Beneficii si limite in relatia copilului cu internetul si tehnologia

Beneficii si limite in relatia copilului cu internetul si tehnologia

Beneficii si limite in relatia copilului cu internetul si tehnologia

  • Bucuresti – 15 septembrie. Conferinta „Internetul si tehnologia. Cum sa le facem utile si sigure pentru copii”, organizata de Social Moms si Desprecopii.com in parteneriat cu Salvati Copiii Romania cu sustinerea Orange Romania, si-a propus sa realizeze o imagine realista a generatiei digitale, a limitei dintre beneficiile si riscurile pe care internetul si tehnologia le aduc in viata copiilor nostri.

Concluzia conferintei, ce a gazduit mai mult de 120 de parinti de copii prescolari si scolari, a fost aceea ca este responsabilitatea oricarui parinte sa fie implicat in activitatile online ale copiilor, la fel cum este implicat in alte aspecte din viata lor de zi cu zi.

Georgiana Rosculet - Psiholog si coordonator programe educationale Salvati Copiii Romania, proiectul Ora de Net

Ne-a povestit despre cum putem creste copii puternici si capabili sa faca alegeri bune pentru ei, plecand de la premisa ca parintii si relatia dintre ei sunt definitorii pentru dezvoltarea copilului.

Daca le punem copiilor la dispozitie tehnologia la varste mici, ii saracim de anumite simturi. Copiii au nevoie sa pipaie, sa guste, sa experimenteze. Inainte de a-i expune pe copii la tehnologie este important sa ne raspundem la intrebarea „ce se intampla pentru el atunci cand este conectat la tehnologie?”. Cand sunt mici, copiii nu pot face diferenta dintre virtual si real.

Masura este cheia si nimeni nu cunoaste masura propriului copil mai bine decat parintele. Dupa varsta de 6 ani este in regula sa ii permitem copilului sa aiba acces la tehnologie insa nu trebuie sa pierdem din vedere motivele pentru care am luat decizia de a introduce dispozitive media in viata lui. 

De ce anume au nevoie copiii de la noi, parintii? Au nevoie sa fim mai mari, mai puternici, mai intelepti, sa fim blanzi si atenti la relatia pe care o construim impreuna cu ei.

Teodora Stoica – Consilier Salvati Copiii Romania, proiectul Ora de Net

Ne-a vorbit despre riscurile pe care copiii nostri, numiti si „nativii digitali”, le intampina in utilizarea internetului. Se pare ca 78% din copiii din Romania folosesc internetul zilnic si ceea ce este de notat este ca acesti copii digitali sunt foarte slab echipati, aptitudinile si informatiile pe care le au fiind de multe ori incomplete si incorecte.

Teodora ne recomanda sa stabilim impreuna cu cei mici reguli de utilizare a tehnologiei si internetului, sa folosim programe de control parental, sa nu restrictionam excesiv si fara justificare accesul la computer si internet, sa ii ajutam pe copii sa faca diferenta intre ceea ce vad online si ceea ce este adevarat, sa ii incurajam pe copii sa foloseasca internetul pentru a invata lucruri noi.

Alina Stan – CSR Programs Orange Romania 

A facut o scurta prezentare a programului SuperCoders de care au beneficiat pana acum 200 de copii din Bucuresti si Cluj, in cei 2 ani de la lansare. Anul acesta programul continua fiind dedicat copiilor cu varsta intre 10 si 13 ani si isi propune sa fie un „atelier de programare” cu informatii si termeni accesibili, adaptate varstei copiilor. SuperCoders se va derula in Bucuresti din 15 octombrie. Puteti trimite intrebarile voastre legate de proiect la adresa csr@orange.ro.

Beneficiile pe care programul SuperCoders le aduce prin invatarea limbajelor de programare: dezvolta creativitatea, gandirea rapida si lucrul in echipa, ajuta la gasirea unor solutii mult mai rapide la problemele de la scoala si din viata de zi cu zi, creaaza premisele unei bune cariere.

Ioana Boc – Program Manager Fundatia Orange

Ne-a povestit despre Digitaliada, un program educativ pilot care se bucura de suportul Ministerului Educatiei si care isi propune sa aduca beneficiile cursurilor digitale in ciclul gimnazial. Digitaliada se va derula in 10 scoli din zone rurale ce vor primi echipamente electronice si materiale didactice digitale insotite de planuri de lectie. Puteti trimite intrebarile voastre legate de proiect la fundatia.orange@orange.com.

Florin Popescu – desprecopii.com 

A captat atentia tuturor parintilor din sala, tragand un semnal de alarma „Traim vremuri incredibile si trebuie sa tinem pasul cu ele!”. Florin ne recomanda in primul rand sa fim bine informati, fara sa ne folosim de scuza „ma simt depasit!” pe care nu avem voie sa o folosim in cresterea si educatia copiilor nostri. In plus, este important sa stabilim reguli si limite, ca in orice situatie din viata de zi cu zi, sa avem activitati digitale in familie, sa le fim aproape atunci cand gresesc, sa discutam cu alti parinti si sa incurajam copiii sa gaseasca aplicabilitati creative ale internetului.

Evenimentul a fost moderat de Ana Maria Mitrus, mommy blogger meseriadeparinte.ro.

Multumim prietenilor de la Sloop pentru smuticeala si partenerului Minunino pentru cadourile vitaminizante!

Conferinta s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro si desprecopii.com si a fost urmarita online de peste 6500 de parinti, iar inregistrarea va fi disponibila atat pe www.socialmoms.ro/tehnologia , www.Desprecopii.com cat si pe pagina de Facebook Social Moms.

Parteneri media: desprecopii.com, qbebe.ro, mamicamea.ro, sfatulmamicilor.ro, gokid.ro, kidsnews.ro, mamica.ro, blogintandem.ro, fricidemamici.ro, ruxandraluca.ro, meseriadeparinte.ro, ralucaloteanu.ro, cristinaotel.ro, iulianaroca.ro, frunzaresc.eu, tataincepator.ro, mamamatei.wordpress.com, pisicapesarma.ro, educatiecudragoste.ro, siblondelegandesc.ro, funparenting.ro, devorbacumine.wordpress.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII