Teoria iubirii nude sau despre beneficiile atingerii piele-piele dintre mama și bebeluș

Teoria iubirii nude sau despre beneficiile atingerii piele-piele dintre mama si bebelus

Teoria iubirii nude sau despre beneficiile atingerii piele-piele dintre mama și bebeluș

Contactul piele-piele dintre mamă și nou-născut este mai mult decât un moment de tandrețe – este un proces esențial care contribuie semnificativ la bunăstarea bebelușului. Această conexiune specială ajută la reglarea temperaturii corpului micuțului, stabilizează ritmul cardiac, îmbunătățește nivelul zahărului din sânge și reduce semnificativ stresul bebelușului.  

Dar beneficiile nu se opresc aici. „Teoria iubirii nude” subliniază cât de importantă este această atingere simplă și naturală pentru dezvoltarea emoțională și fizică a copilului. Contactul piele-piele nu doar întărește legătura mamă-copil, ci stimulează și producția de oxitocină, hormonul iubirii, care promovează atașamentul și starea de bine.  

💞 Descoperă mai multe despre teoria iubirii nude și beneficiile acestei conexiuni naturale și profunde dintre mamă și bebeluș!

- veti citi
De ce nu avem blana si cand am pierdut-o?
Unde isi are originile lipsa de par a omului?
Relatia fantastica dintre mama si copil
Contactul la piele dintre mamica si noul nascut
Iubirea nuda dintre mama si bebelus
Beneficiile iubirii nude dintre mama si bebelus
Iată de ce imbrătisându-ti cât mai des bebelusul, ii poti modifica structura genetică
Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?  

Sa incepem cu niste intrebari care ne duc la subiect:

De ce nu avem blana si cand am pierdut-o?

O trasatura uluitoare a fiintei umane este lipsa unui strat gros de par de pe corp. De vreme ce toate celelalte primate au o astfel de blana, asta sugereaza ca stramosii fiintelor umane au avut de asemenea blana si ca, din anumite motive evolutive si-au pierdut parul corporal. Dar care ar putea sa fie acest motiv? Exista diverse teorii, dar niciuna nu este absolut multumitoare.

Unde isi are originile lipsa de par a omului?

Intr-o noua incercare de a explica aceasta pierdere a parului de pe corp, oamenii de stiinta sustin ca lipsa de par a omului isi are originile in relatia ancestrala dintre mama si copil.

In teoria iubirii nude” cum se mai numeste, lipsa de par este in cele din urma rezultatul „bipedalismului” sau abilitatii de a merge in doua picioare. Din cauza bipedalismului, copiii stramosilor si-au pierdut abilitatea de a se tine de blana mamei cu picioarele, asa cum faceau puii altor primate. Prin urmare ei nu mai puteau tine pasul cu propria mama. Primele mame bipede au trebuit asadar sa se adapteze unei nevoi noi si dificile de a-si cara copiii.

Relatia fantastica dintre mama si copil

Din acest motiv, copiii supravietuiau numai daca mamele aveau o dorinta puternica de a-i cara. Datorita placerii contactului piele cu piele, dorinta de a tine copilul ar fi fost mai puternica in cazul mamelor cu mai putin par pe corp, care au transmis si copiilor aceasta lipsa de par. Supravietuirea acestor copii ar fi fost in acest caz mai sporita decat cea a copiilor acoperiti de par.

Aceasta lipsa de par care a inceput sa apara in acest context al selectiei maternale a fost consolidata de selectia partenerului sexual in cazul relatiei dintre femei si barbati. Asta deoarece un partener sexual fara par ar fi permis recrearea placerii contactului piele cu piele, experimentat in relatia mama-copil. Atunci, indivizii cu mai putin par pe corp erau vazuti mai atractivi sexual decat cei acoperiti cu par. Asta ar fi contribuit de asemenea la acordarea unei sanse mai mari indivizilor fara par de a lasa in urma mai multi descendenti.

contact piele-piele bebelus

Ad-Extra3:

Contactul la piele dintre mamica si noul nascut

Exista multe studii stiintifice care insista asupra faptului ca mamica trebuie sa fie cat mai apropiata posibil - de noul sau nascut. Piele pe piele. Adica bebelusul sa fie gol si pus imediat dupa nastere pe pielea mamei. Si nu numai dupa nastere - ci in cat mai multe momente posibile dupa nastere.

Contactul piele-piele dintre bebelus si mama il face pe acesta mai fericit - astfel temperatura corpului bebelusului se normalizeaza, se stabilizeaza bataile inimii sale si nivelul de zahar din sangele bebelusului este mai ridicat. SI nu numai atat.

Contactul la piele intre mama si bebelus - face posibila colonizarea pielii bebelusului cu bacterii prietenoase de la mamica lui.

Iubirea nuda dintre mama si bebelus

Iata ca suntem deja in teoria iubirii nude. Iubirea magica dintre mamica si bebelusul sau. Contactul la piele dintre mama si bebelus trebuie sa inceapa imediat dupa nastere - si trebuie sa dureze cel putin o ora. In continuare trebuie sa continue cat mai multe ore pe zi in primele saptamanile ale bebelsului/ Pentru ca acest lucru are multe beneficii:

Beneficiile iubirii nude dintre mama si bebelus

Bebelusul:
se va atasa mai bine la san in timpul alaptarii
isi va mentine mai bine temperatura corpului - chiar mai bine decat in incubator special de nou nascuti
va avea o balanta mai buna a zahaului in sange
Va plange mai putin
Va fi mai fericit in momentele de alaptare si procesul alaptarii va decurge mai lin...

Iată de ce imbrătisându-ti cât mai des bebelusul, ii poti modifica structura genetică

Bebelusii au nevoie de imbrătisari si mangâiere iar beneficiile acestor gesturi de iubire sunt mai mari decat ne putem aștepta.  Un studiu, efectuat in Canada, a evidentiat faptul ca imbratisarile pot afecta bebelusii la nivel molecular, iar efectele pot dura ani de zile. Pe baza acestui studiu, bebelusii care se confrunta cu un contact fizic redus cu mami si tati, au modificari substantiale ale proceselor moleculare care afecteaza exprimarea genelor. Iata de ce imbratisandu-ti cat mai des bebelusul ii poti modifica structura genetica - iata cum.

Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului

Ii alintam, ii iubim, ii mangaiem, ii sarutam, le spunem cuvinte frumoase si le acordam tot sprijinul si toata protectia de care au nevoie pentru a creste mari si frumosi. Se stie ca dragostea parintilor si in mod special a mamei are un impact determinant asupra vietii emotionale a copiilor si a felului in care acestia se vor transforma in adulti mai tarziu.

Cercetari recente au scos insa la iveala un adevar uluitor. Se pare ca felul in care mama se comporta cu copilul ei este decisiv si pentru dezvoltarea fizica a creierului acestuia. Pana de curand nu existau dovezi solide in aceasta privinta, ci doar cateva studii care au aratat importanta comportamentului matern asupra dezvoltarii creierului puiului la rozatoare si la primate.Citeste cum influenteaza dragostea mamei dimensiunile creierului copilului.

Citeste si: Prima lectie de viata a bebelusului: lectia iubirii

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate © 2024
referinte: scienceofrelationships.com
 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII