Prima vizită la medicul ortodont: vitală pentru dezvoltarea sănătoasa a copilului tău
Atunci când medicul stomatolog pediatru recomandă părinţilor o evaluare ortodontică a copilului, de multe ori aceştia refuză, considerând că este prea devreme pentru aparat dentar, copilul nu are toţi dinţii permanenţi şi oricum acesta nu va accepta aparatul.
Conform IAO (Asociația Internațională a Ortodonților), prima consultaţie de specialitate ar trebui să aibă loc la primul semn de anomalie dentară sau maxilară, dar nu mai târziu de vârsta de 7 ani.
in acest articol veti citi mai multe despre:
7 ani, vârsta optimă pentru consultaţia ortodontică
Evaluarea ortodontică
Anomaliile dento-maxilare descoperite şi tratate din timp asigură un rezultat rapid şi stabil
Primele semne ale anomaliilor dento-maxilare
Evaluarea ortodontică la vârsta potrivită permite medicului să descopere şi să corecteze afecţiunile dento-maxilare din timp, pentru o dezvoltare orală, facială şi generală sănătoasă a copilului.
7 ani, vârsta optimă pentru consultaţia ortodontică
Conform IAO (Asociația Internațională a Ortodonților), prima consultaţie de specialitate ar trebui să aibă loc la primul semn de anomalie dentară sau maxilară, dar nu mai târziu de vârsta de 7 ani.
Asta nu înseamnă că fiul/fiica ta va începe imediat un tratament cu aparat dentar!
În această etapă sunt prezenţi deja pe arcade molarii de 6 ani, primele măseluţe de adult. Acestea îi oferă medicului informaţii despre cum va fi muşcătura copilului, în func ţie de modul în care cele două arcade se întâlnesc. De asemenea, incisivii centrali permanenţi au erupt şi pot evidenţia probleme cum ar fi: înghesuirile dentare, muşcătura deschisă sau muşcătura adâncă.
Evaluarea ortodontică
Medicul specialist ortodont este cel care va efectua evaluarea ortodontică a copilului. Medicul dentist curant (stomatologul pediatru) va rămâne coordonatorul planului de tratament iniţial.
Tratamentul ortodontic poate să nu fie necesar încă de la această vârstă, însă consultaţia îl va ajuta pe specialist să anticipeze posibile afecţiuni dento-maxilare şi momentul oportun pentru începerea acestuia. Până atunci, medicul va monitoriza periodic dezvoltarea dento-maxilară pacientului.
Pentru unii copii, tratamentul timpuriu previne dezvoltarea traumelor emoţionale şi a stimei de sine scăzute, precum şi a traumelor fizice, ştiut fiind faptul că dinţii nealiniaţi corespunzător sunt predispuşi la accidente şi la fracturare. Purtarea unui aparat dentar reprezintă o necesitate estetică, dar mai ales una funcţională.
Anomaliile dento-maxilare descoperite şi tratate din timp asigură un rezultat rapid şi stabil.
Chiar dacă specialistul în ortodonţie poate corecta anomaliile dento-maxilare chiar şi la vârsta adultă, odată cu trecerea timpului anumite soluţii de tratament se pierd, dacă nu au fost abordate la momentul potrivit. Atunci când creşterea osoasă este încă activă şi dinţii sunt în dezvoltare, tratamentul este mai uşor tolerat de către copil, este mai scurt, implică mai puţine etape şi nu necesită extracţii sau manopere chirurgicale.
Ad-Extra3:
Primele semne ale anomaliilor dento-maxilare
Muşcătura incorectă vizibilă: dinţii de sus îi acoperă prea mult pe cei de jos, dinţii celor două maxilare se întâlnesc muchie pe muchie, dinţii mandibulari sunt în faţa celor maxilari etc.
Dificultăţi în respiraţie sau masticaţie
Copilul suge degetul/roade obiecte
Se aude un sunet din zona articulaţiei mandibulare
Între dinţi există un spaţiu prea mare
Dinţii sunt înghesuiţi sau rotiţi faţă de axul normal
Copilul are dificultăţi de pronunţie
Dinţi permanenţi care încă nu au erupt
Copilul îşi muşcă frecvent obrazul
Dacă fiul/fiica ta prezintă unul dintre semnele de mai sus şi mai ales dacă a trecut de vârsta de 7 ani, atunci este important să faceţi o vizită medicului ortodont, cât mai curând.
Anestezia generala la dentist? Afla ce spun parintii!
Pentru unii copilasi, anestezia generala este singura optiune in tratarea dintilor de lapte
Peste 25% dintre copiii sub 12 ani prezinta afecţiuni dentare severe si infectii ce pot afecta intregul organism. Pentru o parte dintre ei, anestezia generala este singura optiune in tratarea dintilor de lapte, insa dezinformarea legata de efectele negative ale acesteia determina uneori parintii sa-i refuze copilului sansa de a zambi din nou.
Anestezia generală este o procedură sigură, fără efecte adverse dacă este realizată în condiţii de maximă siguranţă. Clinica dentară în care se pot realiza astfel de tratamente trebuie să fie dotată şi echipată ca un Departament de Anestezie şi Terapie Intensivă dintr-un spital, iar echipa medicală să fie supra-specializata în astfel de intervenţii citeste mai departe aici.
Informatii speciale despre stomatologia pediatrica - pe care e bine sa le citesti:
De ce este important sa alegem pentru copil un medic dentist specializat in stomatologie pediatrica
Schimbarea dintilor de lapte: sfaturi si raspunsuri de la medicul stomatolog pediatru
Anestezia locala la copil, solutia pentru un tratament dentar confortabil
Maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii
Coroanele dentare estetice pentru copii, revolutia stomatologiei: coroanele de zirconiu
Dintii de lapte sunt importanti: 6 efecte ale netratarii cariilor pe dintii de lapte
Forum de stomatologie pediatrica: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII