Cum să tratăm răceala copiilor fără medicamente - sfatul medicului pediatru
Medicamentele pentru răceală și tuse nu ar mai trebui să fie administrate copiilor sub 4 ani, conform unui nou avertisment al producătorilor de astfel de medicamente pentru copii. Deci, ce faci în cazul în care copilul tău tușește noaptea sau strănută non-stop? Am întrebat cei mai buni pediatri cum îți poți ajuta copilul să se simtă mai bine și să doarmă liniștit, în siguranță. 🤒👶
Iată cum să tratăm răceala copiilor fără medicamente. 💊
Cum sa tratam raceala copiilor fara medicamente:
Medicamentele pentru tuse si raceala chiar functioneaza?
Despre ce medicamente vorbim?
De ce medicamentele de tuse si raceala sunt nesigure pentru copiii mici?
Remedii sigure pentru copii
Calmeaza congestia cu picaturi saline
Alimenteaza-ti copilul cu lichide
Imbunatateste ora de culcare cu un umidificator
Trateaza febra
Despre medicamentele de tuse si raceala pentru copiii mai mari de 4 ani
Cand ar trebui sa apelez la medic pentru o tuse sau raceala?
Cand apelez la medic?
Medicamentele pentru raceala si tuse nu ar mai trebui sa fie administrate copiilor sub 4 ani
Medicamentele pentru raceala si tuse nu ar mai trebui sa fie administrate copiilor sub 4 ani, conform unui nou avertisment al producatorilor de astfel de medicamente pentru copii. Deci, ce faci in cazul in care copilul tau tuseste noaptea sau stranuta non-stop? Am intrebat cei mai buni pediatri cum iti poti ajuta copilul sa se simta mai bine si sa doarma linistit, in siguranta.Iata ce aflam din cartea Heading Home With Your Newborn a autoarei americane Jennifer Shu.
Jennifer Shu este medic pediatru. Ea este specialist în îngrijirea sănătății copiilor și a nou-născuților și a avut o carieră de succes în domeniul pediatriei. De-a lungul carierei sale, ea a oferit sfaturi și îngrijire medicală pentru copii și părinți și a contribuit la educația și informarea acestora în legătură cu sănătatea copiilor.
Medicamentele pentru tuse si raceala chiar functioneaza?
Dovezile spun NU: Medicamentele pentru tuse si raceala fac prea putin sau nimic pentru a lupta impotriva germenilor si pentru a ameliora simptomele, precum congestia, curgerea mucoasei nazale sau tusea. Numeroase studii au aratat ca bebelusii si copiii mici care primesc medicamente pentru tuse si raceala nu prezinta mai putine efecte secundare ale bolii si nu se insanatosesc mai repede decat copiii care nu primesc nici un medicament. “Cei mai multi bebelusi si copii raciti vor incepe sa se simta mai bine in mai putin de cinci zile, indiferent daca primesc sau nu medicamente,” spune Dennis Kuo, medic pediatru la Universitatea americana de Medicina John Hopkins.
Esti sigur ca daca ii dai copilului tau medicamente inainte de culcare, acestea il vor ajuta sa doarma mai bine? Probabil este un efect placebo parental, spune Jennifer Shu, medic pediatru si coautor al cartii Heading Home With Your Newborn. “Este posibil ca aceste medicamente sa te ajute pe tine sa te simti mai bine, fapt pentru care presupui ca ele functioneaza si la copilul tau,” explica ea.
Despre ce medicamente vorbim?
In general, medicamentele pentru tuse si raceala se incadreaza in urmatoarele patru categorii, desi majoritatea medicamentelor contin multiple ingrediente ce trateaza diverse simptome (cauta formulari precum “multi-simptome”, “tuse si raceala”, “decongestionant+tuse”, etc.)
Decongestionante: Ar trebui sa calmeze congestia nazala, insa pot avea si efecte secundare precum intensificarea ritmului cardiac, nervozitate, varsaturi si agitatie. Exemplu: Sudafed.
Antihistaminice: Ar trebui sa usuce nasul infundat, desi in realitate acestea trateaza eficient numai simptomele cauzate de alergii, nu de virusi de raceala, spune Ari Brown, medic pediatru si autor al cartii Baby 411 and Toddler 411. Desi antihistaminicele sunt sedative, cercetari recente arata cu bebelusii si copiii cu raceli nu dorm mai bine dupa primirea antihistaminicelor,” spune ea. Printre efectele secundare se includ hiperactivitatea, somnolenta, gura uscata si, in cazuri rare, halucinatii. Exemplu: Benadryl.
Antitusive: Ar trebui sa reduca nevoia de a tusi, insa pot cauza efecte secundare precum somnolenta excesiva, sau nervozitate, ameteli si varsaturi. Exemplu: Delsym, Robitussin DM.
Expectorante: Ar trebui sa slabeasca mucusul pentru a putea tusi mai usor. Desi mai rare decat la alte tipuri de medicamente pentru tuse si raceala, efectele secundare pot include greata, diaree si dureri de cap. Exemplu: Robitussin.
Multi producatori si-au amintit in mod voluntar versiunile pentru copii ale medicamentelor pentru tuse si raceala, printre care se afla si cele enumerate mai jos. Daca inca le mai ai ascunse in dulapul cu medicamente, arunca-le acum. Si, desi versiunile medicamentelor pentru copiii de la 2 ani in sus sunt inca disponibile, niciodata sa nu ii dai copilului sau bebelusului tau medicamente destinate copiilor mai mari.
Ad-Extra3:
De ce medicamentele de tuse si raceala sunt nesigure pentru copiii mici?
Din ce in ce mai multe studii arata nu numai faptul ca aceste medicamente nu functioneaza, dar si ca ele pot avea semnificative efecte secundare, chiar daca sunt administrate corect. “Fiecare copil metabolizeaza medicamentele in mod diferit, asadar, chiar daca ii dai cantitatea potrivita pentru greutatea lui, medicamentul inca poate provoca unele efecte secundare periculoase,” spune Dr. Shu. Efectele secundare inlcud greata si varsaturi, insomnie, pofta de mancare mai mare sau mai mica decat de obicei sau, mai rar, halucinatii si chiar convulsii.
Deoarece aceste medicamente pot contine ingrediente suprapuse (combinatie de decongestionante, antihistaminice, antitusive si expectorante) copilul tau poate primi accidental o supradoza din administrarea mai multor medicamente la un moment dat, de exemplu dintr-un sirop de tuse si din picaturi pentru tuse si raceala, chiar daca urmezi corect instructiunile de dozare pentru fiecare.
Remedii sigure pentru copii
Cum imi ajut copilul sa doarma si sa se simta mai bine fara medicamente?
“Este lesne de inteles faptul ca parintii vor incerca orice pentru a-si ajuta copilul sa se simta mai bine si sa doarma in timpul noptii atunci cand este racit,” spune Dr. Brown. “Am petrecut si eu partea mea de nopti cu un copil bolnav dormind pe umarul meu.” Cu nici un beneficiu dovedit si cu riscuri bine definite, da la o parte medicamentele si incearca in locul lor aceste remedii naturale si eficiente:
Calmeaza congestia cu picaturi saline
De ce functioneaza: Picaturile saline nazale ajuta la indepartarea mucusului din nas. Pana cand copilul tau isi poate sufla singur nasul (undeva intre varsta de 2-6 ani), vei avea nevoie si de o seringa pentru a elimina mizeria din nas.
Ce sa faci: Aseaza copilul in bratele tale asa incat capul sa ii fie usor inclinat pe spate, apoi folosind o pipeta, pune-i in fiecare nara cate o picatura sau doua de solutie salina. Dupa putin timp, mucusul ar trebui sa curga singur.
Facand acest lucru de pana la patru ori pe zi, si mai ales inainte de culcare, poti micsora si reduce congestia copilului tau, ajutandu-l sa doarma mai linistit. Daca iti hranesti copilul la san sau la biberon, fa acest lucru inainte de a-i da sa manance. “Bebelusii respira pe nas in timp ce mananca, deci, acest lucru ii va ajuta sa se hraneasca mai usor si mai mult timp,” spune Dr. Kuo.
Alimenteaza-ti copilul cu lichide
De ce functioneaza: Daca copilul tau consuma suficiente lichide, mucusul din nas si gat va slabi, ajutandu-l sa respire. In plus, copiii cu febra pierd lichide si pot deveni deshidratati mult mai usor, deci este foarte important sa consume continuu lichide.
Ce sa faci: “Da-i copilului lichide clare, precum Pedialyte; daca alaptezi, hraneste copilul sub 2 ani la aproximativ fiecare ora,” spune Kuo. “Pentru copiii mai mari, foloseste o cana cu suc de frute diluat, Gatorade sau apa minerala cu sodiu, deoarece aceste lichide sunt absorbite mai bine decat apa plata.” Poti exagera cu lichidele? Probabil ca nu. Majoritatea copiilor vor refuza reflexiv sa bea daca au baut deja prea mult, spune Kuo.
Imbunatateste ora de culcare cu un umidificator
De ce functioneaza: Un umidificator in camera copilului tau ajuta la umezirea canalelor nazale, fapt ce poate calma o durere in gat si usureaza tusea ce bantuie in timp de noapte.
Ce sa faci: Aminteste-ti sa schimbi apa si sa cureti filtrul in fiecare zi pentru a evita acumularea germenilor. Fii atent la umidificatoarele cu apa fierbinte, care pot reprezenta un risc de ardere pentru copiii mici in cazul in care se rastoarna accidental.
Trateaza febra
De ce functioneaza: Probabil ai auzit ca febra nu este obligatoriu daunatoare, de obicei este doar un semn al faptului ca cel mic lupta impotriva racelii. Insa daca febra iti face copilul sa fie capricios, agitat sau ii provoaca dureri, medicamente precum Paracetamol sau Ibuprofen ii pot reduce febra in curs de o ora.
Ce sa faci: Nu administra medicamente copilului mai mic de 3 luni, inainte de a avorbi cu medicul pediatru, de obicei medicul va dori sa consulte copilul. Copiilor intre 3-6 luni le poti administra paracetamol, iar celor mai mari de 6 luni ibuprofen.
Despre medicamentele de tuse si raceala pentru copiii mai mari de 4 ani
FDA inca evalueaza daca aceste medicamente sunt sigure pentru copiii sub 11 ani. Desi copiii mai mari pot avea mai putine efecte secundare, unii experti considera ca inca nu se merita riscul, avand in vedere lipsa dovezilor ca aceste medicamente ajuta la imbunatatirea simptomelor. “Am un copil de 6 ani racit, iar ieri eram pe ale sa ii dau medicamente, insa am decis sa nu o fac,” spune Dr. Shu. “Cat de ingrozitor m-as fi simtit daca ar fi avut reactii adverse?” Cel mai bun pariu al tau: Asteapta sa se insanatoseasca in timp ce incerci remedii naturale precum picaturile saline, multe lichide, inclusiv hranirea copilului cu supa de pui, si un umidificator pe timp de noapte. Daca doresti sa folosesti medicamente, acorda o atentie deosebita prospectului medicamentului pentru a evita efectele secundare sau o potentiala supradoza.
Cand ar trebui sa apelez la medic pentru o tuse sau raceala?
In general, nu este nevoie sa apelezi la medic imediat, decat daca observi ca al tau copil are o febra prea mare pentru varsta sa:
Copilul tau este mai mic de 3 luni si are o temperatura rectala de 38C sau mai mare.
Copilul tau este intre 3-6 luni si are o temperatura rectala de 38.3C sau mai mare.
Copilul tau este mai mare de 6 luni si are o temperatura rectala de 39.4C sau mai mare.
De asemenea, ar trebui sa alertezi medicul daca observi oricare dintre urmatoarele:
Copilul tau este foarte deshidratat: Nu a udat un scutec in 6 ore, are gura uscata si plange cu lacrimi putine sau deloc.
Simptomele racelii nu incep sa se imbunatateasca dupa 5 zile ( aceasta ar putea indica faptul ca exista o alta problema, ca bronsita, o infectie a sinusurilor sau chiar pneumonie).
Copilul tau pare foarte agitat, obosit si absent, chiar si fara febra.
Respiratia copilului este rapida si controlata.
Copilul tau refuza sa bea (semn ca ar putea avea probleme de respiratie).
Gripa sau raceala - ghidul simptomelor
Ar putea fi o raceala insa ar putea fi si inceputul unei gripe....
Cand copilul are durere in gat, tuse si febra ridicata e timpul sa ne alarmam? Se poate sa fi luat gripa sau ce se intampla? Sau e doar o banala raceala? Care sunt diferentele de simptome dar si de tratament intre gripa si raceala? Iata ghidul simptomelor care va ajuta sa intelegeti daca e gripa sau raceala
La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
>> BOLILE COPILULUI, GHID PENTRU PARINTI
autor: redactia Desprecopii.com
: referinte: Jennifer Shu este un medic pediatru cunoscut și coautor al cărții "Heading Home With Your Newborn" (Întorcându-vă acasă cu nou-născutul vostru). Ea este binecunoscută în comunitatea medicală pentru contribuțiile sale în domeniul pediatriei și pentru lucrările sale în legătură cu îngrijirea nou-născuților și a copiilor. Jennifer Shu și Alanna Levine sunt coautorii cărții menționate, care oferă sfaturi și informații utile pentru părinții care se întorc acasă cu un nou-născut.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Pe noi ne ajuta mult si tratamentul cu nebulizare, folosim un aparat cu sita U100 si il accepta usor.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII