Activitati de joaca pentru bebelusii de 10 luni - am ajuns la nivelul de bebe activ
În jurul vârstei de 10 luni, bebelușii devin de obicei extrem de mobili. Așa ești și tu (mamica sau taticul) - urmărindu-ți continuu copilul. Abilitățile sale de mișcare includ: târârea rapidă, mersul repede în patru labe, ridicarea din poziția șezut și invers, și eventual mersul. Nu te baza pe faptul că ai asigurat unele zone ale casei și că nu mai este în pericol.
Treaba lui acum este să se miște, să cerceteze și să învețe. Treaba ta este să fii permanent cu un pas în urma lui...
- in acest articol veti citi mai multe despre:
Perne moi
Jocul cu alimentele degetel
Alte activitati interesante
"Zburatorul"
Nu merge de-a busilea?
Jocul de-a "Cucu-Bau"
Semnalizarea
8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierului bebelusului
Activitati pentru bebelusul de 10 luni
In jurul vastei de 10 luni, bebelusii sunt de obicei extrem de mobili. Bine ai venit la un nou nivel. Copilul tau va dori de acum sa se catare pe lucruri. Asa ca ajuta-l putin...si fii cu ochii pe el.
1. Perne moi
Poate ca una dintre cele mai simple si mai sigure metode pentru copilul tau sa isi imbunatateasca ascensiunea sunt pernele. Aseaza perne de diferite forme si marimi pe podea si lasa-l sa se catere.
2. Jocul cu alimentele degetel
Pune in diferite boluri alimentele preferate ale copilului tau, de preferat alimente degetel (adica bucatele cat sa le poata lua cu manutele) biscuiti, felii de fructe, etc.. Acum, aseaza niste boluri goale pentru ca el sa transfere continutul si sa potriveasca culorile.
Ad-Extra3:
Alte activitati interesante:
creati un cort in propria camera folosindu-va de pat, scaune si ceaeceafuri
copiati gesturile bebelusului, apoi lasati-l pe el sa va copie
desenati impreuna
construiti turnuti din cuburi LEGO Duplo
achizitionati un ante-premergator
faceti baloane de sapun
vorbiti intr-un tub de carton
lasa-l sa exploreze lumea cu piciorusele goae in curte, pe iarba
cumparati un puzzle specific varstei - ideal cele in forme clare, colorate din lemn
descoperiti magia magnetilor
construiti un castel de nisip
"Zburatorul"
O masuta de cafea este tocmai potrivita pentru ca bebelusul tau sa se catere pe ea, sa incerce sa zboare sau sa faca cativa pasi incercand sa-si mentina echilibrul. Poate sa se intinda dintr-o parte a mobilierului din sufragerie catre alta. Este foarte satisfacator deoarece bebelusul tau poate acum sa vada un obiect si sa se deplaseze catre el pentru a-l ajunge. Eventual, poate sa-l tina intr-o manuta si aplecandu-se, sa apuce cu cealalta o jucarie interesanta aflata pe jos. Priveste-I fata atunci cand merge sau sta nesustinut. Este un triumf...chiar daca a facut doar cativa pasi.
Despre premergatoare (rotomobil)
I-ai cumparat probabil copilului tau un premergator. Parerile in legatura cu folosirea premergatoarelor sunt impartite. Unii parinti le blesteama. Din punct de vedere al dezvoltarii , expertii sustin ca premergartoarele nu-i ajuta pe copii sa-si insuseasca cunostintele necesare pentru invatarea mersului; folosindu-le, copilul isi foloseste muschii intr-un mod diferit. De fapt, premergatorul ii permite copilului sa face unele lucruri inainte de a fi suficient de dezvoltat pentru a face lucrul respectiv cu forte proprii. De asemenea, numarul accidentelor cauzate de folosirea lui este mult mai mare comparativ cu cel provocat de oricare alta jucarie, in mod special daca este utilizat in apropierea scarilor sau in bucatarie in apropierea aragazului.
Aceste exemple par sa demonstreze ca premergatorul este nesigur. Insa, odata ce copilul este capabil sa stea in poponet si vrea sa se ridice, ii puteti achizitiona un ante-premergator! Citeste detalii aici: Premergatoarele si dezvoltarea bebelusului: ce trebuie sa stie parintii
Nu merge de-a busilea?
Daca bebelusul tau nu se taraste sau nu incearca sa se agate de ceva pentru a se ridica in picioare, incepi sa-ti faci griji in legatura cu dezvoltarea sa. Este un lucru normal pentru unii bebelusi care nu sunt interesati de unele activitati care implica miscarea, fiind multumiti sa se joace linistiti, in tacere. Acesti bebelusi pot fi buni observatori ai altor copii mult mai activi - privesc permanent si culeg informatii.
Exista sanse ca bebelusul tau sa inceapa sa mearga de-a busilea curand. Aminteste-ti - unii bebelusi nu merg de-a busilea - multi se tarasc pe fundulet sau pe genunchi, sau inventeaza un alt mod de a ajunge din punctul A in punctul B. Altii se agata direct de cate un obiect, se ridica in picioruse si merg tinandu-se de mobila. Odata ce acesti copii incep sa se deplaseze, incearca sa invete cum sa se miste mai repede (si se misca cu o viteze mai mare decat alti copii care au inceput sa se deplaseze mai devreme).
Este de departe mai important sa-ti sustii bebelusul in interesele sale particulare decat sa-l fortezi sa faca ceva inainte ca el sa fie gata pentru acea actiune. Daca inca esti ingrijorata de lipsa de interes a bebelusului tau in a se deplasa, vorbeste cu medicul pediatru care iti poate face o evaluare ⬠care probabil te va face sa-ti gasesti linistea. Sfatul nostru: bucura-te cat mai poti de liniste si de faptul ca nu trebuie inca sa fugi dupa el in permanenta. Citeste mai multe detalii aici: Mersul de-a busilea al bebelusului: cum si cand
Jocul de-a "Cucu-Bau"
In aceasta luna memoria bebelusului tau are de facut un pas important. Atunci cand nu te vede, isi dezvolta capacitatea innascuta de a-si aminti ca existi. Exista cateva jocuri pe care copilul tau le joaca cu placere si care il vor ajuta sa inteleaga notiunea de permanenta a obiectelor.
Daca inca nu ai inceput sa te joci de-a "cucu-bau" cu copilul tau, fa-o! Multi bebelusi adora sa-si ia paturica preferata, sa-si acopere capul cu ea si apoi sa o dea la o parte, pentru asi vedea parintii zambind. Le place mult ca atunci cand au capul acoperit sa spui ceva de genul "Unde o fi plecat .....?" daca nu incepe el jocul cu o paturica, incearca sa-ti acoperi tu ochii cu mainile. Te va imita cu siguranta, va veti distra copios, si in acelasi timp el va invata ceva.
Un alt joc interesant pentru bebelus este sa-i ascunzi un obiect pe care-l indrageste sub o patura. Va invata ca trebuie sa ridice patura pentru a obtine obiectul.
Acum ca a invatat cate ceva in legatura cu permanenta obiectelor, va reactiona in alt mod atunci cand ii spui "la revedere". Cand se desparte de parinti, el stie ca existi si esti undeva fara el. Este foarte important ca tu si persoana care-l ingrijeste sa-I explicati ca te vei intoarce intotdeauna la el. Va trece de aceasta faza cu ajutorul si dragostea ta.
Semnalizarea
Probabil ca va mai trece o luna sau doua pana cand bebelusul tau va rosti primul sau cuvant, dar el comunica si acum cu tine in felul sau. Puteti invata fiecare semnal transmis de bebelusul vostru pentru a intelege ceea ce doreste el. Il puteti invata si voi cum sa semnalizeze.
Daca se afla intr-un scaun inalt si vrea sa fie luat de acolo, poti de exemplu sa-l inveti sa-si ridice bratele, acesta fiind un semnal al dorintei sale. Desigur, in acelasi timp explica-i si prin cuvinte ceea ce incearca sa-ti spuna "Ce incerci sa-mi spui? Vrei sa te iau din scaun? Vrei sa cobori?"
Un alt mesaj foarte obisniut este "pa" facut cu manuta. Atunci cand te desparti de bebelus, adresat-i un salut cu mana si spune-I ca pleci dar va veti revedea mai tarziu. La inceput, bebelusul va face si el cu manuta dupa deva timp de la despartire, deoarece el este preocupat in a asimila informatia si apoi o va pune in practica. Mai tarziu, iti va face si el cu manuta de "pa,pa". ;)
Ce papa bebelusul de 10 luni?
Retete pentru bebelusii de 10 luni: a cincea luna de diversificare
Alimentele degetel (bucatele de papica): cand, ce si cum
8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului
8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierului bebelusului - activitati importante pe care le pot face parintii pentru a stimula dezvoltarea intelectuala a copilasului lor. Creierul bebelusilor se dezvolta sub impulsul a mai multi factori, insa un rol determinant il are comunicarea cu adultii si modul in care acestia raspund nevoilor lor. Creierul bebelusului afla ce inseamna foamea, singuratatea, oboseala, disconfortul etc.
Dezvoltarea ulterioara a creierului sub impactul acestor impulsuri depinde de modul in care adultul ingrijeste copilul, de promptitudinea cu care raspunde acestor nevoi. Plansul este modul prin care ei comunica in primele luni de viata. Si totusi, oricat de prompt ar raspunde parintii nevoilor lor, fiecare bebelus are ... citeste mai departe
Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2018
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII