Cum să pregătim bebelușul pentru somn: 5 sfaturi pentru o rutină de somn linistit

Cum sa pregatim bebelusul pentru somn -  5 sfaturi pentru o rutina de somn linistit

Cum să pregătim bebelușul pentru somn: 5 sfaturi pentru o rutină de somn linistit

Majoritatea bebelusilor se pot adapta singuri, cam în primele 2-3 sãptãmâni, la orarul zi-noapte, dar, e adevãrat, este foarte obositor pentru pãrinti sã stea treji în decursul acestor prime sãptãmâni pentru a-l veghea.

O rutină de somn este importantă pentru ca bebelușul să se simtă în siguranță și confortabil, ceea ce îl poate ajuta să adoarmă și să rămână adormit pentru mai mult timp. Atunci când un bebe are o rutină de somn bine stabilită, creierul său începe să asocieze anumite activități și stimulente cu momentul culcării, ceea ce poate usura procesul de adormire. De asemenea, atunci când bebelușii sunt obișnuiți cu o rutină de somn, se pot trezi mai puțin în timpul nopții și pot avea un somn mai odihnitor.

Cum să pregătim bebelușul pentru somn: 5 sfaturi pentru o rutină de somn linistiti.

► Ajuta-ti bebelusul sa se pregateasca de somn:
Somnul bebelusului noaptea
Cand trece bebelusul la somnul neintrereupt?
Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme
Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte
De ce regret ca mi-am invatat bebelusul sa adorma leganat

Ca sã-l ajuti pe cel mic sã facã mai usor aceastã schimbare, micsoreazã sursele de stimulare în timpul noptii - deci hrãneste-l, schimbã-l si tine-l în brate pe cât posibil pe întuneric sau în semiîntuneric, încet, în liniste. Iar în timpul zilei, încearcã sã-l mentii treaz si activ cam 20 de minute dupã fiecare hrãnire, prin schimbãri de pozitie, stimulare vizualã, o variatie de sunete: vorbeste-i, maseazã-l, joacã-te cu el.

Somnul bebelusului noaptea

În general, un nou-nãscut poate dormi cam trei ore între mesele de noapte - patru dacã ai noroc. Dar cele trei ore sunt calculate de la începutul unei hrãniri pânã când începe urmãtoarea - deci nu uita sã incluzi în calcul faptul cã, la început, o orã din cele trei este necesarã pentru hrãnirea propriu-zisã, eliminarea aerului si schimbatul scutecelor, ceea ce va reduce sansa ta de a dormi între mese la un maxim de douã ore!

O datã ce micutul va ajunge la 2-3 mese în timpul noptii (intervalul dintre ora 8 seara si 6 dimineata), si tu ai sansa unui prim pas spre odihna

bebelus somn

Iată 5 sfaturi care ar putea ajuta la pregătirea bebelușului pentru somn:

♦ Stabiliți o rutină de somn -

Bebelușii se simt mai în siguranță când au o rutină stabilă. Este recomandat să începeți o rutină de somn care să includă activități calmante, cum ar fi baia și cititul unei povești. CIteste Rutina de somn a bebelușului in trei pași: o știință a somnicului. După 7 nopți va da rezultate - rutina in 3 pași.

♦  Crearea unui mediu liniștit -

Reduceți lumina și zgomotul din cameră pentru a ajuta la crearea unui mediu liniștit și confortabil pentru bebeluș.

♦  Hrăniți bebelușul înainte de culcare -

Asigurați-vă că bebelușul este hrănit și scutecul este înainte de culcare, pentru a evita trezirea în timpul nopții.

♦  Reduceți stimularea înainte de culcare -

Limitați stimularea cu jucării și televizor înainte de culcare și evitați activitățile care îi pot agita.

♦  Păstrați o temperatură confortabilă în cameră

- Asigurați-vă că temperatura camerei este confortabilă pentru bebeluș, nu prea cald sau prea rece. Citeste detalii aici Ce temperatură trebuie să fie in camera bebelușului iarna? Atenție la supraîncălzire și pericolul de SIDS - sfatul medicului

Cand trece bebelusul la somnul neintrereupt?

Dar mai ai mult pânã la somnul de noapte neîntrerupt cu care erai obisnuitã înainte. Unii copilasi - cei care si-au stabilizat orarul nevoilor si au început sã-si trãiascã noua conditie mult mai confortabil, care resimt plãcerea de a trãi, bucuria si echilibrul pãrintilor - vor putea trece singuri, cam dupã 3-4 luni, la somnul neîntrerupt de peste noapte, dar încã îti vor cere sã mãnânce cel putin o datã pânã la ziuã. Prin urmare, cam de la aceastã vârstã poti începe sã introduci un ritual al adormirii care sã-i dea copilului confort si relaxare. La început, trebuie sã instaurezi reguli simple, un sir de evenimente predictibile, care sã îl ajute sã se pregãteascã pentru somn. 

Ad-Extra3:

Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme

Cat de mult doarme un bebelus? Ei bine, unii bebelusi dorm cate opt ore incontinuu inca de la bun inceput, in timp ce altii se trezesc de nenumarate ori pe noapte. Iata cat doarme bebelusul si de ce ar putea sa nu doarma precum si sfaturi pentru un somn linistit al bebelusului.

In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.

Incepand de la noua luni, copilul va dormi ceva mai putin, ii sint de obicei suficiente doua reprize de somn pe zi, una in jurul orei 10, una pe la 2 dupa-amiaza. Citeste cat doarme si de ce nu doarme bebelusul.

Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte

Cat de mult doarme un bebelus? Toate mamicile de bebelusi vor sa stie mai multe despre somnul bebelusului. Deci sa incepem cu inceputul? Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere?

Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare. Vezi diagrama somnului bebelusului - in ore de zi si de noapte aici.

De ce regret ca mi-am invatat bebelusul sa adorma leganat

Este o idee rea sa iti legeni bebelusul? Depinde. Nu este niciodata o idee rea sa iti imbratisezi sau mangai bebelusul pentru a adormi!

Dar atunci cand leganatul devine ceva cu care nu mai poti tine pasul, poate deveni o problema.

Hai sa vedem de ce regreta o mamica faptul ca si-a invatat bebelusul sa adoarma leganat ...si poate experienta si sfaturile ei pot ajuta alte mamici de bebelusi...citeste mai departe despre greseala de a-ti legana bebelusul aici.

Vrei un sfat? citeste: Invata-ti bebelusul sa doarma in numai 7 zile: diagrama lectiei si sfaturi de somn

Despre somnul bebelusului merita citit si:

Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic? 
10 motive pentru care bebe nu doarme noaptea

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII