Dinții de lapte sunt foarte importanți. Iată 6 efecte ale netratarii cariilor pe dinții de lapte la copii

Dintii de lapte sunt foarte importanti. Iata 6 efecte ale netratarii cariilor pe dintii de lapte la copii.

Dinții de lapte sunt foarte importanți. Iată 6 efecte ale netratarii cariilor pe dinții de lapte la copii

Mulţi părinţi sunt de părere că dinţii de lapte nu trebuie trataţi, pentru că oricum vor fi înlocuiţi de către cei permanenţi. Totuşi, în afară de importanţa pe care o au în alimentaţie, vorbire, estetică, dinţii temporari au un rol esenţial în ghidarea corectă a erupţiei dinţilor permanenţi, care se dezvoltă deja în osul maxilar.

⇒ Iată 6 efecte ale netratării cariilor pe dinții de lapte.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Caria dentară este în continuare cauza majoră de pierdere a dinţilor în rândul copiilor

Dinţii de lapte au rolul lor foarte important
6 Efecte ale netratării cariilor pe dinţii de lapte
Ce măsuri pot lua pentru a preveni apariţia cariilor dentare la copil?

Caria dentară este în continuare cauza majoră de pierdere a dinţilor în rândul copiilor

Conform studiilor, 40% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani prezintă carii dentare pe dinţii permanenţi, în condiţiile în care aceştia încep să erupă la 6 ani, iar procesul se definitivează în jurul vârstei de 12-13 ani. Mai mult, preşcolarii care prezintă carii au cu 30% mai multe şanse să dezvolte afecţiunea pe dinţii permanenţi. În plus, în lume, caria dentară este în continuare cauza majoră de pierdere a dinţilor în rândul copiilor.

Mulţi părinţi sunt de părere că dinţii de lapte nu trebuie trataţi, pentru că oricum vor fi înlocuiţi de către cei permanenţi. Totuşi, în afară de importanţa pe care o au în alimentaţie, vorbire, estetică, dinţii temporari au un rol esenţial în ghidarea corectă a erupţiei dinţilor permanenţi, care se dezvoltă deja în osul maxilar.

Chiar dacă vor cădea, până la momentul schimbării, dinţii de lapte au rolul lor foarte important:

Un zâmbet sănătos este frumos şi îl ajută pe copil să îşi dezvolte o imagine de sine bună şi să comunice mai bine cu prietenii şi profesorii
 Atunci când dinţii sunt sănătoşi, copilul se poate alimenta corect, variat, fără restricţii
 Dinţii sănătoşi menţin spaţiul pentru creşterea dinţilor permanenţi şi ajută la ghidarea lor în poziţia corectă
 Copiii cu dinţi sănătoşi au şanse mai mari să se bucure de sănătate generală mai bună, pentru ca afecţiunile dentare pot afecta şi restul organismului. Aceştia nu au întârzieri în creştere (înălţime şi greutate), iar abilităţile de a învăţa nu sunt afectate
 Prezenţa unor dinţi sănătoşi, integri şi poziţionaţi corect ajută la dezvoltarea musculaturii orale şi faciale, care implicit contribuie la dezvoltarea unor maxilare sănătoase

Netratate, cariile dentare conduc la o mulţime de afecţiuni, care au implicaţii asupra dezvoltării generale a copilului, performanţelor şcolare şi a relaţiilor interpersonale.

6 Efecte ale netratării cariilor pe dinţii de lapte:

1. Caria dentară netratată se poate infecta şi poate duce la abces însoţit de durere şi devine astfel o urgenţă medicală. Este necesar tratamentul de canal, pentru a face durerea să dispară şi pentru a trata afecţiunea. În unele cazuri mai grave este necesară folosirea anesteziei generale.

2. Infecţia dezvoltată în caria dentară se poate extinde către organele interne şi poate afecta organismul copilului.

3. Un dinte afectat de carie va ajunge să fie tratat sau extras. Tratamentul unei carii complicate necesită resurse financiare şi de timp mai mari decât în cazul tratamentului unei carii simple, incipiente.

4. Extracţia unui dinte afectat înseamnă prezenţa unui spaţiu liber, care poate duce la dereglări ale poziţionării dinţilor pe arcadă. Erupţia dinţilor permanenţi este afectată şi este necesară folosirea unui mentinator de spaţiu.

5. Copilul care prezintă carii dentare avansate nu se poate alimenta corect, are un somn deficitar, întârzieri de creştere, uneori prezintă irascibilitate şi atunci când cariile devin complicate, apar şi absenţele de la şcoală şi scăderea puterii de concentrare şi a atenţiei.

6. Cariile dentare complicate fac ca prima vizită la medicul dentist să fie una care să îi lase copilului amintiri nu tocmai plăcute. Un copil cu dureri va fi cu siguranţă necooperant şi poate dezvolta anxietate faţă de medic, teama ce îl poate însoţi pe tot parcursul vieţii.

Ad-Extra3:

Ce măsuri pot lua pentru a preveni apariţia cariilor dentare la copil?

 Respectă regulile de igienizare orală acasă! În funcţie de vârsta acestuia, foloseşte periuţa dentară, pasta adaptată vârstei copilului, aţa dentară şi apa de gură.
 Adoptă o alimentaţie corectă, variată, cu un consum cât mai redus de zahăr, carbohidraţi şi cu un număr cât mai scăzut de gustări între mese.
 După vârsta de 7 ani mergi cu copilul la o consultaţie la medicul ortodont! Dinţii aliniaţi sunt mai uşor de curăţat, nu prezintă spaţii retentive pentru placa bacteriană şi în plus nu au un grad mai mare de fractură.
 Vizitează medicul dentist la fiecare 6 luni pentru un control preventiv şi un periaj profesional, care înlătură placa bacteriană ce nu poate fi îndepărtată acasă, prin metodele obişnuite.

Dinţii temporari au un rol mult mai important decât am crede, iar de păstrarea acestora pe arcadele dentare pentru cât mai mult timp depinde dezvoltarea aparatul dento-maxilar dar şi a copilului, în general.

Respectând măsurile de prevenţie şi intervenind din timp atunci când este necesar, copilul se poate bucura de şedinţe mai scurte de tratament şi de manopere mai simple.

Anestezia generala la dentist? Afla ce spun parintii!

Pentru unii copilasi, anestezia generala este singura optiune in tratarea dintilor de lapte

Peste 25% dintre copiii sub 12 ani prezinta afecţiuni dentare severe si infectii ce pot afecta intregul organism. Pentru o parte dintre ei, anestezia generala este singura optiune in tratarea dintilor de lapte, insa dezinformarea legata de efectele negative ale acesteia determina uneori parintii sa-i refuze copilului sansa de a zambi din nou.

Anestezia generală este o procedură sigură, fără efecte adverse dacă este realizată în condiţii de maximă siguranţă. Clinica dentară în care se pot realiza astfel de tratamente trebuie să fie dotată şi echipată ca un Departament de Anestezie şi Terapie Intensivă dintr-un spital, iar echipa medicală să fie supra-specializata în astfel de intervenţii citeste mai departe aici.

Maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii

 Stiati ca... maseluta de 6 ani este singurul dinte permanent care nu inlocuieste un dinte de lapte?

In jurul varstei de 6 ani copiii incep sa piarda dintisorii temporari, care sunt inlocuiti de cei permanenti. Distrasi de acest fenomen, parintii trec cu vederea ceea ce se intampla in spatele ultimului molar de lapte... mai ales atunci cand nu exista simptome de eruptie dentara, cum se intampla in cazul dintilor temporari (durere, gingie inflamata, temperatura corporala usor crescuta etc.) citeste mai departe aici.


 Aici poti face o programare copilului tau la cele mai moderne clinici stomatologice pentru copii din Romania  www.de4kids.ro / www.de4teens.ro

 

  Forum de stomatologie pediatrica: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului

Cabinet stomatologic pentru copii  

autor:  Redactor Desprecopii.com - Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Mădălina
    Mădălinatrimis la 7/12/2020

    Buna ziua,am o fetita de 7 ani jumate,pe la inceputul lui iunie i am scos doi dintisori ,incisivii,pentru ca i se miscau destul de tare,problema mea este ca nici pana acum ,nu i-au iesit dintisorii noi si a trecut mai bine de o luna jumate,oare e normal asa ceva ?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Lorena
    Lorenatrimis la 18/10/2017

    Buna seara. Am si eu o intrebare: baietelul meu in varsta de 2ani si 7 luni are pe dintisori urme negre. Tind sa cred ca din cauza biberonului. La periaj se diminueaza dar foarte putin dupa care reapar. Este nevoie de un stomatolog la aceasta varsta?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII