Alimente ce pot fi NESIGURE pentru copilul tău în primii ani de viață

Alimente ce pot fi nesigure pentru copilul tau in primii ani de viata

Alimente ce pot fi NESIGURE pentru copilul tău în primii ani de viață

Pe masura ce copilul tau creste, va dori sa guste din mancarea din farfuria ta, iar tu vei dori sa ii diversifici dieta. Nu toate alimentele sunt sigure pentru copilul tau, la orice varsta.  Unele pot reprezenta un pericol de sufocare.

• Iata ce alimente pot fi nesigure pentru copiii in primii ani de viata.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Alimente de evitat intre 12-24 luni
Atentie la produsele ce prezinta risc de sufocare
Mai multe preventii ale sufocarii
Alimente de evitat intre 24-36 luni
Alimente de evitat intre 3-5 ani
Introducerea alimentelor in dieta copiilor si alergiile

Alimente de evitat intre 12-24 luni

Lapte scazut in grasimi: Pentru crestere si dezvoltare, copiii au nevoie de grasimile si caloriile din laptele integral. Odata ce copilul tau implineste 2 ani (si nu prezinta nici o problema de crestere) poti incepe sa ii dai lapte scazut in grasimi, daca doresti. (Este posibil ca medicul sa iti recomande introducerea laptelui scazut in grasimi in dieta copilului inainte de 2 ani, in cazul in care acesta prezinta riscul dezvoltarii obezitatii sau a bolilor de inima.

Atentie la produsele ce prezinta risc de sufocare

Bucatile mari de alimente: O bucata de mancare mai mare decat un bob de mazare se poate bloca in gatul copilului tau. Legume precum morcovul, telina si fasolea verde ar trebui sa fie facute cubulete, tocate sau fierte si taiate. Inainte de servire, taiati in sferturi fructele (dar nu pe latime, ci pe lungime) precum strugurii, rosiile cherry si bilutele de pepene galben si rupeti sau taiati in bucati foarte mici carnea si branza.

Alimentele mici si tari: Dropsurile, picaturile de tuse, nucile si popcornul sunt potentiale pericole de sufocare. Semintele pot fi prea mici pentru a produce sufocarea, insa pot ramane blocate in canalele respiratorii ale copilului si provoca infectii.

Alimentele moi si lipicioase: Evitati guma de mestecat si alimentele moi precum bezelele si jeleurile sau bomboanele gumate care s-ar putea bloca in gatul copilului.

Untul de arahide: Ai grija sa nu dai pruncului tau mari cantitati de unt de arahide sau unt de orice fel, deoarece poate fi dificil de inghitit. In schimb, intinde un strat foarte subtire de unt de nuci pe paine sau biscuiti. S-ar putea sa doresti sa incerci subtierea untului cu niste suc de mere inainte de a-l consuma.

Mai multe preventii ale sufocarii

 Din moment ce este greu sa-l supraveghezi in timp ce conduci, evita sa-ti lasi copilul sa manance in masina.

 Nu folosi medicamente pentru dentitie, din moment ce acestea pot amorti gatul si interfera cu inghitirea.

 Consulta o lista cu modalitati de reducere a riscului de sufocare.

Ad-Extra3:

Alimente de evitat intre 24-36 luni

Pericolele de sufocare: Chiar daca al tau copil devine un consumator mult mai competent, inca exista posibilitatea ca el sa se inece cu alimentele. Continua sa eviti alimentele amintite mai sus ce prezinta pericole de sufocare, si descurajeaza-ti copilul de la mancatul in timpul mersului, a privitului la televizor, sau a oricarui alt lucru care ii distrage atentia de la masa.

Alimente de evitat intre 3-5 ani

Pericolele de sufocare: Acum copilul tau este un consumator foarte competent, insa ar trebui sa fii in continuare atent la bucatile mari de mancare cu care s-ar putea sufoca. Continua sa ii tai mancarea in bucati mici, in special strugurii sau bucatile de hot dog care i-ar putea bloca complet caile respiratorii in caz de inhalare. Continua sa eviti popcornul, nucile intregi, bomboanele tari si guma de mestecat. Descurajeaza-ti copilul sa manance in timp ce este distras.

Introducerea alimentelor in dieta copiilor si alergiile

Doctorii obisnuiesc sa recomande sa se astepte pana la varsta de 1 an sau chiar mult mai tarziu pentru introducerea alimentelor solide in dieta copiilor, alimentele solide fiind cele mai comune alergeni, mai ales la copiii cu risc de alergii. Academia Americana de Pediatrie a schimbat tonul acestor recomandari deoarece studiile arata ca aceste intarzieri probabil nu ajuta la calmarea dezvoltarii alergiilor.

In dieta copiilor mici nu este necesar sa inttroduci noi alimente in mod gradat, decat in cazul in care copilul tau este alergic la alte alimente. Chiar daca pruncul tau are deja o alergie cunoscuta la un anumit aliment, tot este o idee inteleapta sa astepti cateva zile dupa fiecare noutate adaugata in dieta, pentru a fi sigur ca cel mic nu reactioneaza negativ la noul aliment. Consulta-te cu medicul copilului pentru a determina cea mai buna strategie pentru introducerea alimentelor alergene de top precum oua, lapte, alune, grau, soia, nuci, peste si crustacee.

Lectia cum papam singur: la ce varsta incepe bebe sa fie independent la masa

Cand incepe sa manance singur bebe - intreba multe mamici pe forumul Desprecopii.

In jurul varstei de 9 luni - bebe poate de-acum sa prinda cu mana o bucata de fruct sau un biscuit, pe la 1 an poate sa tina bine o lingurita, sa duca la gura o cescuta, sa bea singur dintr-un biberon. Pe la 1 an si jumatate majoritatea copiilor pot sa manance singuri, ceea ce le da un sentiment de independenta si siguranta - lumea devine un loc pe care il pot stapani tot mai mult citeste in continuare cand si cum incepe sa pape bebe singur.

Alergiile la copii

Cum pot spune daca al meu copilas o alergie sau doar o raceala?

Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi dar exista totusi citeva semne de diferentiere.

Daca se pare ca bebelusul dvs este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala (cunoscuta si sub numele de rinita alergica).

Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile citeste in continuare aici. 

17 retete de gustari sanatoase pentru copii

A inceput sezonul plimbarilor in parc si nu numai. Ce facem cand plecam de acasa cu toddlerii sau cu bebelusii chiar, ce le dam sa manance, ce fel de gustari sunt ideal de facut dar sa fie si sanatoase, nu doar satioase?

Desprecopii va vine in ajutor cu 17 retete de gustari pentru cei mici si mai marisori, atat "dulci" cat si "sarate" daca le putem spuen asa.

Spor la gatit si papat ... vezi aici retetele

Citeste si: Reactii la alergiile alimentare   

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023
Referinte - Academia Americana de Pediatrie

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII