Sindromul înecului secundar: Ce trebuie să știți pentru a vă proteja pe voi și pe cei dragi

Sindromul inecului secundar -  Ce trebuie sa stiti pentru a va proteja pe voi si pe cei dragi

Sindromul înecului secundar: Ce trebuie să știți pentru a vă proteja pe voi și pe cei dragi

Inecul secundar poate fi fatal daca simptomele sale sunt ignorate. Acesta survine atunci cand o persoana a inghitit o cantitate de apa care, desi mica, irita plamanii, ii inflameaza si ii face incapabili sa furnizeze oxigen in ritmul normal. Inecul secundar se poate produce mai ales dupa o partida de inot, iar uneori poate aparea si ca un efect nefericit dupa consumarea unei cani cu apa. El poate surveni la adulti, dar mai ales la copii, date fiind dimensiunile reduse ala plamanilor acestora.

Citeste si afla totul despre sindromul inecului secundar - cauze, simptome, prevenire.

Sidromul inecului secundar – cauze, simptome, prevenire:
Ce este inecul secundar?
Simptomele inecului secundar
Ce trebuie sa faci in caz ca apar simptomele unui inec secundar
Cum poti preveni sindromul inecului secundar

Sindromul inecului secundar este un accident care poate surveni la scurt timp dupa o baie

O baie in piscina sau in mare ori chiar o balaceala in cada este una dintre distractiile pe care cei mici le adora, indiferent de anotimp. Pe cat de distractiva este, orice baie poate fi si extrem de periculoasa. Inecul la copii poate surveni in mai putin de 30 de secunde, fiind una dintre cele mai frecvente cauze ale mortii accidentale la copiii intre 1 si 4 ani si pentru ca el sa se produca este suficienta o cantitate de apa inhalata foarte mica.

De aceea, supravegherea copiilor atunci cand se afla in apa, chiar si in cada de acasa, este absolut obligatorie. Sindromul inecului secundar, desi mult mai rar intalnit decat inecul propriu-zis, este un accident care poate surveni la scurt timp dupa o baie in timpul careia copilul a inghitit apa, fara ca initial sa fi patit aparent nimic grav.

Ce este inecul secundar?

Desi rar intalnit, inecul secundar poate fi fatal daca simptomele sale sunt ignorate. Acesta survine atunci cand o persoana a inghitit o cantitate de apa care, desi mica, irita plamanii, ii inflameaza si ii face incapabili sa furnizeze oxigen in ritmul normal. Inecul secundar se poate produce mai ales dupa o partida de inot, iar uneori poate aparea si ca un efect nefericit dupa consumarea unei cani cu apa. El poate surveni la adulti, dar mai ales la copii, date fiind dimensiunile reduse ala plamanilor acestora.

Cantitatea de apa ce poate sa ramana in plamani dupa ce a fost inhalata, chiar daca persoana respectiva a tusit si aparent a eliminat toata apa, cauzeaza edem pulmonar, ingreunand respiratia si provocand anumite simptome ce trebuie tratate cu cea mai mare seriozitate.

Simptomele inecului secundar

In general, simptomele care avertizeaza asupra unui inec secundar apar la 1 - 24 de ore dupa ce apa a fost inhalata. Acestea sunt :

 dificultati de respiratie
 tuse excesiva si persistenta
 dureri in piept
 oboseala accentuate
 iritabilitate si lipsa de concentrare
 febra
 culoare pamantie a pielii
 respiratie cu spume la gura

Toate aceste simptome se datoreaza prezentei apei in plamani si, implicit, faptului ca oxigenul care ajunge la creier este insuficient. De aceea prezenta lor dupa o baie trebuie sa constituie un motiv serios pentru a te prezenta cu copilul la medic.

Ad-Extra3:

Ce trebuie sa faci in caz ca apar simptomele unui inec secundar

Masura imediata care trebuie luata in cazul aparitiei oricaruia dintre simptomele mentionate mai sus este sa mergi la spital. Medicii vor lua masurile necesare pentru oxigenarea organismului copilului si pentru eliminarea surplusului de lichid din plamani. Ignorarea simptomelor sau amanarea prezentarii la spital pot fi, in schimb, fatale. Este adevarat ca in cele mai multe cazuri simptomele dispar de la sine si inecul secundar propriu-zis nu se produce, pentru ca apa se elimina. Nu te baza insa pe acest lucru, pentru ca, mai ales la copii, riscul de inec secundar este crescut atunci cand copilul a inhalat apa. Si chiar daca simptomele dispar pana sa ajungi la medic, un control este totusi indicat. Supravegherea copilului trebuie facuta si in urmatoarele 24 de ore dupa ce controlul medical a fost efectuat si medicul ti-a spus ca pericolul unui inec secundar a fost inlaturat.

Cum poti preveni sindromul inecului secundar

Pentru a preveni inecul in general, cel mai important este sa iti supraveghezi copilul indeaproape ori de cate ori se afla in apa si sa nu il lasi niciodata sa inoate decat daca exista prin preajma salvamari sau personal calificat in acordarea primului ajutor.

Nu te lasa inselat niciodata de adancimea apei, pentru ca inecul poate surveni si atunci cand apa e foarte putin adanca. Pentru a preveni sindromul inecului secundar, o masura importanta este aceea de a urma un curs de inot, dar si un curs pentru insusirea masurilor de siguranta in apa, util atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Pentru ca metodele de preventie sa fie eficiente, stabileste impreuna cu copilul tau reguli stricte ce trebuie respectate atunci cand intra in apa. Iar ca sa fie inteleasa utilitatea lor, explica-i copilului ca aceste reguli sunt la fel de importante ca si cele care tin de traversarea strazii, de exemplu.

Inotul in piscina: sfaturi pentru siguranta

Cand copiii se fac ceva mai mari, vara incepe pentru ei cu adevarat abia cand pot merge la piscina sau la strand. Desi va place ideea ca ei sa inoate toata ziua, este posibil sa fiti si ingrijorati din aceasta cauza. Apa limpede precum cristalul poate sa nu fie chiar atat de curata precum pare.

Calitatea apei poate fi afectata de toxine biologice (ca bacteriile) sau substantele chimice (precum clorul). Desigur parintii isi fac intotdeauna griji cu privire la inot. Dar este bine si sa ne intrebam ce substante chimice si toxine din mediu se pot strecura in apa piscinei, a lacului sau a marii in care vor inota? Iata cum va puteti proteja copilul .

La mare cu bebelusul - sfaturi de siguranta

Cand vine vara, ne cheama marea ... si, ca mamica grijulie, te gandesti ca o sa ii prinda bine si bebelusului tau o cura de mare, soare si balaceala. Iata insa niste sfaturi de siguranta pe care trebuie sa le ai in vedere... citeste mai departe

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Inec

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII