nitescu cu Raul si Edi pe post de unchi protectori. Un stabiliment nascut recent in urbea pe care noi puciosenii inca o numim "acasa". Insa menirea ei e o alta poveste. Una frumoasa cu iz de spirite tinere ... citeste mai departe

 


 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII